Trafił do mnie sterownik lodówki Danfoss 101N0210. Sterownik załącza lodówkę na trochę i wyłącza. Na szybko sprawdziłem zabezpieczenie termiczne - jest ok. Na płytce są tranzystory IRFR9024N. Jeden z nich wykazuje podejrzanie małe rezystancje G-S (bramka źródło) ok. 17Ω, oraz z drenu do bramki (D-G) rzędu 5Ω. Nie wiem też co to za element o oznaczeniach 704 (obok tranzystorów i w identycznej obudowie). On również ma bardzo małe rezystancje pomiędzy nóżkami.
Na razie sprawdziłem "w układzie". Być może tak powinno być, ale jest to podejrzane. Co robi element na zdjęciu zaznaczony na czerwono z czarnym potencjometrem (?)
Domyślam się, że jest to jakiś elektrozawór, który puszcza czynnik chłodzący na lodówkę. Kompresor tkwi tam BD35F, na 3 piny.
Na razie sprawdziłem "w układzie". Być może tak powinno być, ale jest to podejrzane. Co robi element na zdjęciu zaznaczony na czerwono z czarnym potencjometrem (?)

Domyślam się, że jest to jakiś elektrozawór, który puszcza czynnik chłodzący na lodówkę. Kompresor tkwi tam BD35F, na 3 piny.