logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zastosowanie alternatora jako silnika BLDC - montaż magnesów, sterowanie

LemuRR 11 21 Wrz 2018 08:49 1605 5
REKLAMA
  • #1 17451989
    LemuRR 11
    Poziom 26  
    Ocena: 447
    Cześć, zakładam temat, aby już całkowicie wyczerpać problem.
    Odpowiedzi typu: "nie da się", "lepiej kupić fabryczny" etc. Możemy sobie wszyscy darować. Wiadomo że się da to zrobić. Po co ? Ano dlatego że silniki BLDC o mocach powyżej 1kW są bardzo drogie.
    Przejdzmy do sedna.
    Jeżeli by zastąpić rotor magnesami trwałymi, oczywiście kierując się ilością biegunów, lepiej magnesy wklejać na ukos, czy równolegle ?
    Jak zależy moment/moc/sprawność od prądu wzbudzenia ? Na logikę biorąc, zakładając że prąd ten ma stałą wartość, osiągnę pewną maksymalną prędkość obrotową, przy danym napięciu zasilania stojana. Czy zmniejszając prąd wzbudzenia, przy stałej wartości napięcia na stojanie, obroty wzrosną, moc pozostanie ta sama, a moment zmaleje ?
    Lepiej sterować wzbudzeniem, czy lepiej ustalić zadany prąd ?
    Mam nadzieję że w tym temacie, padną konkretne odpowiedzi, które przydadzą się nie tylko mnie :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17452207
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7740
    LemuRR 11 napisał:
    Jeżeli by zastąpić rotor magnesami trwałymi, oczywiście kierując się ilością biegunów, lepiej magnesy wklejać na ukos, czy równolegle ?

Nie prościej rozebrać wirnik, i zamiast uzwojenia wzbudzenia dać magnes neodymowy pierścieniowy o odpowiedniej średnicy?

LemuRR 11 napisał:
    Czy zmniejszając prąd wzbudzenia, przy stałej wartości napięcia na stojanie, obroty wzrosną, moc pozostanie ta sama, a moment zmaleje ?

Dawno temu trochę ten temat poruszałem. Zmiana prądu wzbudzenia steruje momentem. Za dokładnie nie robiłem pomiarów, ot tak z ciekawości " czy ruszy".
  • REKLAMA
  • #3 17452289
    LemuRR 11
    Poziom 26  
    arturavs napisał:

Nie prościej rozebrać wirnik, i zamiast uzwojenia wzbudzenia dać magnes neodymowy pierścieniowy o odpowiedniej średnicy?

Myślałem nad tym, boję się trochę, że będzie problem z wywarzaniem
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 17452405
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7740
    LemuRR 11 napisał:
    boję się trochę, że będzie problem z wywarzaniem

LemuRR 11 napisał:

A w przypadku wklejania magnesów problemu z wyważeniem nie będzie? Dobra prasa + dokładność i lepsze rozwiązanie z magnesem stałym na wirniku.

Z drugiej strony, przy hamowaniu napędem alternator będzie pracował zgodnie ze swoim przeznaczeniem (jako prądnica). I może być problem ze zbyt dużym napięciem.

Tak, tak, wiem diod prostowniczych nie będzie tylko falownik trójfazowy. Tylko diody zawarte w strukturach mosfetów w mostkach wyprostują to co alternator wytworzy.
    Przy wykorzystaniu oryginalnego uzwojenia wzbudzenia mamy dwa dodatki: przy pracy jako napęd możemy płynnie ( analogowo) regulować moment niezależnie od obrotów.
    Przy pracy na odzysk energii możemy regulować napięcie na wyjściu.

Można zrobić taki myk, że dolne tranzystory w półmostkach dać z diodą, a górne bez. Zastosować dodatkowe diody do prostowania i układ do kontroli napięcia i prądu ładowania.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 17452436
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6390
    arturavs napisał:

NIe lepiej. Pozatym powinno to działać bo to silnik synchroniczny i to dobrze zaprojektowany.

Na alliexpres są drivery bldc 120A .
  • #6 17452777
    LemuRR 11
    Poziom 26  
    Oczywiście, komplet driverów już posiadam. Kilka modelarskich do 120A, oraz do skuterów elektrycznych.
    Skłaniam się do back-emf.
    Startu od zera nie przewiduję, aby pojechać trzeba się odepchnąć. Problemem hallotronów, jest ich dokładne ustawienie.

Czemu nie lepiej pierścieniowy ? Dużo mniej roboty.
REKLAMA