logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy Tonsil GD 38/300 nadaje się jako subwoofer do paczek 2x GDS30/30?

losti17 14 Mar 2008 09:50 3625 8
REKLAMA
  • #1 4907334
    losti17
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Witam, od dłuższego czasu zastanawiałem się nad kupnem narazie tylko jednego GD 38/300. Wiele o nim czytałem, wszędzie pisze że jest on stosowany jako średnio-niskotonowy głośnik lub do gitary. Moje pytanie czy będzie z niego jakiś subwoofer do paczek na 2x gds30/30. Producent podaje że niby schodzi do tego estradowego bassu na 45hz, jednak nie podoba mi się to że gra tak wysoko - do 6.5k hz. Właśnie dlatego ten głośnik ponieważ niektórzy sprzedają jako używane o wiele tańsze niż nowe. Wiem że są Beymy itd. Jednak jeśli mam kupić Tonsila używanego w dobrym przedziale cenowym to to zrobię, ale nadal pozostaje dylemat...
  • REKLAMA
  • #2 4911453
    maciej1977
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    losti17 napisał:
    Witam, od dłuższego czasu zastanawiałem się nad kupnem narazie tylko jednego GD 38/300. Wiele o nim czytałem, ...
    Wiem że są Beymy itd. Jednak jeśli mam kupić Tonsila używanego w dobrym przedziale cenowym to to zrobię, ale nadal pozostaje dylemat...

Jeśli się zdecydujesz, to mam takiego GD 38/300 wsadzonego w paczkę GM i nie mam co z nim zrobić :D

Tak mniej więcej http://www.generalmusic.com/html/prodotti.asp?cod=hpseri&mod=951570&lingua=eng&frame=sp wygląda ta paczka, ja mam starszą wersję w kolorze ciemno niebieskim.
  • #3 4911649
    losti17
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Maciej a skąd dokładnie jesteś. Bo ja z okolic Krakowa. Ta paczka którą masz to subwoofer? Mi tylko o to chodzi.
    btw. Link sie nie otwiera. A te parametry poniżej to paczka+głośnik gd?
  • REKLAMA
  • #4 4913588
    maciej1977
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    losti17 napisał:
    Maciej a skąd dokładnie jesteś. Bo ja z okolic Krakowa. Ta paczka którą masz to subwoofer? Mi tylko o to chodzi.
    btw. Link sie nie otwiera. A te parametry poniżej to paczka+głośnik gd?

Jestem z Myślenic. Mi link działa, nie wiem o co kaman, wklejam jeszcze link do samego zdjęcia http://www.generalmusic.com/html/img/lem/mod/popup/951569.jpg
    Nie pamiętam dokładnego symbolu na paczce, z wyglądu jest podobna do HP 350S.
    Tak jak pisałem jest to starszy typ obudowy tego producenta. Otwory BR są okrągłe i na dole.
  • REKLAMA
  • #5 4966581
    djphoenix
    Poziom 12  
    Posiadam na stanie aktualnie 8 sztuk głośników GDN 38/300 które tak naprawdę nazywają się GDN 38/400 :), gdyż nieoficjalnie dają 400W (sinus). Tonsil robi na nich subbasy. Można obejrzeć je na ich stronie. Daje po 2 głośniki do jednego subbasu, co oznacza że kolumna ma 4 OHMy. Grają bardzo ładnie. Wysoka góra tych głośników nie jest polecana do wykorzystania. polecam cięcie nie wyżej niż 4kHz przy 12dB na oktawę. Subbasy Tonsila są w specjalnych obudowach pasmowych. Jeśli ktoś chce takie zrobić to nie jest to sprawa dla początkującego. potrzeba dużo testów i odsłuchów. Robota raczej dla firmy, ze względu na duże koszty prób i przeróbek.
  • #6 4967101
    auroxik
    Poziom 26  
    Ocena: 15
    GD najlepszy do 2/3 droznje konstrukcji.

Ja mam wdomu Tonsil ZE400 ale na GDN400 jak kolega pisze i bass jak na nadstawki gra niezle imprezy do 100 spokojnie daje rade:)
  • #7 4967172
    Sumka18
    Poziom 19  
    Ja korzystam z konstrukcji 2 x GD 30/30 i 2 x gwizdki konstrukcja 2 drożna ogólnie jak za takie pieniądze to świetnie tylko w plenerze ginie bas wiec trzeba wesprzeć dołem w pomieszczeniach jest przyzwoicie nie nadaje się do techno a tak poza tym to całkiem uniwersalnie jak na ta klasę sprzętu nie wiem jak jest z tymi nowymi ale te stare maja sztywne zawieszenie.
  • REKLAMA
  • #8 4973217
    izzy
    Poziom 22  
    Ocena: 6
    nie kupuj tylko nowego bo za te pieniądze można mieć już coś zawodowego
  • #9 4974939
    auroxik
    Poziom 26  
    Ocena: 15
    Jesli chcesz taki głośnik to tylko uzywany i to w cenie ala STX tak do max 300zł. Ale jak masz kupowac to najlepiej wlasnie wersje GDN z sub-ow albo kolumn. Sam mam takie i szczerze proponowalbym ci kupić jakas Emi Kappe bedzie fajniej grało i nowe masz za troche ponad 300zł

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zastosowania głośnika Tonsil GD 38/300 jako subwoofera do zestawu 2x GDS30/30. GD 38/300 jest często używany jako głośnik średnio-niskotonowy lub gitarowy, z pasmem przenoszenia od około 45 Hz do 6,5 kHz, co budzi wątpliwości co do jego efektywności jako subwoofera. Użytkownicy potwierdzają, że GD 38/300 (często oznaczany też jako GDN 38/400) może być stosowany w subbasach Tonsila, jednak wymaga odpowiedniego cięcia częstotliwości (np. do 4 kHz przy 12 dB/okt.) i specjalnych obudów pasmowych, co jest trudne do wykonania bez doświadczenia. Zaleca się kupno używanych głośników w rozsądnej cenie, gdyż nowe modele w tej klasie cenowej oferują lepsze parametry. Alternatywnie polecane są głośniki Emi Kappe lub Beyma. W zestawach 2-drożnych z 2x GD 30/30 i wysokotonowymi przetwornikami głośnik GD 38/300 sprawdza się dobrze w pomieszczeniach, ale w plenerze bas jest słabszy. Ogólnie Tonsil GD 38/300 nadaje się do zastosowań subniskotonowych, ale wymaga odpowiedniej obudowy i filtracji, a także jest bardziej polecany jako element średnio-niskotonowy niż typowy subwoofer.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA