logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego neonówka WNS-11C nie świeci przy napięciu 15kV?

Menuet 20 Mar 2008 23:21 1344 2
REKLAMA
  • #1 4934130
    Menuet
    Poziom 19  
    Ocena: 122
    Witam!

Ostatnio kupiłem neonówki WNS-11C na portalu aukcyjnym, które widać na załączonym zdjęciu. Sprzedawca napisał, że są to neonówki na napięcie 11-30kV, niestety po podłączeniu napięcia około 15kV nic ciekawego się nie dzieje:| Dokładniej mówiąc nie świeci się, ani nie widać w niej żadnych przebić, wyładowań czy łuków elektrycznych. Napięcie podłączam od dolnej blaszki do przewodu, który obejmuje szklaną bańkę.

Chciałbym się dowiedzieć coś więcej o tym "wynalazku" google niestety zawiodły:cry: może któryś z Was drodzy forumowicze miał do czynienia z czymś takim?

Za wszelką pomoc będę bardzo wdzięczny.
    Załączniki:
    • Dlaczego neonówka WNS-11C nie świeci przy napięciu 15kV? DSCN5992.jpg (85.61 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Dlaczego neonówka WNS-11C nie świeci przy napięciu 15kV? DSCN5991.jpg (127.59 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Dlaczego neonówka WNS-11C nie świeci przy napięciu 15kV? DSCN5989.jpg (57.04 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 20234746
    mmm777
    Poziom 31  
    Ocena: 240
    Cytat:
    Ciekawe jestem czy ktoś z Szanownych Kolegów widział inny próbnik neonowy, wykonany jako lampa neonowa bez elektrod (podobnie jak lampy indukcyjne o bardzo dużej trwałości), który służył do wskazywania obecności faz na liniach o napięciu bodajże 15 kV (tego nie jestem pewny, gdyż nigdzie nie znalazłem informacji o podobnej lampie neonowej W.N.; jej oznaczenie to: WNS11C).
    Można wywoływać jej świecenie przez zbliżanie do niej naelektryzowanego grzebienia i laski ebonitowej lub umieszczając w polu elektromagnetycznym o wystarczającym poziomie, a nawet pocierając powierzchnię bańki dłonią (to ostatnie widać jedynie w ciemności).
REKLAMA