logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak długo dane na przenośnym dysku twardym są bezpieczne?

michcio 14 Mar 2008 20:32 19633 20
REKLAMA
  • #1 4909484
    michcio
    Specjalista elektryk
    Ocena: 479
    Witam.

Jako, że na płytkach DVD lub CD dane wytrzymują średnio 5-8 lat (markowych), to zastanawiam się, jak magazynować zdjęcia, tak, żeby np. za 30 at sobie je obejrzeć. Próżni na płyty nie mam.

Robić odbitki, to oczywiste.

Wiem, wiem, płytkę można co jakiś czas przegrywać, ale ja myślę jak i to obejść.

Przenośny dysk twardy specjalnie do tych celów, podłączany tylko na czas zgrywania na niego zdjęć, a pozostałą cześć czasu leżący w ciemni... Pomysł chyba dobry, tylko ile lat wytrzymuje zapis na talerzach? Po ilu latach znika?
    Wg. ostatniego numeru KŚ jest to 3-5 lat - ale spokojnie - przy codziennym użytku, narażony np. a uderzenie głowicy w talerz czy jej urwanie.

A w "wiecznym spoczywaniu"???? :):):)
  • REKLAMA
  • #2 4909577
    michalak92
    Poziom 18  
    Ocena: 22
    michcio napisał:

na płytkach DVD lub CD dane wytrzymują średnio 5-8 lat (markowych)

Ja mam płyty CD sprzed 10 lat i zarówno napęd CD, jak i nagrywarka DVD odczytują je bez zacięcia. Owszem, jeżeli płyty są markowe to (teoretycznie) powinny dłużej "trzymać" dane, niż te "niemarkowe". W praktyce jednak, jeżeli płyty nie są odpowiednio przechowywane i brudzone - to, że są markowe mało pomoże, a wystarczy chociaż nie brudzić ich palcami i przechowywać w pudełku, czy segregatorze.
  • REKLAMA
  • #3 4910495
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 413
    Płyty CD DVD tłoczone to nie to samo co Wypalane a wypalane mają różne materiały podkładu. CD - DVD są wrażliwe nie tylko na zarysowania które można usunąć specjalnymi urządzeniami ale przede wszystkim są wrażliwe na światło i ciepło to jest główna przyczyna utraty danych bezpowrotnie rysy są do naprawy.

Zasady archiwizowania są takie : im więcej kopi tym bezpieczniej , co jakiś czas należy odnowić kopie na nośniku warto też mieć kopie na różnych nośnikach. Dobrze jeśli nośniki kopie są w różnych miejscach np. Jedna w domu Druga w Pracy Trzecia w Skrytce Bankowej inna na Działce itp. itd.

Bezpieczeństwo jak i niezawodność kopi jest proporcjonalna do tych warunków.
  • #4 4911131
    michcio
    Specjalista elektryk
    Ocena: 479
    Tak, wiem, oczywiście tłoczone to nie to samo co wypalane. Tłoczone mam 15 letnie i starsze i działają.

Porysowaną warstwę też można "wyheblować"- są do tego specjalne frezarki.

Tylko chodzi o utlenianie. Logicznie myśląc, to gdyby zamknąć płytkę w próżni, lub w gazie, który nie wchodzi w reakcję utleniania, ten proces nie nastąpiłby lub nastąpiłby dużo, duuużo później.

Ale chcę głównie dowiedzieć się jaką żywotność mają dane na dysku.
  • #5 4911196
    michalak92
    Poziom 18  
    Ocena: 22
    michcio napisał:
    Ale chcę głównie dowiedzieć się jaką żywotność mają dane na dysku.

Jeżeli chodzi ci o dyski twarde to wg analityków rynku IT i ludzi zajmujących
    się odzyskiwaniem danych (np. Kroll Ontrack) obecnie dyski twarde (oczywiście wszystko zależy od warunków w jakich będą pracowały) powinny działać bezawaryjnie koło 30 lat.

Z moich doświadczeń wynika, że tego typu przewidywania są czysto teoretyczne. Gdy ok. 10 lat temu kupiłem dysk twardy o sporej, jak na owe czasy pojemności 20 GB mówili mi w sklepie, że 5 - 6 lat spokojnie pociągnie bez awarii. Minęło już dużo czasu >>> ok. 10 lat. Mam nowy dysk, ale tamten nadal sprawny.
  • #6 4911248
    Parasolnikov
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Byłbym ostrożny z tymi dyskami to, że działał 10 czy iles lat nie znaczy, że dane trzymają sie 10 lat podejrzewam, że czas jest kruszy bo dysk jest magnetyczny rozmagnesowuje sie caly czas tylko my caly czas modyfikujemy zawartość podczas gdy na utlenieneie plyty z 5-10 lat spokojnie w zaleznosci od zadbania o nia
  • #7 4911511
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    To teoretyzowanie
    1) Na to ma wpływ w jaki sposób się przechowuje urządzenie
    2) Zależy od tego jak się urządzenie używa.

Dyski 10 lat też teoretycznie mogą wytrzymać ale urządzenie jeśli . Są samochody które wytrzymują znacznie dłużej to teoria. W praktyce dyski nie trzyma się dłużej niż 10 lat .CD DVD najdłużej mogą być od ich czasu powstania. Dyski najstarsze to lata 98 może 96 wątpię żeby starsze dyski ktoś trzymał do przechowania danych.
  • REKLAMA
  • #8 4911520
    Przemcio
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 250
    Cytat:
    Jeżeli chodzi ci o dyski twarde to wg analityków rynku IT i ludzi zajmujących
    się odzyskiwaniem danych (np. Kroll Ontrack) obecnie dyski twarde (oczywiście wszystko zależy od warunków w jakich będą pracowały) powinny działać bezawaryjnie koło 30 lat.

No tak, za ciężką kasę to sobie można każdą teorię wyprodukować a życie i tak pokaże coś innego.
    Warunki w jakich będą pracowały - oczywiście chodzi o warunki idealne, których większość Użytkowników nie jest w stanie spełnić - następna teoria.
    Problem w tym, że nie chodzi tutaj o bezawaryjność dysku a o trwałość zapisanej informacji.
    Wątpię żeby nowe dyski pracowały po 30 lat, będzie dobrze jak "dociągną" do lat 10-ciu.

Autor pyta raczej ile czasu dysk może sobie poleżeć z danymi w szafie.
    Z własnych doświadczeń wynika, że staruszki produkowane przed 2001 zachowują dane po ponad 7 latach postoju.
    Aż dziwne, że się nic nie utleniło wewnątrz.
    Z nowszych, odzyskiwałem niedawno dane z IBM prod. SEP 2002 który po uszkodzeniu czekał u Klienta w szufladzie prawie 4,5 roku zanim trafił do mnie.

Ale czy to jest jakaś prawidłowość? Raczej nie.
    Pomyśleć należałoby raczej nad odpowiednim systemem backup`u swoich ważnych i cennych danych.
    To może doprowadzić do lekkiego obłędu ale wiadomo im więcej zabezpieczonych kopii danych na różnych nośnikach tym okazja ich utraty jest mniejsza.
    Z tym, że to już opowieść raczej na inny temat.

Pozdrawiam
    P.
  • REKLAMA
  • #9 4911605
    piasek1990
    Poziom 19  
    Ocena: 46
    Już chyba lepiej wykupić na to jakiś serwer
  • #10 4911612
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Najstarsze dyski jakie miałem w reku to dyski 40 MB Seagate na kontrolerze który nie wiem czy dzisiaj by zadziałał na obecnych (już go nie ma) Był to rok około 98 - 99 kiedy go likwidowałem a kupiony był ze 4 lata wczesniej.

Problem bardziej leży nie tyle w możliwościach przechowywania a w sposobie.

Ja mam doczynienia z dyskami 4 GB z roku 2000 - 2002 mniej więcej ,które jeśli już to działają stale musiał bym się jeszcze przyjrzeć.(Obecnie posiadam Caviara 2,5 GB z roku 97 Działa bardzo dobrze przeleżał około 2 lat parametry ma lepsze niż nie jeden nowy dysk jeśli chodzi o zużycie wynika to z tego iż wtedy robiono lepsze dyski a technologia nie była na granicy możliwości fizycznych)

Jeszcze do 4 lat temu miałem doczynienia z dyskami 450 MB 512 MB - Caviar - Były one hermetycznie zamknięte po zdjęciu nalepki słychać było charakterystyczny syk .

Ale to teoretyzowanie.

Praktyka mówi dysk max 10 lat po takim okresie czasu kończy się jego możliwość wykorzystania ze względu na postęp technologiczny.

Dlatego zasady archiwizacji są inne . Maksymalna ilość różnych kopi na różnych nośnikach i co pewien okres odnawianie kopi na nośnikach nowszych.

np.
    Dyskietki trzymane dane 5 lat Przerzucone na CD ,CD trzymane dane 5 lat przerzucone na DVD ,DVD 5 lat przerzucone na ?? Hologramy ? Pamięć podręczną ? BluRay ? itd. itd.

Ilość kopi i różne nośniki proporcjonalnie zwiększają bezpieczeństwo .
    A jeśli kolega oczekuje odpowiedzi typu - Tak na DYSKU na pewno dane wytrzymają 5 lat lub 10 to powiem że w Archiwizacji i Backupie nie ma słów NA PEWNO . Na pewno można mówić wtedy gdy dane są odzyskane i informacja została odtworzona i przetworzona. Nie ma czegoś takiego jak na pewno , jest jedynie prawdopodobnie, dość pewne itp. np. Kopie które były MAKSYMALNIE zabezpieczone i pewne do granic możliwość wyparowały włącznie z wieżami WTC . Od tego momentu powstała zasada która mówi że dane nie mogą być przechowywane w tym samym miejscu co serwer jak i też wszystkie nie powinny być przechowywane w tym samym miejscu.
  • #11 7639562
    szym86
    Poziom 13  
    Ocena: 34
    Ja ostatnio podłączyłem dysk NEC 100MB z 1993 roku .
    Sprawdziłem go pod kątem bad-sectorów za pomocą programu HD tune

Niestety żadnego dobrego sectora .

Co się mogło stać ? Rozszczelnienie czy co ?
  • #12 7639629
    michal_aniol
    Poziom 33  
    Ocena: 100
    A propos NECa... własnie zgrałem dane z dysku o magicznej pojemności 1,7GB. Dysk pracował w urzadzeniu sterującym obrabiarką, czyli ciągłe wibracje. Urządzenie z 1997r. To była ostatnia chwila żywota tego dysku na zrobienie kopii. Do tej pory jest to najgłośniejszy dysk jaki słyszałem. Przy włączaniu naprawde można sie przestraszyć, tak wyje ;)
  • #13 7639655
    SAWEK101
    Poziom 32  
    Ocena: 318
    Szym 86 skąd go wziąłeś ,oddaj go do muzeum może parę groszy dadzą :D
  • #14 7640013
    szym86
    Poziom 13  
    Ocena: 34
    Właśnie myślę co z nim zrobić .
    Dzisiaj 100 MB to jest nic . W dodatku transfer max 0,8 MB/s i hałas.
  • #15 7640050
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Własnie mam dysk 850 MB czyli 0.85 GB WD Działa bardzo dobrze dane są i czyta i zapisuje bez problemów trzyma prędkość odczytu na poziomie 50 ms pod koniec powierzchni jedynie schodząc do 150 ms . SMART ma bardzo ubogi 5 jeśli się nie mylę parametrów. Rok zakupu 1996 rok produkcji może być rok wcześniej. Dysk ma nalepkę w koło obudowy hermetyzującą obudowę (górę z dołem).

Czyli 1996 - 2010 daje 14 lat z czego pewnie z 4 - 5 lat może 6 leżał.
  • #16 7640142
    michal_aniol
    Poziom 33  
    Ocena: 100
    A co powiecie na takie antyki:

Jak długo dane na przenośnym dysku twardym są bezpieczne? Jak długo dane na przenośnym dysku twardym są bezpieczne? Jak długo dane na przenośnym dysku twardym są bezpieczne?

Tutaj można poczytać wiecej o tych dyskach
    http://en.wikipedia.org/wiki/ST-506

Takie je otrzymałem, musiał ktoś wcześniej je z ciekawości rozebrać.

Eh, to były czasy :D
  • #17 7640173
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Właśnie podobny antyk posiadałem u siebie do niego była karta kontrolera. Tyle ,że mój antyk działał i nie był rozłożony na części pierwsze. Teraz go już nie ma. Siedział sobie w komputerze IBM z tabliczką znamionową na której było napisane dożywotnia gwarancja. Dysk był firmy Seagate. Monitor CGA monochrom system DOS 3 o ile pamiętam i jedna aplikacja.
  • #18 7640365
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1072
    Co do dysku to miałem segate ST3120A prod 1993 w 2002 działał jeszcze natomiast potem wylądował w szufladzie i w 2006 już nie wstał. Nie wiadomo czy to efekt otwierania szuflady czy doczekał swoich dni.

http://www.4drives.biz/images/DRIVEPICTURES/SEAGATE_ST3123A.jpg

W 30 lat to ja troszkę nie wierze to za długo po pierwsze jeśli będzie działać non stop to się zużyje fizycznie a jak nie będzie działa cały czas to nie wiadomo czy wstanie. Jak to powiedział pewien znajomy admin kiedy w serwerowni która się opiekował mieli na 2 dni (weekend) odłączyć prąd ze względu na przebudowy "W poniedziałek będę wiedział czy dalej pracuje ;)".

Co do cd to tłoczone to jest klasa. Co do nagrywanych to złoty basf jeszcze mi działa (10 lat ma lekutko a może i 12 ) a zielony z tego okresu już fochy strzela. Z esperanzami mam kłopoty. Natomiast DATEX to już totalne nieporozumienie po 4 latach zaczęła się z niego złuszczać farba.
    Wiec jak sie trafi

Co do backupu to w zasadzie nie widzę pewnego sposobu w zasięgu reki kowalskiego niestety. Rozwiązaniem może być "e-dysk" czy nawet konto hostingowe z backupem tam to leci z raida na raida wiec prawdopodobieństwo utraty mniejsze.
    Raid w domu tez szału nie robi bo zawsze się może stać jakiś pożar czy inna powódź. Co do pendrive to jeszcze za krótko używam żeby w kwestii przechowywania długoterminowego się wypowiadać ale raczej szału nie będzie, choć ze względu na sposób użytkowania raczej wiarogodnych danych mieć nie będę
  • #19 7646761
    magal84
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    Mam takie dwa dyski: jeden to ok. 100 megabajtowy MAXTOR z 93 roku, drugi CONNER PERIPHERALS z 92 o pojemności ok. 170 MB. Nie podłączałem ich od ponad roku. Jeden z badami, drugi bez. Nie pamiętam który i jakie oznaczenia miały. Na pierwszym uczyłem się przelutowywać rom jak mi zdechł WD :D Oczywiście doprowadzając go później do stanu pierwotnego. W każdym bądź razie działały i jak przeczesałem je ontrackiem bodaj w trybie RAW to wydobyłem z nich rzeczy z połowy lat dziewięćdziesiątych, mimo że sam parę lat temu sporadycznie ich używałem. Leżą u mnie gdzieś w pierdolniku na biurku i chyba z ciekawości je dziś wykopię i podłączę.
  • #21 8387805
    waldek905
    Poziom 10  
    Ocena: 20
    Posiadam dysk 1GB Seagate ST31276A. Dysk ma 14 lat i nadal jest w użyciu i jest sprawny. Posiadam też dysk przenośny Maxtor 750GB i producent pisze że dysk zapewnia przechowywanie danych ponad 20 lat...

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy trwałości danych przechowywanych na przenośnych dyskach twardych w porównaniu do nośników optycznych, takich jak płyty CD i DVD. Płyty tłoczone mogą zachować dane nawet ponad 10 lat, pod warunkiem odpowiedniego przechowywania, unikania zarysowań, światła i wysokiej temperatury. Wypalane płyty są bardziej podatne na degradację, głównie z powodu utleniania. Dyski twarde teoretycznie mogą działać i przechowywać dane do około 30 lat, jednak w praktyce trwałość nośnika i zapisanych danych zależy od warunków przechowywania i użytkowania. Często dyski po 10 latach mogą nadal działać, ale nie ma gwarancji, że dane pozostaną nienaruszone, zwłaszcza jeśli dysk nie był używany przez długi czas. Wskazane jest tworzenie wielu kopii zapasowych na różnych nośnikach i w różnych lokalizacjach, a także rozważenie backupu na serwerach zewnętrznych. Przykłady starych dysków (Seagate, Maxtor, IBM, NEC, Conner) pokazują, że niektóre egzemplarze działają po kilkunastu latach, ale trwałość danych jest niepewna. Problemy z dyskami to m.in. rozmagnesowanie, zużycie mechaniczne, rozszczelnienie obudowy i awarie głowicy. W praktyce zaleca się regularne odświeżanie kopii danych i stosowanie systemów backupu, aby zapewnić długoterminową ochronę zdjęć i innych ważnych plików.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA