logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawić jakość dźwięku we wzmacniaczu Diora WS 354?

Sarbek 21 Mar 2008 22:44 7434 17
REKLAMA
  • #1 4938352
    Sarbek
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    Witam.
    Posiadam wzmacniacz wymieniony w temacie. Chciałbym w jakiś sposób poprawić fabrykę, a o to co wymyśliłem:
    1. wymiana wszystkich elektrolitów
    2. mostek prostowniczy 10A
    3. nowe okablowanie
    4. tranzystory niskoszumowe

Teraz moje pytania:
    1. Co dać w zasilanie? 2x6800uF czy 4x4700uF (te drugie podobno ma mniejszy opór własny) Co w tor audio? Nichicon FW czy Gold Tune? Czym się różnią?
    4. Jakiej firmy tranzystory w przedwzmacniacz? Co z końcem? (Mój egzemplarz miał robioną końcówkę, niżej dam zdjęcia, powiecie czy opłaca się to wymieniać)

Jakich modyfikacji mogę jeszcze dokonać?
    Z góry dziękuję i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4939289
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 754
    Nic nowego nie wymyśliłeś, było już o tym tysiące razy. Szkoda kasy i czasu lepiej dołożyć i kupić inny wzmacniacz.
  • #3 4939328
    bratek58
    Poziom 23  
    Ocena: 28
    Najlepszy tuning tej diory to wymiana na lepszy wzmacniacz.
  • #4 4939539
    Sarbek
    Poziom 15  
    Wiem, że było tysiące razy, ale nadal nie znam odp na moje pytania.
    Powiedzcie coś o tych tranzystorach.

P.S. Wzmacniacza nie zmienię, nie stać mnie na PA 428
  • REKLAMA
  • #5 4939627
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Już Ci odpowiadam:
    Czegokolwiek tam byś nie włożył to efekt będzie taki sam jak na częściach z fabryki. Nawet jeśli dasz tam niskoszumne tranzystory itp. to poprawy na słuch nie uzyskasz, choć są tacy co po takim zabiegu zachwycają się jaki to dźwięk dobry uzyskali. Niestety jest to złudzenie i każdy znający się na tym Ci to potwierdzi.
  • #6 4939655
    Sarbek
    Poziom 15  
    A jak z kondensatorami filtrującymi? Nikt nie odpowiedział co będzie najlepsze.

P.S. Wątpię w to, żeby nie było żadnego efektu
  • #7 4939800
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Sarbek napisał:

P.S. Wątpię w to, żeby nie było żadnego efektu
    Tak efekt będzie bo sobie go wmówisz, zresztą już to zaczynasz robić. Ale Twoja sprawa.
    Wlutuj 2×6800µ mniej miejsca zajmują niż 4×4700µ.
  • Pomocny post
    #8 4941235
    oj
    Poziom 42  
    Ocena: 479
    Zaprojektować ponownie poprawnie PCB. Wywalić "korektor"

Żeby wymienić tranzystory na niskoszumne (i nie na tranzystory typu BC550) - trzeba wymienić wszystkie rezystory w torze razem z kondensatorami.

Takie pytanie lepiej zadać na forum audifilskim, wtedy się dowiesz o wpływie kondensatorów, diod prostowniczych, itp na dźwięk.
  • Pomocny post
    #9 4941293
    Lukasr29
    Poziom 20  
    Ocena: 36
    Koledzy mają rację i lepiej ich posłuchaj, większość takich ulepszeń będzie działać tylko i wyłącznie na Twoją wyobraźnię. Wg mnie najlepszym tuningiem jakościowym dla tego wzmacniacza byłaby wymiana wzmacniaczy operacyjnych w korektorze (chyba jakieś ULY tam siedzą) na niskoszumne np NE5532. Kondensator filtrujący jeśli nie jest napuchnięty to go zostaw.
    Z tego co widzę to tranzystory w końcówce są jeszcze oryginalne (maja specyficznie wygięte nóżki), więc ja bym ich nie ruszał.
    Właśnie ostatnio zakupiłem WS354 jako uszkodzoną, ku mojej uciesze uszkodzony był tylko kondensator filtrujący, akurat miałem sprawny pod ręką, wstawiłem i wzmacniacz działa. A co najlepsze Diorka nie ma śladów ingerencji, nigdzie nie wygląda jakby coś było kiedykolwiek lutowane, tranzystory są identyczne jak u Ciebie i mają właśnie tak wygięte nóżki.
    Ja się cieszę z posiadania sprzętu który od czasu wyjścia z fabryki nie był ruszany:-) gra tak jak oryginalne Diorki grały :)
  • REKLAMA
  • #10 4941460
    Sarbek
    Poziom 15  
    Hmmm... Ja myślę, że po tylu latach elektrolity mogły przyschnąć. Chciałem w tej Diorze poprawić bas, żeby był chociaż taki jak w AT 9100.
    Co do końcówek kolega powiedział mi, że były wymieniane. Mówi, że oryginalnie nie montowali SGS.
  • #11 4941478
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    By poprawić mu bas to trzeba zająć się modyfikacją regulacji barwy dzwięku a nie wymieniać elektrolity na większe w zasilaczu.
    Montowali co mieli SGS też!
  • #12 4941495
    Sarbek
    Poziom 15  
    Np. co można tam zmienić? Słyszałem o możliwości zamontowania korektora 40Hz.

P.S. Co do wyobraźni: Kiedyś w tunerze AS 642 dałem lepsze kable i wg. wzkaźnika (chyba, że miałem zwidy :P) sygnał poprawił się prawie o jedną kreskę.
  • #13 4941509
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Sarbek napisał:
    Np. co można tam zmienić?
    Wywalić i zrobić nowy od podstaw. Ten korektor to jest tam nie wypał totalny.
  • REKLAMA
  • #14 4941534
    Sarbek
    Poziom 15  
    A może całkowicie go ominąć?
  • Pomocny post
    #15 4941558
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Możesz, kwestia gustu
  • #16 4941710
    Sarbek
    Poziom 15  
    Częściowo bez "tuningu" się nie obejdzie :(
    Cytat:
    Wg mnie najlepszym tuningiem jakościowym dla tego wzmacniacza byłaby wymiana wzmacniaczy operacyjnych w korektorze (chyba jakieś ULY tam siedzą) na niskoszumne np NE5532.

• #17 4943919
    Lukasr29
    Poziom 20  
    Ocena: 36
    Ten NE którego zrobiłeś zdjęcie to jest przedwzmacniacz gramofonowy, korektor to taka skośnie przykręcona płytka zaraz za panelem.
    Co do tranzystorów końcowych to u mnie o ile się nie mylę NPN są SGS a PNP STI, nie wyglądają żeby były kiedykolwiek wymieniane, nóżki są tak fajnie wygięte, brak śladów śrubokręta na śrubkach (teraz już są bo je dociągałem), na płytce nie widać śladów lutowania. Możliwe że była kiedyś naprawiana, ale musiało to być dawno temu.
  • #18 4946819
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1692
    Myślę, że w kwestii tuningu tego wzmacniacza zostało już wszystko powiedziane.
    Po prostu nie ma sensu tego robić.

Temat zamykam i zostawiam dla potomnych.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości poprawy jakości dźwięku we wzmacniaczu Diora WS 354 poprzez modyfikacje takie jak wymiana elektrolitów, mostka prostowniczego, okablowania oraz zastosowanie tranzystorów niskoszumowych. Uczestnicy podkreślają, że większość proponowanych ulepszeń ma minimalny lub żaden wpływ na rzeczywistą jakość dźwięku, a efekty są często subiektywne i wynikają z sugestii użytkownika. Zalecane jest pozostawienie oryginalnych kondensatorów filtrujących, jeśli nie są uszkodzone, oraz oryginalnych tranzystorów końcowych, które w modelu WS 354 mają charakterystycznie wygięte nóżki i mogą być oryginalne lub wymienione dawno temu. Wskazano, że aby realnie poprawić dźwięk, konieczna byłaby całkowita przebudowa układu, w tym wymiana wszystkich rezystorów i kondensatorów w torze audio oraz zaprojektowanie nowej płytki PCB. Korektor w tym wzmacniaczu jest oceniany jako nieskuteczny i sugeruje się jego usunięcie lub zastąpienie nowym. W kwestii kondensatorów filtrujących lepszym wyborem są dwa kondensatory 6800µF zamiast czterech 4700µF ze względu na mniejsze zajęcie miejsca, choć różnice w oporze własnym są dyskusyjne. Wzmacniacz Diora WS 354 jest uznawany za sprzęt o ograniczonych możliwościach tuningu, a najlepszą "modernizacją" byłaby wymiana na inny model, np. PA 428, choć autor nie planuje takiego kroku ze względów finansowych. Wspomniano także o korektorze gramofonowym NE5532 jako potencjalnej modernizacji przedwzmacniacza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA