Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jakie zwrotnice do kolumn na Gd30/150?

Marcin.Baj 16 Mar 2008 19:40 1674 3
    Marcin.Baj
    Level 10  
    Witam mam na stanie 2 głośniki gd 30/150/8 planuje z nich zrobić odsłuchy do grania garażowego.Górne pasmo planuję uzupełnić gdwt 12-19/100 tylko niemam pojęcia jaką zastosować zwrotnice?Czy 60l obudowa będzie odpowiednia i czy zastosować br. czy closed?
  • Helpful post
    Malas1984
    Level 29  
    Zastosuj obudowy bass-reflex, a zwrotnicy schemat do tego GDWT to gdzieś tutaj na elektrodzie jest bo nawet jeszcze niedawno go czytałem i śledziłem, poszukaj szukajką ;-), szkoda, że nie są identyczne te głośniki ;-/ , ale wyglądaja solidnie no i są Tonsila-dobrej firmy ;-)
    -Maciej_
    Level 21  
    musisz się liczyć z tym że są to głośniki różne. Różnią sie m. innymi spl. Ten z kobaltowym magnesem ma 99db. a ten drugi chyba około95db. ten z kobaltowym magnesem bedzie grał głośniej. z tego co wiem na gdwt starczy kondensator i ew. żarówka:)
    Marcin Grabarz
    Level 24  
    Na gdwt trzeba zrobić zwrotnice zeby to jakos grało.Podzial najlepiej na 4.5k ewentualnie na 4

http://www.apicsllc.com/apics/Misc/filter2.html#first

Tu jest kalkulator do zwrotnic. Najlepiej zrobić 18dB/okt. 12dB moze być ostatecznie ale podział nie nizszy niż 4.5k
    Zarówka 24V/21W PRZED ZWROTNICĄ

Dodano po 14 [minuty]:

A i trzeba odwrócić polaryzacje gdwt.