logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Monitor Hitachi CM2199MUZ i karta CONERSTONE PCI2004G/22 - brak kabla 13W3, ustawienia switchy

atomus2003 21 Mar 2008 21:26 1106 2
  • #1 4937961
    atomus2003
    Poziom 17  
    Ocena: 35
    Witam!!!
    Dostałem od znajomego monitor jak w temacie oraz kartę graficzną CONERSTONE PCI2004G/22. Nie mam natomiast do tego zestawu kabla sygnałowego (13W3) i nie wiem w jakim standardzie pracuje monitor (SUN, IBM lub SGI), bo mają inne sygnały wykorzystane. Zrobiłem przejściówkę na VGA według schematu z forum i nie działa poprawnie. Czytałem już wiele postów i nie znalazłem tego monitora. Podłączałem także powyższą kartę graficzną do PC-ta i co prawda włącza się komputer, ale nie słychać dysku, że ładuje się system.
    Na karcie są switche i być może są źle ustawione, a na chybił trafił to kombinacji trochę jest. Czy może ktoś orientuje się gdzie mogę znaleźć dokumentację do tej karty lub jak powinny być ustawione switche?
    Jeśli karta byłaby sprawna to chyba warto trochę wydać na kabel sygnałowy.
    Z góry dziękuje za wszelkie rady.
    Pozdrawiam!!!
  • #3 4950191
    atomus2003
    Poziom 17  
    Ocena: 35
    Przejrzałem połączenia na płycie kineskopowej i wykorzystywane są trzy sygnały: CSYNC, VSYNC oraz HSYNC (oczywiście oprócz RGB i mas sygnałów). Nie potrzeba w tym monitorze żadnych konwerterów, wystarczy podłączyć sygnały VSYNC oraz HSYNC do odpowiednich pinów w złączu VGA.
    Denerwujące w tym monitorze jest jedynie to, że do poprawnej pracy wymagany jest minimum tryb 1024x768, a niektóre "PROGRAMY ROZRYWKOWE" czasami wymagają trybu 800x600.
    Tak czy inaczej monitor działa jak tak jak potrafi.
    Dziękuję za pomoc.
    Pozdrawiam!!!
REKLAMA