logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować prosty tester pilotów 433MHz do alarmów samochodowych?

Szczur 14 Mar 2008 12:24 14539 12
REKLAMA
  • #1 4907743
    Szczur
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam wszystkich, szukałem ale nie znalazłem nic co by mnie satysfakcjonowało. A więc; potrzebuję naprawde prościutki tester cos w rodzaju nalepek migających na telefony komórkowe. Cos co zapaliło by diode i ewentualnie głośniczek pizo, po wykryciu pola elektromagnetycznego. Czyli tester najlepiej na każdą, a jeśli się nie da tak szeroko patrzeć to ograniczyć sie do tych 433MHz. Chodzi o to czy pilot do samochodu działa czy nie. Wysyła fale czy nie wysyła. Wielkie dzięki za zainteresowanie tematem, będę bardzo wdzięczny za schematy. Mam nadzieję, że temat wsadziłem pod dobry dział.
  • REKLAMA
  • #2 4907751
    SQ9MEM
    Poziom 29  
    Ocena: 279
    Kup sobie jakieś radyjko LPD (nie PMR), kanał 35 wypada w okolicach częstotliwości pilotów - zawsze będzie coś słychać. Inna sprawa że nie jest to dobra metoda testowania.
  • #3 4907827
    Szczur
    Poziom 11  
    Chce tester nie radyjko;) pracuję w serwisie i potrzebuję takie urządzonko jak opisałem powyżej, nie chce bawić się radyjkiem sprawdzając mase pilotów. Szukam bardzo prostego rozwiązania z zasilaniem i działającym w miarę bezbłędnie, jak tylko prostota na to pozwoli. A no i sam bym chciał to zrobić nie kupować. Dzięki za zainteresowanie.pzdr
  • Pomocny post
    #4 4907869
    SQ9MEM
    Poziom 29  
    Kolega chce coś sensownego, czym można rzeczywiście sprawdzać piloty czy zabawkę ? Bo to jest zasadnicza kwestia. Poczytaj sobie ten temat: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic81388.html
    Albo prawdziwy tester z pomiarem częstotliwości (zwykły miernik częstotliwości się nie nadaje), albo zabawka która pokazuje, że pilot nadaje, tyle że wtedy nie wiadomo gdzie nadaje i do profesjonalnego użytku to się kompletnie nie kwalifikuje.
    Bo jeśli coś prostego, to proponuję tak jak w powyższym temacie - taki moduł: http://www.sklep.avt.com.pl/go/_info/?user_id=481370&lang=pl . Trzeba oczywiście do niego dobudować jeszcze jakiś układ sygnalizacyjny i tyle. Na upartego taki moduł można wyciągnąć z wielu centralek alarmowych.
  • REKLAMA
  • #5 4907987
    birband
    Poziom 24  
    Ocena: 44
    Kolego bardzo prosty sposób na sprawdzenie czy pilot coś wysyła czy nie to zwykły aparat cyfrowy. Obserwuj diode nadawczą w momencie naciśnięcia przycisku pilota przez obiektyw aparatu. Jeden minus tego to fakt, że nie wiesz co zostaje wysłane, ale przy sprawnym pilocie widać migotaniue diody.
  • REKLAMA
  • #6 4908067
    Szczur
    Poziom 11  
    birband- tu chodzi o radiowe, ale dzieki. Sq9mem, na ten pierwszy link juz trafiłem, ale chciałbym od początku do konca sam złożyć takie urządzenie. Mysle, że to będzie coś na zasadzie flash stickera takiego do komorek. Cos naprawde prostego, coś co bada czy nadajnik-pilot do samochodu wysyła fale lub nie, powiedzmy na zasadzie czy pilot w samochodzie ma zużytą baterie czy nie. Może nazywać się to zabawką;) 79 ^ Sq3xbm dzieki
  • Pomocny post
    #7 4908073
    SQ9MEM
    Poziom 29  
    No i co za pierdoły kolega birband wypisuje ? Jaką diodę nadawczą w pilocie radiowym ? Przeczytał w ogóle kolega temat ? Taka metoda nadaje się do pilotów na podczerwień, a my tu mówimy o pilotach RADIOWYCH.

Jeśli chodzi o coś na wzór flash stickera z telefonów, to to się nie sprawdzi ze względu na zbyt małą moc pilotów. Obawiam się, że jedyne sensowne rozwiązanie to skorzystanie z gotowego odbiorczego modułu hybrydowego, bo przy takiej mocy jaką mają piloty i przy poziomie zakłóceń na paśmie 433 MHz zbudowanie jakiegoś sensownego detektora może być trudne.
    Mogę ewentualnie koledze zaproponować coś takiego: http://www.talkingelectronics.com/projects/FieldStrengthMeterMkl/FieldStrengthl.html , z tym że układ ten pracuje do 300 MHz ze względu na zastosowany tam tranzystor (trzeba trochę układ przerobić).
  • REKLAMA
  • #8 4908142
    Szczur
    Poziom 11  
    O dzieki;) przerobić tzn?
  • #9 4908175
    SQ9MEM
    Poziom 29  
    Na pewno należy zmienić tranzystor na taki, który pracuje z odpowiednim wzmocnieniem przy większych częstotliwościach, trzeba by też przemyśleć kwestie zmiany niektórych pojemności. Niestety jest ryzyko, że po wymianie tranzystora układ może się wzbudzać. Niech kolega najpierw wnikliwie przeczyta opis układu.
  • #10 4908183
    Szczur
    Poziom 11  
    Jezyk angielski to dla mnie makabra. Jedynie na schemat patrze z tej strony. Elektronikiem wielkim nie jestem. Odbiornikow jeszcze nie robiłem.

Dodano po 2 [minuty]:

Nie wystarczyło by zmniejszyć ilości zwojów cewki?

aa i jeszcze kontrolki brak, jednak zależy mi na wskaźniku typu LED, nie miernik...
  • Pomocny post
    #11 4908496
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 656
    Szczur napisał:
    ...aa i jeszcze kontrolki brak, jednak zależy mi na wskaźniku typu LED, nie miernik...

Kup sobie za 7zł. odbiornik na płytce ceramicznej, który odbiera zakres Ciebie interesujący np. 433,92MHz i na jego wyjściu dodaj układ "kluczowania" sygnału lub mierzenia jego poziomu. Następnie poprzez zwykły tranzystor , wykonaj klucz stanu logicznego, który zapali Ci diodę elektroluminescencyjną (świecącą) lub załaczy generator tonu akustycznego na piezo (nie pizo).

Pozdrawiam.
  • #12 4912018
    Szczur
    Poziom 11  
    Byłbym wdzięczny o ciutke dokładniejszy opis.. mogą wydawać się troche retoryczne te pytania co zadam, ale chce być pewien o co chodzi. Zaznaczam na elektronice bardzo się nie znam. Z kluczem stanu logicznego sobie poradzę, nie wiem natomiast jak powinien wyglądać układ "kluczowania" sygnału lub mierzenia jego poziomu i co to jest ten odbiornik na płytce ceramicznej konkretnej częstotliwości, jak wygląda, skąd go wziąć. Dzieki i pozdrawiam
  • #13 4912427
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 656
    Transfer Multisort Elektronik
    Sp. z o.o.

Posiadają interedujące Cię odbiorniki i nadajniki.
    www.tme.pl w dziale odbiorniki.

Google naszym przyjacielem jest. To pierwsza propozycja po wpisaniu w google "odbiornik na 433,92MHz".

Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy prostego testera pilotów radiowych 433 MHz do alarmów samochodowych, który sygnalizowałby obecność pola elektromagnetycznego poprzez zapalenie diody LED i ewentualnie generowanie dźwięku na piezo. Użytkownik poszukuje samodzielnego, niedrogiego i łatwego w wykonaniu urządzenia, które pozwoli sprawdzić, czy pilot nadaje sygnał, bez konieczności używania radia LPD czy skomplikowanych mierników częstotliwości. Wskazano, że metody optyczne (np. obserwacja diody nadawczej pilotów podczerwieni przez aparat cyfrowy) nie sprawdzą się dla pilotów radiowych. Proponowano wykorzystanie gotowych modułów odbiorczych na częstotliwość 433,92 MHz, dostępnych np. w sklepach elektronicznych lub wyciągniętych z centralek alarmowych, do których można dołączyć prosty układ kluczujący sygnał i sygnalizujący jego obecność diodą LED lub generatorem tonu na piezo. Wskazano również na możliwość modyfikacji istniejących projektów mierników pola elektromagnetycznego (np. z talkingelectronics.com), jednak wymaga to wymiany tranzystora na pracujący przy wyższych częstotliwościach oraz dostosowania elementów pasywnych. Podkreślono, że budowa własnego detektora na 433 MHz jest trudna ze względu na niską moc nadajnika pilotów i zakłócenia w paśmie. Ostatecznie zasugerowano zakup taniego odbiornika na płytce ceramicznej dedykowanego do 433 MHz i dobudowanie do niego prostego układu kluczującego sygnał, który załączy diodę LED i/lub piezo. Wskazano także źródła, gdzie można nabyć takie odbiorniki (np. sklep TME.pl).
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA