logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mam SimsonaSR50 i podczas jazdy zlepia mi sie swieca.

kiler19901 14 Mar 2008 16:47 1331 6
REKLAMA
  • #1 4908651
    kiler19901
    Poziom 10  
    Witam :) posiadam simsona sr50 i mam taki problem ze podczas przejechania okolo 5km na swiecy robi mi sie taki snopel. Simek gasnie i po przeczyszczeniu swiecy simek chodzi normalnie do poki znow sie nie zlepi. Gdzie szukac przyczyny? Ludzie pomocy :P
  • REKLAMA
  • #2 4908935
    piomoto
    Poziom 19  
    Ocena: 127
    a kiedy zminiałeś uszczelniacze na wale korbowym?
  • REKLAMA
  • #3 4909273
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2096
    co tam lejesz do zbiornika, jaka świeca, jaki kolor?
  • REKLAMA
  • #5 4909462
    kundzios
    Poziom 19  
    Ocena: 42
    Napisz jaką masz świece, oznaczenie.
  • REKLAMA
  • #6 4909632
    jojo1981
    Poziom 2  
    Re: Mam simsona SR50 i podczas jazdy zlepia mi sie świeca.

Jest kilka przyczyn powstawania nadmiernego nagaru na świecy zapłonowej. 1 używasz niewłaściwej mieszanki paliwowo olejowej dla simka 1:50, 2 nieszczelna komora zasysania mieszanki ( do wymiany zimeringi lub uszczelki) silnik ciągnie olej ze skrzyni biegów, 3 źle ustawiony zapłon i/lub gaźnik. 4 niewłaściwy olej do paliwa polecam olej do pilarek husqvarna.
  • #7 4910207
    kiler19901
    Poziom 10  
    Witam wszystkich:) wiec tak... simka kupilem w sierpniu ubieglego roku i w pazdzierniku robilem kapitalke silnika. Wszystkie lozyska uszczelki tlok pierscienie sworzen i w tym szlif cylindra. Tankuje benzyne 95 i mieszam z mixolem. Uzywam swiec NGK i czasami po odkreceniu jest zalana a czasami jest cala z czarnego nakaru. Dzis wieczorkiem juz go rozkrecilem i okazalo sie ze ta sprezynka z zimerinka wyskoczyla. Jutro rano kupie nowy zimering i wszystko dobrze skrece:P wiec to bylo powodem tego zlepiania sie swiecy tak? Pozdrawiam i dziekuje wszystkim za rady

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz Simsona SR50 zgłasza problem z zlepianiem się świecy zapłonowej podczas jazdy po około 5 km, co powoduje gaśnięcie silnika. Po oczyszczeniu świeca działa poprawnie, aż do ponownego zanieczyszczenia. Wskazano kilka potencjalnych przyczyn: niewłaściwa mieszanka paliwowo-olejowa (zalecana proporcja 1:50), nieszczelności w komorze zasysania mieszanki (uszkodzone zimeringi lub uszczelki powodujące zasysanie oleju ze skrzyni biegów), nieprawidłowe ustawienie zapłonu lub gaźnika oraz użycie niewłaściwej świecy o złej ciepłocie, co uniemożliwia samooczyszczanie. Autor potwierdził, że po rozebraniu silnika znalazł wyskoczoną sprężynkę z zimeringu, którą wymienił, co rozwiązało problem. Tankuje benzynę 95 z olejem Mixol, używa świec NGK. Zalecany jest olej do pilarek Husqvarna do mieszanki paliwowej.
REKLAMA