logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mały i wydajny alternator - czy silnik bezszczotkowy się sprawdzi?

ALexpla 14 Mar 2008 17:34 4917 5
REKLAMA
  • #1 4908797
    ALexpla
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Witam. Poszukuje wydajnego zrodla zasilania , takiego jak np. samochodowy alternator , tylko ze w mniejszych rozmiarach. Czy silnik bezszczotkowy to wlasnie taki alternator , bo montaz uzwojen jest rozwiazany tak samo jak w alternatorze - na bocznych sciankach. Moze znacie cos innego, cos malego i wydajnego? Pozdro.
  • REKLAMA
  • #2 4908804
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 4909054
    ALexpla
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Wiem kolego , ale glownie mi chodzi o odpowiedz na pytanie czy silnik bezszczotkowy dzialal by tak samo jak alternator?
  • REKLAMA
  • #4 4909117
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 626
    ALexpla napisał:
    Wiem kolego , ale glownie mi chodzi o odpowiedz na pytanie czy silnik bezszczotkowy dzialal by tak samo jak alternator?
    To jest przecież silnik z uzwojeniami przełączanymi (synchronicznie) za pomocą tranzystorów sterowanych za pomocą czujników wykrywających chwilowe położenie wirnika - magneśnicy, ZOBACZ.
    Skoro chcesz zrobić prądnicę synchroniczną (a można) to trzeba ingerować we wnętrze takiego Brushless DC electric motor i dokonać stosownych zmian.
  • REKLAMA
  • #5 4909350
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 4911703
    qrdel
    Poziom 28  
    Ocena: 70
    Bezszczotkowy, przynajmniej w najczęściej widzianych realizacjach [CD/HDD] ma uzwojenia łączone w trójkąt co przy dość słabych impulsach indukowanych nie jest zbyt szczęśliwe.
    Jeśli to możliwe to próbowałbym przełączyć końcówki na gwiazdę.
    Ja raczej testuję silniki krokowe - też bez szczotek, uzwojenia szeregowo po dwa albo oddzielne. Efektywnie zwykle wychodzi prądnica czterofazowa.
    Niestety dosyć słaba.
REKLAMA