logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak znaleźć schemat zasilacza ATX 230W i zdiagnozować usterkę?

fad 08 Sty 2004 10:28 1485 6
REKLAMA
  • #1 466843
    fad
    Poziom 16  
    Ocena: 28
    Cos mi sie stalo z zasilaczem 230W ATX, szukam do niego schematu lecz nie mam pojecia jaki to mode, nie wiem gdzie tego szukac, na plytce druk. raczej nic nie ma.
    I jeszcze w jaki sposob mozna dojsc co sie spalilo w zasilaczu, pomiarow jeszcze zadnych nigdy nie robilem???

Przeniesiono ze "Schematy komputerów...". H(k)
  • REKLAMA
  • #2 467182
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3828
    Na zasilaczu jest powinna być naklejka i nalezy dokładnie dane odczytac i napisac (Firma ,model ,moc , ile amper na kazdym napieciu) oraz podac jaki objaw wystepuje. :wink:
  • REKLAMA
  • #3 467552
    fad
    Poziom 16  
    Ocena: 28
    No wiec na naklejce jest tak:
    Switching power supply model: 235ATX
    Iput: 115V-6A50/60Hz
    230V-3A
    Jakies tam standardy
    Output: 235W
    +3.3V - 12A - ORANGE
    +5V - 18A - RED
    +12V - 8A - YELLOW
    +5VSB - 0,5A - PURPLE
    -5V - 0,5A - WHITE
    -12V - 0,5V - BLUE
    PS-ON - GREEN
    P.G - GREY
    To wszystko.
    Objawy brak reakcji nawet wentylator nie dzierga. Lecz po jakis 10s dostarczania zasilania czuc zapach nie spalenizny lecz takiej pracy przy takich dwuch duzych kondensatorach zaraz przy zasialniu 230V.

Jesli masz jakies propozycje to opisuj dokladnie, lecz nie jestem az tak tempy w elektronice i elektryce :) .
  • REKLAMA
  • #4 467635
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3828
    Wylutuj radiator na pierwotnym i sprawdz (zakładam ze masz miernik)wszystkie trzy duze tranzystory .Powinny dwa byc jednakowe ale zacznij od tego jednego .Jak bedziesz odpisywal to napisz jakie one sa oraz Podaj jeszcze firme zasilacza no i o ile masz GG lub Tlena podaj mi na moje GG namiary na siebie.Pozdrawiam czekam :wink:
  • #5 467685
    DAREK4444
    Poziom 19  
    Ocena: 23
    Poszukaj układów zwanych SBL1040CT lub 2040CT lub jakoś tak. A jak próbujesz włączyć zasilacz to tylko wiatraczek zakręci w ułamek sekundy i przestaje? Jeśli tak to na bank poszedł CI ten układzik. Pozdro
  • REKLAMA
  • #6 467720
    andrzej 29
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Zanim zaczniesz eksperymentować z zasilaczem wstaw zamiast bezpiecznika żarówkę 220V /100W . Zaoszczędzisz na tranzystorkach i bezpiecznikach ,których w razie drobnej pomyłki musiałbyś szukać po pokoju :) . Jeżeli zasilacz nie ma jeszcze śladów "wybuchu" to sprawdź diody shotky'ego MOSPEC. Często padają .Oczywiście nie mówiąc już o sprawdzeniu strony pierwotnej zasilacza.
  • #7 467728
    Mirek71
    Poziom 20  
    Ocena: 11
    Bez obrazy ,ale kolego daj sobie z tym spokoj.Zasilacz kosztuje ok. 60 zl
    i to nie jest w przypadku pomylki warte spalenia plyty ,procka ,hdd czy cdroma. Za naprawe zasilaczy komputerowych to niech sie biora ludzie dobrze wiedzacy co robic i jak !!!!!!!!!
    Pozdrawiam
    Mirek

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada zasilacz ATX o mocy 230W, model 235ATX, z którego nie działa wentylator i pojawia się zapach pracy przy kondensatorach na wejściu 230V. Na zasilaczu znajduje się naklejka z danymi technicznymi, w tym napięciami i prądami na poszczególnych liniach (+3,3V, +5V, +12V, +5VSB, -5V, -12V). Wskazano, że w celu diagnozy należy odlutować radiator na stronie pierwotnej i zmierzyć trzy duże tranzystory, które mogą być uszkodzone. Sugerowano także sprawdzenie popularnych układów scalonych SBL1040CT lub 2040CT, które często ulegają awarii i powodują krótkotrwałe uruchomienie wentylatora. Zalecane jest stosowanie żarówki 220V/100W zamiast bezpiecznika podczas testów, aby uniknąć dalszych uszkodzeń. Wskazano również na konieczność sprawdzenia diod Schottky'ego MOSPEC oraz elementów strony pierwotnej. Zwrócono uwagę, że naprawa zasilaczy komputerowych wymaga doświadczenia, a koszt nowego zasilacza jest niewielki, co może przemawiać za wymianą zamiast naprawy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA