Witam. Mam do was pytanie. W tym miesiącu, po otrzymaniu kieszonkowych planuje rozpocząć budowe subwoofer'a na dwóch przetwornikach STX. Poniżej informacje na temat suba.
__Obudowa:
Zewnątrz: 3,0dm x 3,5dm x 6,0dm (wysokość x głębokość x szerokość)
Wewnątrz: 3,0dm x 3,5dm x 5,6dm (58,8L)
Wygłuszenie: wszystkie ścianki 1cm gąbka (taka pod panele podłogowe)
Strojenie: chciałbym na około 40Hz tak jak widać na screenie w WinISD
(wymiary podałem w dm ponieważ łatwiej obliczyć litraż, 1dm3 = 1L)
__Najważniejsze rzeczy:
Głośniki: 2x STX 22/120/4SC
Bass-Reflex: 2x fi 8,0cm ~26,1cm
Filtry: 2x STX Zwrotnica 1D-12 (150Hz)
__Przypuszczalny kosztorys:
Głośniki: 96zł
Filtry: 56zł
Bass-Reflex: 10zł
Okleina: 10zł
Płyty wiórowe: 15zł
Sylikon, klej: 5zł
Kable, terminale: 8zł
Może jeszcze jakieś nóżki/kolce... ?
Razem: 200zł (ale myśle że zamkne sie w około 180zł bo sylikon, klej, wkręty i płyty wiórowe może sie znajdą się za darmo w domu)
__
I teraz najważniejsze, chciałem zapytać czy jak narazie planuje wszystko dobrze, czy moje obliczenia w WinISD (dobór obudowy i strojenie) oraz wybór głośników są poprawne? Czy taka konstrukcja dobrze zagra? Oczekuje dobrego, niskiego bassu w muzyce (Hip-Hop, Rap) ale też ładnych efektów w grach i filmach, żeby bass był dobrej jakości, ale też potrafił lekko zatrząść pokojem. Wzmacniacz jaki posiadam to Sharp SM-31 35W na kanał, dwa głośniki subwoofer 'a chce podłączyć pod dwa kanały we wzmacniaczu. Powiem jeszcze że za 2-3 miesiące planuje sobie zrobić kolumienki podstawkowe (wysokość: 28cm; szerokość: 20cm; głębokość: 20-22cm) także na przetwornikach STX. GDM-14-100-8-SC do tonów średnich i GDWK-10-200-4-PJ jako wysokotonowe. No ale narazie to nie ważne, narazie zajme się tym subem. To jak, jak zapatrujecie się na ten projekt, czy może wyjść z tego dobrze pukający sub? Dodam jeszcze że wymiary pomieszczenia to 12m2. Poprzednia moja konstrukcja to nieprzemyślana skrzynia na głośniku no-name, dla mnie gra ładnie, ale to dlatego że nie słyszałem jeszcze prawdziwego miękkiego bassu... Czas najwyższy go usłyszeć...
) Czekam na odpowiedzi:?:
Napewno umieszcze relacje z budowy subwoofer'a w dziale DIY Akustyka
)
Poniżej daje fotki:
__Obudowa:
Zewnątrz: 3,0dm x 3,5dm x 6,0dm (wysokość x głębokość x szerokość)
Wewnątrz: 3,0dm x 3,5dm x 5,6dm (58,8L)
Wygłuszenie: wszystkie ścianki 1cm gąbka (taka pod panele podłogowe)
Strojenie: chciałbym na około 40Hz tak jak widać na screenie w WinISD
(wymiary podałem w dm ponieważ łatwiej obliczyć litraż, 1dm3 = 1L)
__Najważniejsze rzeczy:
Głośniki: 2x STX 22/120/4SC
Bass-Reflex: 2x fi 8,0cm ~26,1cm
Filtry: 2x STX Zwrotnica 1D-12 (150Hz)
__Przypuszczalny kosztorys:
Głośniki: 96zł
Filtry: 56zł
Bass-Reflex: 10zł
Okleina: 10zł
Płyty wiórowe: 15zł
Sylikon, klej: 5zł
Kable, terminale: 8zł
Może jeszcze jakieś nóżki/kolce... ?
Razem: 200zł (ale myśle że zamkne sie w około 180zł bo sylikon, klej, wkręty i płyty wiórowe może sie znajdą się za darmo w domu)
__
I teraz najważniejsze, chciałem zapytać czy jak narazie planuje wszystko dobrze, czy moje obliczenia w WinISD (dobór obudowy i strojenie) oraz wybór głośników są poprawne? Czy taka konstrukcja dobrze zagra? Oczekuje dobrego, niskiego bassu w muzyce (Hip-Hop, Rap) ale też ładnych efektów w grach i filmach, żeby bass był dobrej jakości, ale też potrafił lekko zatrząść pokojem. Wzmacniacz jaki posiadam to Sharp SM-31 35W na kanał, dwa głośniki subwoofer 'a chce podłączyć pod dwa kanały we wzmacniaczu. Powiem jeszcze że za 2-3 miesiące planuje sobie zrobić kolumienki podstawkowe (wysokość: 28cm; szerokość: 20cm; głębokość: 20-22cm) także na przetwornikach STX. GDM-14-100-8-SC do tonów średnich i GDWK-10-200-4-PJ jako wysokotonowe. No ale narazie to nie ważne, narazie zajme się tym subem. To jak, jak zapatrujecie się na ten projekt, czy może wyjść z tego dobrze pukający sub? Dodam jeszcze że wymiary pomieszczenia to 12m2. Poprzednia moja konstrukcja to nieprzemyślana skrzynia na głośniku no-name, dla mnie gra ładnie, ale to dlatego że nie słyszałem jeszcze prawdziwego miękkiego bassu... Czas najwyższy go usłyszeć...
Napewno umieszcze relacje z budowy subwoofer'a w dziale DIY Akustyka
Poniżej daje fotki: