Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Danfoss 101N0210 - sterownik załącza lodówkę na krótko po czym przestaje działać

stopi 08 May 2016 19:17 7740 8
  • #1
    stopi
    Level 28  
    Trafił do mnie sterownik lodówki Danfoss 101N0210. Sterownik załącza lodówkę na trochę i wyłącza. Na szybko sprawdziłem zabezpieczenie termiczne - jest ok. Na płytce są tranzystory IRFR9024N. Jeden z nich wykazuje podejrzanie małe rezystancje G-S (bramka źródło) ok. 17Ω, oraz z drenu do bramki (D-G) rzędu 5Ω. Nie wiem też co to za element o oznaczeniach 704 (obok tranzystorów i w identycznej obudowie). On również ma bardzo małe rezystancje pomiędzy nóżkami.

    Na razie sprawdziłem "w układzie". Być może tak powinno być, ale jest to podejrzane. Co robi element na zdjęciu zaznaczony na czerwono z czarnym potencjometrem (?)
    Danfoss 101N0210 - sterownik załącza lodówkę na krótko po czym przestaje działać
    Domyślam się, że jest to jakiś elektrozawór, który puszcza czynnik chłodzący na lodówkę. Kompresor tkwi tam BD35F, na 3 piny.
  • #2
    pppooo
    Level 16  
    Mam ten sam problem kody błyskowe wyświetlają mi błąd 1 tzn. zbyt małe napięcie, a napięcie zasilania ok. na 12V i 24V tylko wentylator załącza się cyklicznie na paręnaście sekund. Na zdjęciu jest termostat taki sam co w starszych lodówkach posiada on kapilarę, która umiejscowiona jest w środku komory lodówki.
    https://www.youtube.com/watch?v=tR_Ro6PGGfo
    Danfoss 101N0210 - sterownik załącza lodówkę na krótko po czym przestaje działaćdanfos..jpg Download (50.97 kB)
  • #3
    stopi
    Level 28  
    Danfoss 101N0210 - sterownik załącza lodówkę na krótko po czym przestaje działać

    Nie wiem o co chodzi, ale przy pierwszym podłączeniu strzelił termik (ten który jest w koszulce termokurczliwej). Ktoś zna jego dokładne parametry?

    Na skrajnym prawym tranzystorze IRLR024N mam bardzo małe rezystancje pomiędzy pinami. Tranzystory to MOSFETy do dostania, ale co do procka Dialog D0798BA-LF nie mogę znaleźć żadnej dokumentacji kompletnie. Próbowałem mierzyć, czy w ogóle dochodzi zasilanie na skrajnych pinach (zazwyzaj tam jest zasilanie), ale nic nie ma...

    Transile sprawne, nie mogę jednak rozszyfrować elementu o oznaczeniu 704 na moim zdjęciu.... Napięcie na wiatrak podawane jest cały czas z tego co widzę.

    Podłączając oscyloskop w punktach diody, przy podaniu zasilania nic się nie dzieje również.
  • #4
    pppooo
    Level 16  
    Sprawdź diodą led co ci pokazuje za awarię link post wyżej lub inne filmy tego użytkownika być może przyczyną jest uszkodzony agregat.Element ten to podwójna dioda 6cwq06fn
  • #5
    stopi
    Level 28  
    Owa tajemnicza duodioda od lupą okazała się rozwarstwiona no i ma przebicia. Zamówiłem te diodę i tranzystor 024N. Wylutowanie tego graniczy z cudem - lutownicą bezdotykową ledwo daje radę, jakby było zabetonowane od spodu.. Zastanawiam się czy dioda cokolwiek pokaże, bo wpinając oscyloskop pomiędzy + oraz pin D przy podaniu zasilania kompletnie nic nie wypluwa na oscyloskop...

    Tę diodę można podłączyć standardową mała diodkę LED 3mm?
    Edit:

    :arrow: kolego pppooo - czy sprawdzałeś napięcie procesora? Na moje oko powinien mieć 3,3 tudzież 5V na którymkolwiek pinie w stosunku do masy, a u mnie zero... Wydaje mi się, ze ta duodioda oraz sypnięty tranzystor 024N nie powinno mieć wpływu chociażby na to, ze procek nie ma zasilania. No i bezpiecznik termiczny nie mogę dostać jego samego jak i parametrów.
  • #6
    pppooo
    Level 16  
    Tak ja podłączyłem 5mm . Nie sprawdzałem napięcia procesora brak czasu.
  • #7
    stopi
    Level 28  
    Czy mógłbyś dla mnie sprawdzić to, jeśli byś znalazł chwilkę? W Twoim sterowniku jest Dialog D0798BA? Czytałem, że te sterowniki są też na innych prockach oparte czasami.

    Teraz niestety nie podłączę diody, bo układ mam częściowo rozlutowany, ale mam nadzieję, że jutro już może przyjdą elementy do wlutowania, więc sprawdzę czy dioda cokolwiek pokazuje..
  • #8
    stopi
    Level 28  
    Dioda nie pokazuje nic.. Wlutowałem oryginalne elementy sterujące fazami kompresora (jeden z tranzystorów) oraz ową tajemniczą dwudiodę. Na procesorze na żadnym pinie nie ma napięcia (czytaj zasilania). Na moje oko jeden z układów na płytce to stabilizator LM7805 (3 nóżki, SMD) tudzież jakiś na 3.3V, bo wątpliwe aby procesor SMD był zasilany napięciem 12 lub 24V. Może on padł - jednak sytuacja dziwna, bo ten układ ma 12V na dwóch pinach, na 3 zero. Może ktoś wie, czy istnieje jakiś HARD RESET tego układu? Znalazłem trochę informacji, ale niezbyt wiele.
  • #9
    Autorol
    Level 16  
    Padła lodóweczka i mi, led miga 3x zrozumiałem z filmiku że to problem sprężarki?.
    Lodówka umierała dość długo-miała problem z wystartowaniem, po jakimś czasie i kilkunastu próbach włączała się. Czy to nie objaw braku czynnika chłodzącego?

    Troche sobie odpowiedziałem: Motor start error
    (The rotor is blocked or the differential pressure in the refrigeration system is too high (>5 bar))

    Błąd rozruchu silnika:
    (Wirnik jest zablokowany lub ciśnienie różnicowe na pewno w układzie chłodniczym jest za wysoko (> 5 bar))

    Za wysokiego ciśnieniaw układzie raczej nie mam (chyba ze coś się zapchało)... Pytanie podstawowe czy ta sprężarka ma silnik typowo trójfazowy i czy brak fazy, lub czynnika może być powodem problemów?