logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

problem z dużym obiegiem chłodzenia [passat b4 1.8 90km]

karolek21 20 Mar 2008 22:35 11539 13
REKLAMA
  • #1 4933913
    karolek21
    Poziom 10  
    Witam, od jakiegoś czasu mam problem z chłodzeniem, to jest dokładnie z otwarciem sie dużego obiegu, to znaczy po odpaleniu zimnego auta po parunastu minutach wskakuje 97 stopni, wiatrak działa, termostat wymieniłem, chłodnica jest ciepła, waz górny jest gorący, natomiast waz dolny jest prawie zimny, nie wiem co sie dzieje, i to dzieje sie tak w zimne dni 2-4stopnie, boje sie żeby mi sie nie przegrzał w lato, co mam robić, pomocy!!

z góry dzięki za odpowiedź

Regulamin, p.11. Proszę poprawić. [MS]
  • REKLAMA
  • #2 4939236
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 4940034
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2093
    Ciekawa rzecz, z opisu wychodzi że termostat nie otwiera (waz górny jest gorący, natomiast waz dolny jest prawie zimny) a wcześniej opis że wiatrak się włącza
  • REKLAMA
  • #5 4940814
    ptaszek1975
    Poziom 30  
    Ocena: 444
    Ja robiłem taki przypadek ten wężyk co idzie z głowicy do zbiorniczka wyrównawczego nie jest drożny.
  • #6 4940860
    goldwinger
    Ale niech mi ktoś wyjaśni w jaki sposób włączy wiatrak jeżeli nie otworzy dużego obiegu?
  • #7 4940943
    adam7009

Poziom 41  
    Ocena: 1631
    Karolek21 pisze,że wiatrak działa,a nie złącza i można to różnie zrozumiec i dopuki sam się nie odezwie to nie wiadomo do końca.
    Konto firmowe:
    AUTO-ELELEKTRONIK AB
    Linowiec, Lisewo, 86-230 | Tel.: 697XXXXXX (Pokaż)
  • #8 4941094
    goldwinger
    No tak, źle przeczytałem
  • #9 4941116
    adam7009

Poziom 41  
    Ocena: 1631
    Co mnie jeszcze zastanawia ,że po parunastu minutach łapie temp. ponad 90 stopni, to chyba zbyt wcześnie nie zależnie od termostatu czy dobry ,czy uszkodzony?
    Konto firmowe:
    AUTO-ELELEKTRONIK AB
    Linowiec, Lisewo, 86-230 | Tel.: 697XXXXXX (Pokaż)
  • REKLAMA
  • #10 4941163
    goldwinger
    One się dość szybko nagrzewają
  • #11 4946938
    blucha1
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    prawdopodobnie masz przedmuchy do układu chłodzenia gdzieś z glowicy , zanim układ osiągnie temperaturę działania termostatu to jest w nim już zbyt duże ciśnienie i termostat nie może już otworzyć dużego obiegu , jak to sprawdzić ? odpal silnik poczekaj aż się układ nagrzeje i sprawdż górny wąż , jeśli jest bardzo twardy , ,,nabity" , tzn. że trzeba rozbierać i sprawdzać głowice lub uszczelkę pod nią . miałam identyczne objawy i dopiero trzeci z kolei mechanik dostrzegł problem , a nie naciągal tylko na wymianę termostatu czy pompy . na jakiś czas mozesz wyciągnąć całkiem termostat i jeżdzić na dużym obiegu , ale wtedy silnik będzie ,,niedogrzany" i bedzie więcej spalał .
  • #12 7589751
    kacperus
    Poziom 2  
    Ocena: 4
    Witam, u mnie problem jest podobny... wymieniony termostat, pompa sprawna, górny wąż ciepły lecz chłodnica z dolnym wężem zimna, temperatura czasem wejdzie na 1 kreskę, a więc grubo ponizej 70st, wiatraki nigdy się nie wlączają. Tak przejeźdzłem lato i zimę aż wczoraj zagotowała się woda a temperatura doszła jedynie do 80st. O co chodzi ??
  • #13 7593480
    ptaszek1975
    Poziom 30  
    Ocena: 444
    kacperus napisał:
    Witam, u mnie problem jest podobny... wymieniony termostat, pompa sprawna, górny wąż ciepły lecz chłodnica z dolnym wężem zimna, temperatura czasem wejdzie na 1 kreskę, a więc grubo ponizej 70st, wiatraki nigdy się nie wlączają. Tak przejeźdzłem lato i zimę aż wczoraj zagotowała się woda a temperatura doszła jedynie do 80st. O co chodzi ??

Wina licznika,zimne luty,to norma w tych pasatach.
  • #14 12047595
    willow-michal
    Poziom 1  
    Ocena: 6
    mam podobny problem

silnik podczas jazdy nie puszcza mi wody na duży obieg.
    jeżeli grzeje się na postoju to termostat puszcza i wentylator się załącza

termostat wymieniony, chłodnica drożna, wężyk do zbiorniczka wyrównawczego drożny, ogrzewanie działa bardzo dobrze, zapowietrzony nie jest, pasek na pompie puszczony dobrze

temperatura podczas jazdy około 100 stopni, dolny wąż zimny

górny wąż jest twardy i gorący

wszystkie objawy wskazują na głowicę :(
    teraz pytanie: czy jest jakiś sposób żeby sprawdzić czy to na pewno głowica zanim wezmę się za rozbieranie ?

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy układu chłodzenia w Volkswagen Passat B4 1.8 90 KM, gdzie po uruchomieniu zimnego silnika temperatura szybko rośnie do około 97 stopni, wiatrak działa, termostat został wymieniony, chłodnica jest ciepła, górny wąż chłodzenia gorący, a dolny prawie zimny. Objawy wskazują na brak otwarcia dużego obiegu chłodzenia podczas jazdy, co może być spowodowane uszkodzeniem pompy wody (np. oberwany wirnik), zapowietrzeniem układu, nieprawidłowym montażem paska pompy lub problemami z termostatem. Wskazywano również na możliwość niedrożności wężyka łączącego głowicę z zbiorniczkiem wyrównawczym oraz na przedmuchy do układu chłodzenia spowodowane uszkodzeniem głowicy lub uszczelki pod głowicą, co powoduje zbyt wysokie ciśnienie uniemożliwiające otwarcie termostatu. Zalecane jest sprawdzenie twardości górnego węża po nagrzaniu silnika oraz ewentualne wyjęcie termostatu na czas diagnostyki, choć powoduje to niedogrzanie silnika i zwiększone zużycie paliwa. Pojawiły się także pytania o metody diagnostyki uszkodzenia głowicy przed jej demontażem. W dyskusji pojawiły się także inne przypadki z podobnymi objawami, w tym problemy z niedziałającymi wiatrakami i niską temperaturą pracy silnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA