logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Hydrofor z lat 70-tych - powietrze w instalacji, wyłącznik ciśnieniowy wymieniony

maniek099 24 Mar 2011 02:04 7593 10
ADVERTISEMENT
  • #1 9315441
    maniek099
    Level 12  
    Help: 1
    Rate: 17
    Hydrofor: silnik 3-fazowy, pompa, zbiornik pionowy 300l. Sprzęt z końca lat 70-tych. Wymieniłem wyłącznik cisnieniowy na nowy.

Problem jest tego typu, że w instalacji pojawia się powietrze. Czasem jest go mniej, czasem więcej. Objawia się to najcześciej jak w zbiorniku jest już mało wody, tzn. na krótko przed włączeniem pompy. Z kranu leci po prostu powietrze, lub powietrze wymieszane z wodą. Dopiero jak pompa podpompuje toche to przestaje. Czasem zdarza sie to strzelanie z kranu, ale rzadko, jak jest napompowany cały zbiornik, lub pół.

Wyłącznik działa prawidłwo, jest ustawiony na 1,9 bara załączanie, 3,5 bara wyłączanie. Zmiana tych ustawień nie wpływa na ten problem z powietrzem.

Pompa wydaje się też działa prawidłowo, pompuje tak jak trzeba, włącza i wyłacza sie tak jak trzeba. Od wyłączenia do ponownego włączenia schodzi z kranu ok. 140l wody.
    Zawór zwrotny jest między zbiornikiem, a pompą. Raczej sprawny bo woda nie ucieka ze zbiornika. Czy w studni jest zawór i czy sprawny, tego niestety nie wiem, ale czy to może mieć jakiś wpływ na to zapowietrzanie się instalacji?

Zauważyłem, że w momencie pompowania z pompy kapie woda, dokładnie z dławnicy od strony tłocznej. Jest jej jakiś kieliszek na jedno pompowanie. Od strony ssawnej też kapie z dławnicy, ale już sporo mniej.

Wyczytałem, że z dławnic ma kapać woda (chłodzenie uszczelniacza), ale nie wiem czy aż tyle. Dodatkowo, pompa przy tych zbiornika bezprzeponowych ma zasysać pewną ilosć powietrza, po to aby utrzymywać w zbiorniku odpowiednią poduszkę powietrzną. Tylko, czy tak ma być i czy to zasysanie tego powietrza się gdzieś reguluje?

Generalnie wygląda to tak, jakby tego powietrza było za dużo. Wiekszość postów na forum jest o problemie, ze tego powietrza jest za mało i żle działa hydrofor. U mnie nic takiego nie występuje, hydrofor działa bez zarzutu, tylko to zapowietrzanie instalacji. Jest troche wkurzajace i kłopotliwe. Jak czasem płukam szklankę z fusami po kawie to potrafi tak strzelić z kranu, ze fusy wylatują ze szklanki poza zlew.
    Poradźcie coś, proszę...
  • ADVERTISEMENT
  • #2 9315452
    Krzysztof Kamienski
    Level 43  
    Help: 2029
    Rate: 5126
    Raczej za DUŻO powietrza w zbiorniku ciśnieniowym, a brać sie to może z nieszczelności na ssaniu przed zaworem zwrotnym. Ta nieszczelność działa jak inżektor zasysając powietrze.
  • #3 9315463
    maniek099
    Level 12  
    A jak zlokalizować miejsce tej nieszczelności?
    Czy wadliwy zawór zwrotny w studni może tu mieć jakieś znaczenie?

No i co z tą regulacją tego powietrza, nie znalazłem na pompie żadnego zaworka, a ponoć w tego typu hydroforach pompa ma przy każdym pompowaniu zasysać określoną ilosć powietrza, jak to się reguluje?
  • ADVERTISEMENT
  • #4 9315468
    Krzysztof Kamienski
    Level 43  
    Zawór na ssaniu lub w studni jak najbardziej, ponieważ poziom wody w rurze ssącej opada, i układ się zapowietrza. Nastepnie powietrze to, jako lżejsze od wody uzupelnia poduszkę powietrzną w zbiorniku ciśnieniowym. Powinien on posiadać w najwyższym miejscu zaworek powietrzny. O celowym zasysaniu powietrza przez pompę wodną pierwsze słyszę, jak również tak dużych przeciekach na dławnicach wału. Mam amerykańską pompę Mayers o mocy 1kW do hydroforu, bez zbiornika ciśnieniowego, z mikroprocesorowym sterownikiem z zintegrowanym czujnikiem przepływu, i nie istnieje coś takiego, jak najmniejsze wycieki.
  • ADVERTISEMENT
  • #5 9315485
    maniek099
    Level 12  
    To czy zawór na ssaniu jest sprawny to nie wiem, ale wiem na pewno, ze lustro wody w studni nie obniżyło się na tyle aby zassać powietrze przez rurę gdyby był nie sprawny ten zawór. Czy wobec tego w innym przypadku uszkodzenie tego zaworu w koszu moze mieć jakieś znaczenie na to zasysanie powietrza?

Co do tego wymuszonego regulowania zasysania powietrza przez pompę wyczytałem to w tym temacie:To view the material on this forum you must be logged in.

No i właśnie się zastanawiam jak to z tym jest. Mój zbiornik nie ma żadnego zaworka do dopompowywania powietrza, zamiast zawórka na górze jest zamontowany korek. No i tego powietrza nigdy nie trzeba było uzupełniać, wszystko działa jak należy, tylko jest go za dużo i musi uciekać przez kran. Dlatego tak strzela tym powietrzem w kranach. Czyli jezeli poduszka powietrzna jest cały czas dobra i zbiornik nie ma zaworka to znaczy, ze hydrofor musi uzupełniać jakoś tę poduszkę. Tak z tego wnioskuję. Tylko jak to robi, to nie wiem.

Co do tych wycieków na dławnicach to mówię o tym, ze jezeli jest to uszczelnione na ten sznur uszczelniający, to musi kapać woda, bo inaczej ten sznur się będzie za bardzo grzał i sie spali podczas pracy pompy. Ale wydaje mi sie, ze tej wody zwłaszcza z tej dałwnicy po stronie tłocznej kapie za duzo, wieć o to pytam czy to może mieć jakieś znaczenie na ten problem.
  • #6 9315489
    Krzysztof Kamienski
    Level 43  
    Przejrzałem te posty i kupę bzdur tam znalazłem. Poduszka powietrzna jest wartością stałą. Pompa pompuje WODE a nie POWIETRZE. Po wtłoczeniu wody do zbiornika powietrze zawarte w nim spręża sie do określonej wartości (determinowanej nastawą
    wyłącznika ciśnieniowego). Po pobraniu określonej ilości wody, cisnienie powietrza spada, wraz z nim ciśnienie wody i poziom jej w zbiorniku się obniża, po czym następuje ponowne załączenie pompy. Czyli ilość powietrza w zbiorniku pozostaje ta sama, bo w wodzie się nie rozpuszcza i wraz z nia nie uchodzi. Chyba to jasne. Co do wycieków,to faktycznie stare pompy, uszczelnione sznurem łojowym były tak chłodzone.
  • #7 9315504
    maniek099
    Level 12  
    No tak, ale jak czytałem te wątki o usterkach hydroforów to co rusz spotykałem się z problemem, ze ktoś musiał uzupełniać powietrze w zbiorniku. Czyli to powietrze z czasem znika i trzeba je uzupełniać co jakiś czas, zeby hydrofor funkcjonował poprawnie. Tak ja to rozumiem. Dlaczego więc u mnie nie trzeba tego robić? Nie ma zaworka do uzupelniania poduszki w zbiorniku, czyli ktoś wcześniej, nie wiem kto moze instalator, producent założył, ze to powietrze jest jakos inaczej uzupełniane. Tylko jak. Pytam o to, bo to moze miec jakiś zwiazek z tą zwiększoną iloscią tego powietrza w instalacji.

A wg Ciebie to zwiększone kapanie na dławnicy tłocznej mozę miec wpływ na zasysanie tego powietrza i powodowac te problemy?
  • #9 9315520
    maniek099
    Level 12  
    No dobrze, czyli co powinienem wg Ciebie zrobić, zeby spróbować usunąc ten problem.

Aha i przypomniałem sobie teraz, że zdarzyło się moze raz, czy dwa jak nie było pradu i zbiornik został opróźniony do zera to poźniej po właczeniu pradu pompa nie chciała za chiny ludowe pociągnąc wody ze studni, trzeba było odkręcać taki korek na rurze ssawnej i nalewać dobrych kilka wiader wody. Czy jest to jakaś pomocna informacja do zlokalizowania usterki?
    Wygląda na to, ze woda zeszła z pompy, ale dlaczego gdy zbiornik jest napelniony normalnie to woda ze zbiornika nie schodzi?
  • ADVERTISEMENT
  • #11 9315670
    retrofood
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Help: 1140
    Rate: 4781
    Pkt 8.3 regulaminu.

Topic summary

✨ Użytkownik zgłasza problem z hydroforem, w którym pojawia się powietrze w instalacji, szczególnie przy niskim poziomie wody w zbiorniku. Po wymianie wyłącznika ciśnieniowego na nowy, problem nie ustąpił. Użytkownik podejrzewa nieszczelność na ssaniu przed zaworem zwrotnym, co może powodować zasysanie powietrza. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie szczelności instalacji oraz zaworu zwrotnego w studni. Wskazują również, że poduszka powietrzna w zbiorniku powinna być stała, a pompa nie powinna zasysać powietrza. Użytkownik zauważa, że nie ma zaworka do uzupełniania powietrza w zbiorniku, co może być nietypowe. Dodatkowo, wspomniano o problemach z zasysaniem wody przez pompę po opróżnieniu zbiornika do zera.
Generated by the language model.
ADVERTISEMENT