logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czujnik IR USB jako HID - jak przypisać poprawne klawisze pilota?

AoT_Hunter_PL 20 Mar 2008 19:08 4273 7
REKLAMA
  • #1 4932876
    AoT_Hunter_PL
    Poziom 21  
    Ocena: 47
    Witam zakupiłem z pół roku temu kartę SkyStar2 + do niej czujnik podczerwieni na USB.

Czemu ten czujnik jest wykrywalny jako urządzenie HID jako klawiatura multimedialna.

Przyciskom pilota są przyporządkowane klawisze klawiatury co najgorsze nie wszystkie są przyporządkowane a niektóre się powtarzają.

Pilot nie jest wykrywany przez oprogramowania takie jak Girder itp ,
    a przypisywanie jego funkcji jako klawiszy klawiatury zaczyna mnie irytować, zwłaszcza w programie ProgDvB

Ma ktoś jakiś pomysł co zrobić z tym fantem , idzie gdzieś przypisać mu osobno klawisze , nie wiem przeprogramować albo co najważniejsze zrobić "coś" żeby czujnik był wykrywalny jako normalny czujnik Ir?

pozdrawiam

AoT_Hunter_PL
  • REKLAMA
  • #2 5937000
    gruszka
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Witam!!! Miałem podobny problem z pilotem Cyberlink. Dostałem do niego program EventGhost, gdyż niestety inne (girder) nie działały. Znalazłem jeszcze program Intelliremote , ale niestety płatny.
  • REKLAMA
  • #3 5972026
    Caporeira
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Jak skonfigurować ten program Intelliremote np pod programem DVBDream ?
  • REKLAMA
  • #5 5999060
    Caporeira
    Poziom 14  
    Ale ja nie chce żadnego Girdera bo mnie się nie przyda.

Chce żeby mi ktoś objaśnił jak skonfigurować program Intelliremote

Komendy (skróty klawiszowe) pod DVBDream

np

M = Mute
    UP = Channel UP
    F4 = Record ON / OFF
    NUMPAD (+) = Volume (+)

Próbowałem , ale nie wychodzi mi :(
    Chyba że ma ktoś gotowy profil pod DVBDream z konfiguracją w pliku *.xml ?
  • REKLAMA
  • #6 5999863
    AoT_Hunter_PL
    Poziom 21  
    Ocena: 47
    Co to tego neiszczęsnego czujnika:

Tak jak wcześniej wspominałem :/ najgorsze jest to że ten czujnik wykrywalny jest do obsługi klawiatury multimedialnej przez to nie wszystkie klawisze w pilocie działają a niektóre się powtarzają przydałoby się do tego czujnika dorwać i zobaczyć co piszczy w kodzie i przyporządkować odpowiednio w RC5 tak aby nic się nie powtarzało i każdy klawisz był aktywny.

Z mojego doświadczenia wynika żeby najlepiej sobie sklepać czujnik IR wg. schematu IGORA tyle że nie każdy ma coma w kompie i tu dodatkowy zakup przejściówki.

Ale jest to wygodniejsze bo już mamy bogatszą konfiguracje pilot + programy i problem z głowy.

A 2 sprawa co do kolegi powyżej niesety nie bawiłem się tym programem jak kiedyś będę miał czas i coś poustawiam to pochwale się co i jak poustawiać
  • #7 6000944
    Caporeira
    Poziom 14  
    Wyczytałem że o GIRDER obsługuje urządzenia typu HID ... ale standardowo nie mogę nigdzie znaleźć jak coś skonfigurować ( pilota na HID z programem)
    Ręce opadają .... i widzę że wszyscy się przesiadają z usb na rs232 , ale skoro tak wiele tej irdy na USB to musi być ciekawe rozwiązanie !! :(
  • #8 6128477
    Caporeira
    Poziom 14  
    AoT_Hunter_PL napisał:
    Co to tego neiszczęsnego czujnika:

Tak jak wcześniej wspominałem :/ najgorsze jest to że ten czujnik wykrywalny jest do obsługi klawiatury multimedialnej przez to nie wszystkie klawisze w pilocie działają a niektóre się powtarzają przydałoby się do tego czujnika dorwać i zobaczyć co piszczy w kodzie i przyporządkować odpowiednio w RC5 tak aby nic się nie powtarzało i każdy klawisz był aktywny.

Z mojego doświadczenia wynika żeby najlepiej sobie sklepać czujnik IR wg. schematu IGORA tyle że nie każdy ma coma w kompie i tu dodatkowy zakup przejściówki.

Ale jest to wygodniejsze bo już mamy bogatszą konfiguracje pilot + programy i problem z głowy.

A 2 sprawa co do kolegi powyżej niesety nie bawiłem się tym programem jak kiedyś będę miał czas i coś poustawiam to pochwale się co i jak poustawiać

Jakiego używasz programu do sterowania podczerwienią i jak go skonfigurować pod swojego pilota żeby działał na DVBDream albo DVBViewer ?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada kartę SkyStar2 z czujnikiem podczerwieni USB, który jest wykrywany jako urządzenie HID typu klawiatura multimedialna. Problem polega na nieprawidłowym przypisaniu klawiszy pilota – nie wszystkie działają, a niektóre się powtarzają. Oprogramowania takie jak Girder nie rozpoznają pilota poprawnie, co utrudnia konfigurację, zwłaszcza w programie ProgDvB. W dyskusji pojawiły się propozycje użycia programów EventGhost oraz Intelliremote (płatny) do obsługi pilota, jednak konfiguracja pod DVBDream sprawia trudności. Sugerowano również samodzielne wykonanie czujnika IR według schematu IGORA, co wymaga portu COM lub przejściówki USB-COM, co umożliwia lepszą konfigurację i rozpoznawanie sygnałów RC5. Wskazano, że standardowe oprogramowanie nie oferuje łatwej konfiguracji dla urządzeń HID IR, a wielu użytkowników przechodzi na rozwiązania RS232. Problemem pozostaje brak dedykowanego profilu lub możliwości przeprogramowania klawiszy w czujniku USB, co powoduje powtarzanie się kodów i ograniczoną funkcjonalność pilota.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA