logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterownik Danfoss 101N0220 24V - wyłącza się po kilku sekundach, schemat?

marek00 20 Mar 2008 22:45 8854 10
REKLAMA
  • #1 4933952
    marek00
    Poziom 12  
    Ocena: 16
    witam mam problem z sterownikiem lodówki w autobusie sprężarka sprawna bo wymieniłem z 2 autobusu i zachowuje sie tak samo sterownik startuje na parę sekund i sie wyłącza silniczek wentylatora działa poprawnie jaka może być tego przyczyna
    proszę o pomoc może ma ktoś schemat sterownika jest on na kompresorek z 3 wejściami
  • REKLAMA
  • #2 4941434
    Adam1988
    Poziom 26  
    Ocena: 161
    Co mowi dioda kontrolna ?
  • REKLAMA
  • #3 4941464
    marek00
    Poziom 12  
    szczerze to niewiem bo tylko przyząd podłączyłem zamiast diody świecącej
    a ona coś oznacza
    mozesz mi wiecej coś na ten temat powiedziec ?
    byłbym wdzieczny
  • REKLAMA
  • #4 4941543
    Adam1988
    Poziom 26  
    Podaj ilosc migniec tej magicznej diodki to cos wymyslimy ;)
  • #5 4941598
    marek00
    Poziom 12  
    jeśli mozesz to przejdz na gg mój numer 6403750 prawie podłanczam ten sterownik
    i zaras bede wiedział ile dioda mignie

Dodano po 12 [minuty]:

ma w domu 2 stuki takich sterowników 1 dosłownie nówka po wpięciu go nie odpala sprezarki i błąd nr 5
    2 sterownik włancza sprezarke na pare sekund i wyłancza błąd nr 3 ja to teraz sprawdzam bez podłączonej sprezarki tylko na przyżądach pomiarowych ale w pracy włąsnie tak mi sie zachowywały
  • #6 4942916
    Adam1988
    Poziom 26  
    Hmm co do pierwszego sterownika to blad nr 5 oznacza zabezpieczenie trmiczne sterownika. Czy nic sie tam nadmiernie nie grzeje ? Jsli nie to trzeba bedzie szukac w okolicy czujnika temperatury.
    Blad nr 3 to blad rozruchu silnika czyli pewnie za duzy prad wedlug sterownika. Rozumiem ze punkt C i T masz zwarte bezposrednio ? Sprawdz czy falownik podaje wszystkie 3 fazy na silnik. Niestety co do konstrukcji wewnetrznej sterownika to nie wiele pomoge bo tylko raz do niego z ciekawosci zagladalem ale moze cos sie wymysli.

Pozdrawiam
  • #7 4942935
    marek00
    Poziom 12  
    ten co podaje błąd 3 to startuje i wyłancza sie po paru sekundach ze po zmianie spręzarki tak samo sie zachowuje
    nawet bez niej tez ten co ma błąd 5 to dosłownie nówka omomiezem miezyłem ze przejscie zasilania jest do tr koncowych wcale nie startuje wogule nie podaje napiecia na sprezarke
  • REKLAMA
  • #8 6440070
    wiesiekba
    Specjalista AGD
    Ocena: 790
    Witam mam problem z tą sprężarką ale są tam 4 bolce na dwóch jest 4,5Ω na pozostałych 1,2Ω. Z tego co wiem to jest silnik na trzy fazy więc ten czwarty bolec to odczep z połączenia w gwiazdę?
  • #9 6444787
    Snipper42
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    wiesiekba napisał:
    Witam mam problem z tą sprężarką ale są tam 4 bolce na dwóch jest 4,5Ω na pozostałych 1,2Ω. Z tego co wiem to jest silnik na trzy fazy więc ten czwarty bolec to odczep z połączenia w gwiazdę?

Czy lodówka wogóle startuje i czy działa wentylator? Jeśli startuje i sie wyłącza to prawdopodobnie awaria sterownika lub może być to zapchany układ gazowy sprężarki.
  • #10 6444851
    wiesiekba
    Specjalista AGD
    Witam znalazłem na forum kilka takich problemów rozkręciłem sterownik i po pomiarach okazuje się że jest zwarty jeden tranzystor i obecnie czekam na dostawę podobnych zamienników chociaż mniejszych prądowo.Po zmontowaniu sprawdzę co dalej będzie czy coś jeszcze spowodowało to uszkodzenie.
  • #11 6477022
    wiesiekba
    Specjalista AGD
    Witam po zamontowaniu nowych tranzystorów sprężarka ruszyła.Więc lodówka już działa.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy sterownika Danfoss 101N0220 24V stosowanego w lodówce autobusowej, który uruchamia sprężarkę na kilka sekund, a następnie się wyłącza. Sprężarka jest sprawna, potwierdzono wymianą na inną z podobnym efektem. Wentylator działa poprawnie. Sterownik sygnalizuje błędy: nr 3 (błąd rozruchu silnika, prawdopodobnie zbyt duży prąd) oraz nr 5 (zabezpieczenie termiczne). Wskazano konieczność sprawdzenia czujnika temperatury oraz poprawności podłączenia faz silnika. Jeden z użytkowników zdiagnozował zwarcie tranzystora w sterowniku, co po wymianie elementów pozwoliło na prawidłowe uruchomienie sprężarki i działanie lodówki. Dyskusja porusza także kwestie pomiarów rezystancji uzwojeń silnika trójfazowego oraz interpretacji sygnałów diody kontrolnej sterownika.
REKLAMA