logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć głośniki 5.1 z Thomson DPL913 do nowego odtwarzacza?

mojer 16 Mar 2008 22:11 1250 8
REKLAMA
  • #1 4917700
    mojer
    Poziom 10  
    Szanowni koledzy.
    Posiadam kino Thomsona i niestety zaczyna mi umierać dvd w związku z tym chciałem zakupić inny odtwarzacz. Chcę zostawić sobie głosniki 5.1. Z głosników wychodzą gołe kable które są wpinane na zatrzask do dvd. Teraz na rynku nie widzę odtwarzaczy z zatrzaskiem do głosników. W związku z tym mam pytanie czy można jakoś dorobić wtyczki do poszczególnych głosników, tak by je połaczyć z nowym odtwarzacze. Może ktoś poleci jakiś model z divx , polskimi literami ewentualnie z hdmi
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 4918187
    markovip
    Poziom 34  
    Ocena: 185
    Witam

Aktualnie wiekszosc urzadzen stosuje polaczenia typu RCA (czincz)
    Jak podłączyć głośniki 5.1 z Thomson DPL913 do nowego odtwarzacza?
    Prosze sie wybrac do najblizszego sklepu elektronicznego i kupic takie konektory, przy okazji zapytac jak przylutowac przewod.

Pozdrawiam
  • #3 4918190
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2315
    Przeniosłem z: VCR VCP DVD DIVX!
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • REKLAMA
  • #4 4918221
    mojer
    Poziom 10  
    Dziękuję kolego za pomoc. Jednakże usłyszałem opinię, że nowy odtwarzacz dvd nie będzie w stanie skalibrować starych głosników z powodu braku końcówek mocy audio. Nie za bardzo rozumiem o co chodzi - laik;)
    Polecono mi zakupić wzmacniacz z takimi końcówkami oraz nowe dvd - koszt ogromny. Sam już nie wiem co robić
    Pozdrawiam
  • #5 4920273
    mojer
    Poziom 10  
    Byłem dziś w EuroAgd i sprzedawca podsunął mi pomysł,. żeby użyć starego dvd od kina jako wzmacniacza i pod niego podpiąć nowy odtwarzacz. Tylko nie wiem za bardzo jak - czy jako AUX (mam 2) w starym thompsonie, czy tez jakoś podpiąć sam sygnał audio. Doradzi ktoś?
  • REKLAMA
  • #6 4922105
    markovip
    Poziom 34  
    Mozesz bardziej sprecyzowac okreslenie 'zaczyna mi umierać' ?
  • REKLAMA
  • #7 4922559
    darek23422
    Poziom 27  
    Ocena: 56
    Może tylko przestaje czytać ci płyty a to wystarczy tylko wyczyścić laser możesz sprawdzić czy laser świeci może i będzie konieczna wymiana go.
  • #8 4922942
    markovip
    Poziom 34  
    Wlasnie o to mi chodzilo zeby sprecyzowal co sie dzieje bo nie ma sensu wymieniac cale DVD tylko sam modul czytajacy ktory jest o wiele tanszy ;) .

Pozdrawiam
  • #9 4923128
    mojer
    Poziom 10  
    1. 80% płyt dvd-rw jest zczytywane tylko po kawałku, napęd zaczyna wyć, laser przeskakuje i próbuje odczytu ale słychać tylko "trzaski" z obudowy odtwarzacza
    2. Płyty dvd-video odtwarzane są w miarę dobrze, tylko że nie ma większych szans obejrzenia więcej niż jednego filmu. Przy drugim dvd napęd staje i nic nie czyta
    3. DVD-R zczytywane są częściowo, np. jeden odcinek serialu biega świetnie, zaś trzy kolejne nie są odtwarzane. Powiedzmy odczytuje się początek później wisi.
    4. Problem z pilotem - czyli pilot napewno jest dobry ale coś chyba jest z odbiornikiem podczerwieni. Chodzi o to że ma w zwyczaju się "zawieszać" - jest to w momencie gdy laser gubi ścieżkę. Do funkcjonalności przywraca włączenie na nim przycisku AUX bądź fizyczne wyłączenie dvd

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Posiadacz kina domowego Thomson DPL913 chce podłączyć głośniki 5.1 z gołymi kablami zakończonymi zatrzaskami do nowego odtwarzacza DVD, który nie posiada takich złączy. Zalecane jest zastosowanie standardowych konektorów RCA (cinch) poprzez dokupienie odpowiednich wtyków i przylutowanie kabli. Pojawiły się wątpliwości dotyczące kompatybilności starych głośników z nowym odtwarzaczem ze względu na brak końcówek mocy audio w nowym urządzeniu, co sugeruje konieczność użycia wzmacniacza. Jako rozwiązanie zaproponowano wykorzystanie starego odtwarzacza Thomson jako wzmacniacza, podłączając do niego nowy odtwarzacz przez wejście AUX. Dodatkowo opisano problemy techniczne starego odtwarzacza: uszkodzony napęd DVD, problemy z odczytem płyt DVD-RW i DVD-R, hałas lasera oraz zawieszanie się odbiornika podczerwieni pilota. Sugerowano także możliwość naprawy poprzez czyszczenie lub wymianę modułu laserowego zamiast zakupu nowego urządzenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA