logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MP3-FMTRANS20 KONIG - Jak dodać koder stereo do nadajnika mono?

PitersonX 13 Mar 2008 21:02 4714 11
REKLAMA
  • #1 4905946
    PitersonX
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam Wszystkich!

Chcąc udogodnić sobie życie bezprzewodowym odsłuchiwaniem audycji TV wykorzystując małe radyjko UKF stereo, nabyłem drogą kupna MP3-FMTRANS20 - nadajnik 88.1-88.7 MHz firmy Konig. Niestety, zdaje się, że układ przesyła tylko sygnał monofoniczny (nie zapytałem, zasugerowałem się wtyczką - jack stereo 3.5mm oraz napisem HIGH QUALITY MP3 SOUND TRANSMITTER :(, kto by pomyślał, że można w dzisiejszych czasach produkować MP3 mono! A jednak - mój poważny błąd). Co prawda, większość kanałów TV mam mono, ale szkoda mi tych kilku stereo. I tu rodzi się pytanie amatora: czy jest możliwe dorobienie jakiegoś zewnętrznego kodera stereo i wykorzystanie tego transmitera, czy to raczej bezcelowe (ze względu np. na ograniczoną częstotliwość maksymalną sygnału przenoszonego przez wejście tego transmitera)?
    Sprawa nie jest kwestią życia i śmierci, ale interesuję się elektroniką i może mógłbym przy okazji poeksperymentować. Przejrzałem forum i znalazłem mnóstwo propozycji stereo koderów (w tym programowych na PC), nie wiem tylko, czy jest sens zaprzęgać je do nadajnika Koniga.

Z góry bardzo dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam serdecznie.

P.S. Sprawdziłem, że po podaniu sygnału pilota 19kHz na wejście, w radiu zapala się kontrolka "strereo", czyli do 19 kHz przenosi...
  • REKLAMA
  • #2 5082633
    PitersonX
    Poziom 12  
    Zdaje się, że to nikogo już nie zainteresuje, ale zaryzykowałem i zmontowałem koder i to urządzonko Koniga pięknie przesyła sygnał stereo.

Pozdrawiam

Piotr
  • REKLAMA
  • #3 5082966
    mlody91
    Poziom 20  
    Ocena: 45
    możesz dać schemat tego kodera, jak z szumami po dostawieniu kodera?
  • REKLAMA
  • #4 5084277
    PitersonX
    Poziom 12  
    To kombinacja rozwiązań znalezionych na tym forum, artykuły: Andrzej Kusiak " Modulator FM-stereo", Hobby Elektronik 4/1992 oraz R.K (?) "Stereofoniczny modulator UKF-FM, Praktyczny Elektronik 3/2002. Z pierwszego wziąłem generator 38/19kHz (74LS00 + 2x74193 + 4027, na kwarcu 6MHz), a z drugiego resztę (razem z filtrem RC na sinus) poza generatorem 38/19 i UKF, z tą różnicą, że wszystkie wzmaki dałem niskoszumne TL072/74. Układ podzieliłem na moduły: generator, wzmacniacz i filtr wejściowy z preemfazą, modulator (MC1496) i sumator, które zmontowałem na osobnych płytkach (układ eksperymentalny, wykorzystałem ścinki laminatu), które ekranowałem i połączyłem przewodami też w ekranie (nie znam się na radiotechnice, ale tak to sobie wymyśliłem :) ). Dostroiłem na słuch i zauważyłem, że szumy nieznacznie wzrosły, ale mają ledwie zauważalny wyższy poziom od tego, jak się poda sam sygnał pilota przez nadajnik (sam nadajnik troszkę szumi).
    Przedstawiam zdjęcie, ale proszę mnie nie bić, to prototyp zmontowany na kolanie, za to rezultat przeszedł moje oczekiwania - spodziewałem się szumofonu, a tu całkiem czysto! W każdym razie do audycji TV stereo może być (zamknę to tylko w jakiejś obudowie i nie będzie straszyć:))

Pozdrawiam

Piotr

• #5 5084712
    mlody91
    Poziom 20  
    Ocena: 45
    Jak na moje oko to całkiem całkiem ;), może jakieś fotki wnętrza tego potworka? Z generatora wychodzi jakaś antenka czy jak to tam jest?

PS: o widzę że kolega jest z Olsztyna :D
  • #6 5087442
    PitersonX
    Poziom 12  
    Ano z Olsztyna :) Witam po sąsiedzku :)

Ze zdjęciami środka jest kłopot - obudowa jest też z laminatu i wszystko polutowane na amen (ewentualne regulacje - przez wywiercone otworki). Co do nadajnika UKF, to jest nim oczywiście Konig (antene ma na druku w obudowie). Natomiast nośna i pilot z generatora 38/19kHz lecą kablem w ekranie.

• REKLAMA
  • #7 5087500
    mkpl
    Poziom 37  
    Ocena: 854
    Zrysuj jakoś schemacik tego koderka ;) chetnie bym zobaczył. Ale w sumie można prościej bawiłem się kiedyś nadajnikiem z AVT na BA1404 i jako nadajnik jest do bani ale po odłaczeniu wszystkiego co zbędne wywaleniu generatora stereo i wstawieniu kwarcu do tego prosta preemfaza na wejściu miło mnie zaskoczył
  • #8 5089090
    PitersonX
    Poziom 12  
    Schematy są fragmentami wymienionych przeze mnie wcześniej artykułów (wyciąłem niewykorzystane rzeczy). Układ zasilany jest ze stabilizatorów +-6V oraz +5V (generator nośnej):
    generator 19/38kHz : A.Kusiak Hobby Elektronik 4/1992

modulator: Praktyczny Elektronik 3/2002

Nie będę załączał samych artykułów, bo są już na elektrodzie, no chyba, że ktoś sobie wyraźnie życzy :)

Miłej zabawy :)
  • #9 5089177
    mkpl
    Poziom 37  
    Ocena: 854
    No niezla konstrukcja ;) ile Cie to wynioslo? jak z jakością dzwięku przesluchy itp ?
  • #10 5091661
    PitersonX
    Poziom 12  
    Sporo elementów miałem w zapasach, dokupiłem tylko kondensatory KSF (filtry RC), wzmaki (TL074), modulator (MC1496P) oraz flip-flopa (CD4027), także kosztowało mnie to coś koło 20zł. Starałem się stosować dobrej jakości elementy (dlatego KSFy) i wszystko ekstremalnie ekranować :). Jakość mi odpowiada (szumy i przesłuchy niewielkie, ale to jednak dalekie od jakości sygnałów transmitowanych przez profesjonalne stacje). Efekt końcowy troszkę psuje sam Konig, właśnie zmontowałem na kolanie nadajnik UKF (z artykułu, z którego wziąłem modulator) i jakość dźwięku poprawiła się tyle, że cały układ stał się bardzo wrażliwy na pojemności pasożytnicze - co odzwierciedla się w stabilności częstotliwości nadajnika UKF. Wypróbowaną metodą zaekranuje go na amen i wtedy się okaże, czy w ogóle Konig będzie mi potrzebny.
  • #11 6963766
    krystii
    Poziom 16  
    Ocena: 11
    PitersonX --> Dlaczego generator 19/38kHz zastosowałeś z A.Kusiak Hobby Elektronik 4/1992, a nie z modulatora: Praktyczny Elektronik 3/2002 ? Dlaczego po prostu nie zastosowałeś całego układu modulatora: Praktyczny Elektronik 3/2002 skoro tam miałeś cały koder stereo gotowy?
  • #12 6964037
    PitersonX
    Poziom 12  
    Rozwiązań jest mnóstwo. A ja wybrałem sobie artykuł A.Kusiaka :)

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem nadajnika FM MP3-FMTRANS20 firmy Konig, który przesyła sygnał jedynie w trybie mono, mimo zastosowania wtyczki jack stereo 3,5 mm. Autor zdecydował się na samodzielne zbudowanie zewnętrznego kodera stereo, bazując na rozwiązaniach z artykułów Andrzeja Kusiaka ("Modulator FM-stereo", Hobby Elektronik 4/1992) oraz z "Praktycznego Elektronika" 3/2002. Układ składa się z generatora nośnej 19/38 kHz (74LS00, 2x74193, CD4027, kwarc 6 MHz), modulatora MC1496, wzmacniaczy niskoszumowych TL072/TL074 oraz filtrów RC (kondensatory KSF). Koder został podzielony na moduły: generator, wzmacniacz z preemfazą, modulator i sumator, połączone ekranowanymi przewodami. Po montażu nadajnik Konig przesyła sygnał stereo z niewielkim wzrostem szumów i niskim poziomem przesłuchów, choć jakość jest niższa niż profesjonalnych stacji. Autor eksperymentował również z własnym nadajnikiem UKF z artykułu, który poprawił jakość dźwięku, ale jest bardziej wrażliwy na pojemności pasożytnicze i wymaga dokładnego ekranowania. Koszt budowy kodera wyniósł około 20 zł, wykorzystano głównie elementy z zapasów. Dyskusja zawierała także prośby o schematy i zdjęcia, które zostały udostępnione w formie fragmentów artykułów i fotografii. Wątpliwości dotyczące wyboru generatora nośnej zostały wyjaśnione jako kwestia preferencji autora spośród dostępnych rozwiązań.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA