Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Hydrofor asgatec- spadek ciśnienia co może być przyczyną

morzedzungli 20 Mar 2008 18:27 20212 18
    morzedzungli
    Level 14  
    Witam wszystkich!

Kupiłem na aukcji hydrofor asgatec dziś podłączyłem i wszystko ładnie działa lecz co 3 do 4 minut włącza się aby podnieść ciśnienie zmieniłem nawet zawór zwrotny i nadal to samo. Myślę że spadek ciśnienia może być w zbiorniku tylko nie wiem jak to sprawdzić i czy te zbiorniki są przeponowe. Proszę o pomoc jakie macie pomysły. Hydrofor nie jest podłączony do instalacji więc nieszczelne krany odpadają wszystkie złączki i zawór czerpalny jest szczelny.

Za każdą pomoc dziękuję
    ekaand
    Level 22  
    Sprawdź manometrem samochodowym ciśnienie powietrza w zbiorniku.Z tyłu hydroforu powinien być zaworek(taki jak wentyl od samochodu).Sprawdza się na zerowym ciśnieniu wody.
    grzegorzkasownik
    Level 13  
    jeżeli jest to hydroforek zespolony z pompą to nie ma tam membrany,a jedyną drogą spadku ciśnienia jest zawór zwrotny.pozdrawiam
    harlejowiec
    Level 25  
    Aby sprawdzić czy to zawór zwrotny proponowałbym w miejsce jego zamontować zwykły zawór. Po nabiciu ciśnienia zamknąć go i obserwować co się dzieje, jak się włączy to znaczy że nie wina zaworu.
    grzegorzkasownik
    Level 13  
    harlejowiec ma rację to najprostrzy sposób.innej możliwości nie ma jeżeli nie widac wyciekow na zewnątrz.pozdrawiam::D
    morzedzungli
    Level 14  
    Dzięki za pomysły:)
    Skrócę dzisiaj przewód ssący i napełnię hydrfor z wiadra zamknę zawór i zobaczymy:) myslałem jeszcze nad przewodem PE wchodzi na głębokoćś 5m w studnię i nie widać czy przepuszcza. Nie ma tutaj wielu przyczyn a najmniej prawdopodobna usterka może okazać się przyczyną nieszczelności:)

Karol
    mczapski
    Level 39  
    Prochu nie wynajdę, ale sugeruję na wszelki wypadek zamontowanie zaworu jednokierunkowego przy pompie. Pogorszy to warunki zasysania, lecz wyeliminuje nieszczelności linii. Zawór w studni ma prawo ulec zanieczyszczeniu i drobne nieszczelności będą powodowały spadek ciśnienia. A przy tak małym zbiorniku ubytek 1 l jest zauważalny. I jeszcze jeden aspekt. Otóż podczas ssania przekrój przewodu PE w wyniku ciśnienia zewnętrznego ulega niewielkiemu zmniejszeniu. Z chwilą wyłączenie pompy przekrój przewodu PE ulega zwiększeniu w wyniku oddziaływania ciśnienia wewnątrz zbiornika. Na długim przewodzie i małej pojemności zbiornika mogą to być różnice powodujące takie zjawisko. O ile pamiętam prawo Pascala mówi, że ciśnienie rozchodzi się równomiernie we wszystkich kierunkach więc nie ma różnicy gdzie dokonujesz pomiaru (aby w zbiorniku).
    morzedzungli
    Level 14  
    Zawór zwrotny jest ze smokiem, a przewód PE ma dosyć grubą ściankę więc myślę że to jest mało prawdopodobne ale teoretycznie ma wpływ:) upuszczenie litra wody powoduje włączenie hydroforku i tu się zgodzę. Mały zbiornik = częste włączanie ale za 120 zł. to i tak się opłaca.

zastosowałem taki zawór
    http://www.valvex.pl/pl/php/ar_produkty_ser.php?kid1=1&id=80#zdj

Tylko nie wiem jakie są parametry i do jakiego ciśnienia trzyma albo jakie musi być minimalne ciśnienie.

Ciśnienie ustawiłem na 2,5 bara

Karol
    morzedzungli
    Level 14  
    Ustaliłem przyczynę:) porysowana uszczelka na łączeniu rury PE z zaworem zwrotnym, wymieniłem złączkę i wszystko gra przedtem tego nie widziałem bo była poniżej lustra wody. Jednak mój zbiornik jest przeponowy pod zaślepką schowany jest zawór wentylkowy ciśnienia nie sprawdzałem ponieważ wszystko już działa poprawnie.

Dziękuję za za podpowiedzi.

Karol
    jodabanan
    Level 10  
    Mam na działce hydrofor Asgatec z membraną. W tym roku zauważyłem, że co 10 minut uruchamia się samoczynnie mimo iż nie ma żadnych odbiorów wody. Myślałem, że sam przecieka ale nie ma żadnych wycieków!.
    Przed hydroforem jest filtr do wody i zauważyłem że gdy go zakręcę problemu nie ma. Co może być przyczyną? Oczywiście w studni jest zawór zwrotny a w tamtym roku wszystko działało.
    morzedzungli
    Level 14  
    Przeczyść zawór zwrotny, pewnie dostało się ziarenko piasku pod uszczelkę i stąd spadek ciśnienia.
    jodabanan
    Level 10  
    Zauważyłem że to nie chyba zawór zwrotny, gdyż jak zamknę zawór przed hydroforem (obok filtra) to woda nie schodzi.
    morzedzungli
    Level 14  
    No jak zamkniesz przed hydroforem to jak ma zejść z hydroforu? woda gdzieś ucieka, może instalacja za hydroforem?
    jodabanan
    Level 10  
    Pisząc przed hydroforem mam na myśli odcinek z studni do hydroforu wraz z zaworem zwrotnym. Zamykając przed hydroforem mam nadzieje, że wtedy mogę sprawdzić czy zawór zwrotny jest OK. Co do instalacji to nie widzę wycieków.
    Dołączyłem schemat instalacji.

Hydrofor asgatec- spadek ciśnienia co może być przyczyną
    morzedzungli
    Level 14  
    Rozwiązałeś już zagadkę uchodzącej wody:) skoro zamknąłeś zawór przed hydroforem i woda nie uciekła to nieszczelność jest na odcinku od zaworu do studni.
    jodabanan
    Level 10  
    Przepraszam ale nie rozumie. Jeżeli zamknąłem zawór przed hydroforem i woda nie wyciekła to znaczy że jest ten odcinek nieszczelny?
    A co by było wtedy gdyby mi woda zeszła?
    morzedzungli
    Level 14  
    Wtedy były wiadome, że woda ucieka z hydroforu lub z instalacji za niem. Przecież to tak prosto zrozumieć.

Zdanie zaczyna się dużą literą, a kończy kropką. Proszę poprawić. [retrofood]
    jodabanan
    Level 10  
    Teraz staje się to dla mnie logiczne. Stąd wniosek, że instalacja za hydroforem jest szczelna. To dlaczego jak zwolnię zawór za filtrem woda jest w przewodzie z studni? Stwierdzam to po tym, że hydrofor się nie załącza od razu tylko po paru minutach?
    morzedzungli
    Level 14  
    A przed odkręceniem nie ma jej wogóle? Jeśłi nie ma to naleci z hydroforu są tam 2-3 l albo druga możliwość, że woda ucieka tylko pod ciśnieniem i jeśli ciśnienie w przewodzie wyrówna się z atmosferycznym to reszta zostaje. Ty odkręcasz zawór, ciśnienie wzrasta i woda znów ucieka, po chwili włącza się pompa bo jest spadek ciśnienia.