logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaką zwrotnicę zastosować do GDWT 12-19/150 w paczkach estradowych?

losti17 01 Mar 2008 10:16 7608 14
REKLAMA
  • #1 4861106
    losti17
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Nie wiem czy dobry dział. Jeśli tak to proszę o przeniesienie. Witam, jestem posiadaczem paczek estradowych do których brakuje mi jako takich zwrotnic. średnio-niskie to 2x gds 30-30 puszczone całym pasmem. Wysoki to Tonsil gdwt 12-19/150 do dziś podłączony kondensatorem 2,2uF foliowym Miflexu. Wysokie są, ale w ogóle nie mają porównania do Wysokich w Altus 75 itd... Mam schemat zwrotnicy do Altus którą tutaj zamieszczam. Kombinowałem z przekładaniem głośników i to coś daje faktycznie tylko teraz się zastanawiam czy: nie słyszę aby średnich tonów, zauważyłem także iż kond. w zwrotnicy altusów to elektrolity.... Ja mam kolumny 2-drożne więc nie wiem jaki podział... Czy to możliwe że gdsy je zagłuszają? przecież gdwt maja 103db!! Jaka sensowna zwrotnica, jaki kondensator :F. Przede wszystkim chciałbym uzyskac podobne wysokie jak w Altus 75 jeśli ktoś słyszał, a jeśli nie to chodzi po prostu o dobre wysokie!

• REKLAMA
  • #2 4862079
    Marcin Grabarz
    Poziom 24  
    Ocena: 16
    Ja bym radził zrobić podział na 5kHz min 12dB/okt. bo ten GDS jest dosć krzykliwy w wyzszym pasmie a GDWT spokojnie sobie poradzi od 5kHz (producent podaje 4.5kHz 12dB/okt) zwłaszcza ze pełną moca nie bedzie grał przy tym gds-ie.
    Podam linka do kalkulatora do zwrotnic jak znajde.
    Oto link:
    http://www.apicsllc.com/apics/Misc/filter2.html#first

A tak wogóle ten GDWT jeśli nie dostaje bardzo po tyłku to całkiem ładnie gra.
  • REKLAMA
  • #3 4862738
    mateusz885
    Poziom 23  
    Ocena: 67
    Oj tam u mnie chyba gra od 4kilo ten tonsil. GDSy tonsil tak? Warto by poszukać na portalach miłośników unitry/tonsila charki tych GDSów, lata pewnie zrobiły swoje, ale orientacyjnie byśmy wiedzieli czy może mają poszarpaną końcówkę pasma i może korzystniej je trochę niżej przyciąć a niż miały by być puszczone całym pasmem. Zwrotnica 6dB/okt. dla syka to niezbyt dobry pomysł. Elektrolitów do zwrotnic się nie daje, mniejsze zło to bipolarne elektrolity ale też radzę ich nie stosować, poliestrowe MKT w granicach kilku uF ok. 100V można kupić za kilka złotych, np. 3,3uF to koszt 2-3zł w tme.
  • REKLAMA
  • #4 4863972
    Marcin Grabarz
    Poziom 24  
    Ja bym sobie nie zawracał gitary charakterystyką GDS-a bo nie ma to sensu.Bez charakterystyki moge stwierdzić ze trzeba zrobić podział taki jak wyzej pisałem.GDWT nie ma sensu puszczać od 4k bo GDS dociągnie do tej f a GDWT odcięty trochę wyżej niz minimum bedzie grał ładniej.Chyba nawet o to chodziło autorowi...
    Mozna się nawet pokusić o odcięcie GDWT 18db/okt a GDS-a 12dB.Wtedy można ten podział zrobić na 4.5kHz.Przed zwrotnicą do wysokotonowca można dać zarówke 24V 21W jednak trzeba się liczyć z minimalnym stłumieniem więc jesli ta kolumna bedzie grana delikatnie to można nie dawać zarówki.
  • #5 4864039
    mateusz885
    Poziom 23  
    Ocena: 67
    A czy ja napisałem że należy go puścić od 4 kilo ? Napisałem że u mnie to on gra sobie od 4kilo i jest mu dobrze, a z gdsem oczywiście że wskazany jest wyższy podział.
  • #6 4881918
    c_ybek
    Poziom 11  
    Jeśli chodzi o zabezpieczenie owego głośnika wysokotonowego to proponuje nie 24V 21W przed zwrotnicą tylko za zwrotnicą 21V 15W

Dodano po 49 [sekundy]:

Jeśli chodzi o zabezpieczenie owego głośnika wysokotonowego to proponuje nie 24V 21W przed zwrotnicą tylko za zwrotnicą 12V 15W
  • #7 4883594
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1715
    Dwa Tonsilowskie GDS-y grające całym pasmem zakrzyczą jeden GDWT 12/19/150.
    Proponuję podział na 4,5 KHz, wg. sugestii Marcina Grabarza

Pozdrawiam.
  • #8 4885165
    Marcin Grabarz
    Poziom 24  
    kolego c_ybek mnie ktoś kiedys uswiadomił wiec ja Tobie też cos wytłumacze :)

"Jeśli chodzi o zabezpieczenie owego głośnika wysokotonowego to proponuje nie 24V 21W przed zwrotnicą tylko za zwrotnicą 12V 15W"

wraz ze wzrostem wysterowania żarówka zaczyna zwiekszac rezystancje.Z racji ze jest ona połaczona bezposrednio z głośnikiem sytuacja wyglada tak jakby głośnik zwiekszał impedancje.A zwiekszenie impedancji powoduje obniżenie czestotliwości granicznej.Efekt? Im głosniej tym bardziej głośnik dostaje po uszach.
    Dlatego Tak jak pisałem.Zarówka koniecznie przed zwrotnicą.
  • #9 4886325
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1715
    Poza tym żarówka przed zwrotnicą zabezpiecza też przed "usmażeniem" samą zwrotnicę.
    W kolumnach syna zamontowałem kiedyś żarówkę 12V-21W i wystarczyło.

Pozdrawiam.
  • #10 4914105
    TomaszMS
    Poziom 2  
    Witam
    Ten GDWT 12-19/150 to super głośnik! Nie do zdarcia,więc nie ma obawy, że się spali.
    Radzę Ci tak:
    Podłącz w szereg kondensator 2,2uF + do tego równolegle cewka 0,33mH.
    parametry wyliczone w programie SpeakerWorkShop. Mam tak i gra pięknie.
    Przed to wszystko wstaw żarówke 12V/20W.

Podziele się z Wami pewną historią.
    Konstrując zwrotnice dla tego gwizdka omyłkowo podłączyłem go zamiast za kondensatorem to przed, czyli w zasadzie tylko szeregowo z żarówką! Biedny GDWT przez kilkaminut, zanim się zorientowałem grał pełnym pasmem na 100-150 watach. Zarówka zapalała się z każdym uderzeniem basu i to chyba go ocaliło :). Po tym zajściu zmierzyłem mu moduł impedancji i okazało sie, że nic mu się nie stało.
    Chyle czoła przed TONSILEM to bardzo dobra firma.
  • REKLAMA
  • #11 5123843
    barek89
    Poziom 20  
    Ocena: 8
    witam .

wg kalkulatorow wychodza inne wartosci niz wasze ze speaker workshop.

powiedzmy ze mam dwie wartosci ( L i C )dla swoich gdwt polaczoncyh w szereg co daje 16 ohm , czy ktos moglby mi policzyc zwrotnice tak aby elementy byly realne do kupenia bo wg tych wszystkich kalkulatorow wg butterworhta to cewki przy 16 ohm i podziale 4,5 khz wychodza 0,4 ale kondensatory roznie i nie do kupienia wartosci. czy mozna te wartosci jakos zmieniac nie zmieniajac podzialu? np tu dodac tu odjac lub tu odjac i tu odjac tak aby nie zmieniac podzialu a elementy dopasowac do tych produkowanych. pozdrawiam i prosze o pomoc

Bartek
  • #12 5124667
    foxik000000
    Poziom 29  
    Ocena: 56
    Sam mam nie wielkie paczki na tych głośniach i moje GDWT są podpięte przez taki filtr:

Zamist tej Beymy u mnie gra Truvox 1225.
  • #13 5125557
    barek89
    Poziom 20  
    Ocena: 8
    czy ktos kto ma speaker workshop i jest w tym biegly moglby mi obliczyc tam zwrotke z podzialem 4,5 khz ( 12 db/okt - jeden kondensator jedna cewka ) , bardzo prosze

dla dwoch gdwt 9 w szereg czyli impedancja 16 ohm

pozdrawiam
  • #14 5152283
    hirogen
    Poziom 33  
    Ocena: 57
    dla 16 om kondensator 1 mikro (można dać max 1,5 mikro ale nie polecam ) cewka 0,6mH nie obliczone ale stosowałem takie w praktyce do eltronów

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru zwrotnicy do głośnika wysokotonowego Tonsil GDWT 12-19/150 w paczkach estradowych, współpracującego z dwoma głośnikami średnio-niskotonowymi GDS 30-30. Zalecany jest podział częstotliwości około 4,5–5 kHz z nachyleniem minimum 12 dB/oktawę, aby uniknąć nakładania się pasm i zagłuszania wysokich tonów przez GDS-y, które grają całym pasmem i mogą być krzykliwe w wyższych zakresach. Kondensatory w zwrotnicy powinny być poliestrowe (MKT), o pojemnościach rzędu 2,2–3,3 µF, unikając elektrolitów, które są mniej polecane. Do zwrotnicy można dodać cewkę około 0,33–0,6 mH, a także zabezpieczenie w postaci żarówki (np. 12V/20W) umieszczonej przed zwrotnicą, co chroni głośnik wysokotonowy przed przeciążeniem i uszkodzeniem. Wartość elementów powinna być dostosowana do impedancji zestawu (np. 16 Ω przy dwóch GDWT w szeregu). Dyskutowano także o praktycznych doświadczeniach z różnymi konfiguracjami zwrotnic i zabezpieczeń oraz o dostępności elementów i ich dopasowaniu do standardowych wartości produkcyjnych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA