logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy plany subwoofera 2x STX 22/120/4SC są optymalne? Wymiary, strojenie, koszty

lisu91 21 Mar 2008 08:39 1830 9
REKLAMA
  • #1 4934725
    lisu91
    Poziom 10  
    Witam. Mam do was pytanie. W tym miesiącu, po otrzymaniu kieszonkowych planuje rozpocząć budowe subwoofer'a na dwóch przetwornikach STX. Poniżej informacje na temat suba.

__Obudowa:
    Zewnątrz: 3,0dm x 3,5dm x 6,0dm (wysokość x głębokość x szerokość)
    Wewnątrz: 3,0dm x 3,5dm x 5,6dm (58,8L)
    Wygłuszenie: wszystkie ścianki 1cm gąbka (taka pod panele podłogowe)
    Strojenie: chciałbym na około 40Hz tak jak widać na screenie w WinISD

(wymiary podałem w dm ponieważ łatwiej obliczyć litraż, 1dm3 = 1L)

__Najważniejsze rzeczy:
    Głośniki: 2x STX 22/120/4SC
    Bass-Reflex: 2x fi 8,0cm ~26,1cm
    Filtry: 2x STX Zwrotnica 1D-12 (150Hz)

__Przypuszczalny kosztorys:
    Głośniki: 96zł
    Filtry: 56zł
    Bass-Reflex: 10zł
    Okleina: 10zł
    Płyty wiórowe: 15zł
    Sylikon, klej: 5zł
    Kable, terminale: 8zł
    Może jeszcze jakieś nóżki/kolce... ?

Razem: 200zł (ale myśle że zamkne sie w około 180zł bo sylikon, klej, wkręty i płyty wiórowe może sie znajdą się za darmo w domu)

__

I teraz najważniejsze, chciałem zapytać czy jak narazie planuje wszystko dobrze, czy moje obliczenia w WinISD (dobór obudowy i strojenie) oraz wybór głośników są poprawne? Czy taka konstrukcja dobrze zagra? Oczekuje dobrego, niskiego bassu w muzyce (Hip-Hop, Rap) ale też ładnych efektów w grach i filmach, żeby bass był dobrej jakości, ale też potrafił lekko zatrząść pokojem. Wzmacniacz jaki posiadam to Sharp SM-31 35W na kanał, dwa głośniki subwoofer 'a chce podłączyć pod dwa kanały we wzmacniaczu. Powiem jeszcze że za 2-3 miesiące planuje sobie zrobić kolumienki podstawkowe (wysokość: 28cm; szerokość: 20cm; głębokość: 20-22cm) także na przetwornikach STX. GDM-14-100-8-SC do tonów średnich i GDWK-10-200-4-PJ jako wysokotonowe. No ale narazie to nie ważne, narazie zajme się tym subem. To jak, jak zapatrujecie się na ten projekt, czy może wyjść z tego dobrze pukający sub? Dodam jeszcze że wymiary pomieszczenia to 12m2. Poprzednia moja konstrukcja to nieprzemyślana skrzynia na głośniku no-name, dla mnie gra ładnie, ale to dlatego że nie słyszałem jeszcze prawdziwego miękkiego bassu... Czas najwyższy go usłyszeć... ;)) Czekam na odpowiedzi:?:

Napewno umieszcze relacje z budowy subwoofer'a w dziale DIY Akustyka ;))

Poniżej daje fotki:
    Załączniki:
    • WinISD.TIF (99.96 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wygląd.TIF (476.57 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 4934817
    Szuler17
    Poziom 23  
    Ocena: 86
    Na tej "fotce" co dałeś nie podobają mi sie tylko te BR. Lepiej chyba wyglądałby ten subwoofer z BR z tyłu, wtedy są same głośniki z przodu. Ale to tylko moja sugestia. Jak na początek to STX może być. Jest sporo tańszy od Tonsila. Nie wiem czy twój wzmacniacz będzie w stanie "wycisnąć" możliwości tych głośników, ale może da radę. Czekamy na pierwsze zdjęcia z budowy :D
  • REKLAMA
  • #3 4934901
    lisu91
    Poziom 10  
    Jeszcze zastanowie się do końca nad układem br, ale litraż, przetworniki itd to już sprawa 100% pewna. Mam jeszcze pytanie WinISD pokazuje mi 2 tunele po 26cm. Czy napewno tak jest ? Czy może jest to suma długości dwóch br 'ów

Ilość: 1
    fi: 8cm
    długość 10,13cm

Ilość: 2
    fi: 8cm
    długość 26,12cm

Czyli mam zastosować 2 tunele o sumie długości 26,12cm ? Czy każdy z nich ma mieć taką długość ?
  • #5 4935009
    przemo-lukas
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 144
    Kolego, jesli masz zamiar robić na tych głośnikach to paczkę zmneijsz do 50l (25/szt) i pianka poliuretanowa (gąbka pod panele) nie nadaję się do wygłuszenia obudowy. Jest za gęsta. Radził bym poszukać watoliny do kurtek. Broń Boże nie wełna mineralna. Nabawisz się pylicy. Zamiast 2 daj jeden b-r Φ 10. Może być i z tyłu, ale będzie mniej "ustawy".
    Po co Ci wa filtry? Głosniki łaczysz albo szeregowo, albo równolegle (w zależności jaką impedancję chcesz uzyskać) i podłączasz to pod jeden filtr. Zresztą nie lepiej zastanowić się nad subkiem aktywnym? Zamiast dwóch stx'ów nie lepiej poszukać jednego tonsilka?
  • #6 4935119
    lisu91
    Poziom 10  
    Cytat:
    pianka poliuretanowa (gąbka pod panele) nie nadaję się do wygłuszenia obudowy.

Trudno, poszukam czego innego

Raczej nie chce robić konstrukcji aktywnej, jestem zielony w tych wszystkich kondensatorkach, przeraża mnie to :| :|

Zrobiłbym na 1 głośniku ale wtedy żeby zmostkować 2 kanały jest potrzebny jakiś tam układ odwracania czegoś tam xd.

Cytat:
    Po co Ci wa filtry?

Możesz mi podpowiedzieć jak podpiąć dwa głośniki na dwa oddzielne kanały poprzez jeden filtr...? Sorry za takie pytania no ale w elektronice to ja nowicjusz :D

// aha i może jeszcze ktoś wiedziałby czy ta długość br 'ów to suma czy dł. pojedyńczego.
  • REKLAMA
  • #8 4935171
    Mleczyk89
    Poziom 34  
    Ocena: 263
    Długość Br gdy jest ich więcej niż jeden to długość każdego z nich.
    Bynajmniej zawsze używając WinISD zawsze tak przyjmowałem i sądząc po odsłuchu tego co powstało było dobrze.

Niedokładnie o to koledze chodzi w sprawie podłączenia głośników. Chciał każdy z głośników podłączyć pod osobny kanał w swoim wzmacniaczy , a tego nie da sie zrobić przez jeden filtr dolnoprzepustowy.Dla każdego głośnika musi być osobny.

Pozdrawiam Mleczyk89
  • #9 4935282
    lisu91
    Poziom 10  
    Dokładnie tak jak mówi Mleczyk, no nic... czekam na kase i zamawiam głośniki, filtry...
    Tylko troche mnie męczy ten br :| Bo wydaje mi sie że jeżeli są 2 to powinny być właśnie krótsze

Objętość 1 : 50,3 cm3
    Objętość 2 : 100,5 cm3

Wydawało mi się że 2 tunele powinny mieć łączną objętość tyle co 1 czyli po ~25,1 cm3 na każdy, no ale posłucham sie was i zaufam WinISD :)
  • REKLAMA
  • #10 4935319
    Mleczyk89
    Poziom 34  
    Ocena: 263
    Zmniejszenie BR powoduje skrócenie BR ale też i zwiększenie prędkości przepływającego powietrza /efekt niepożądany świszczenie BR/, zwiększenie na odwrót.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy planów budowy subwoofera z dwoma przetwornikami STX 22/120/4SC w obudowie o wymiarach wewnętrznych 3,0dm x 3,5dm x 5,6dm (58,8L) z bas-refleksem (2x fi 8 cm, długość około 26 cm) i strojeniem na około 40 Hz według symulacji w WinISD. Poruszono kwestię długości tuneli bas-refleks – większość uczestników potwierdza, że podana długość 26 cm dotyczy pojedynczego tunelu, a nie sumy dwóch. Zasugerowano zmniejszenie objętości obudowy do około 50 litrów na jeden głośnik oraz zastosowanie odpowiedniego materiału wygłuszającego (watolina zamiast gąbki poliuretanowej pod panele, która jest zbyt gęsta). Wskazano, że zamiast dwóch filtrów dolnoprzepustowych lepiej zastosować jeden filtr na połączone głośniki (szeregowo lub równolegle), jednak podłączenie każdego głośnika do osobnego kanału wzmacniacza wymaga osobnego filtra. Poruszono też temat umiejscowienia tuneli BR – lepsze jest umieszczenie ich z tyłu obudowy, co pozwala na frontowe ustawienie głośników. Kosztorys projektu wynosi około 180-200 zł. Wskazano, że zmniejszenie długości tuneli BR może powodować zwiększenie prędkości przepływu powietrza i niepożądane świszczenie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA