logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Acer TM 7520 - przegrzewanie się i dziwne działanie wentylatorów

kfadrat 22 Mar 2008 16:29 1101 5
REKLAMA
  • #1 4940985
    kfadrat
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Witam! mam problem z moim laptokiem, otoz straszliwie sie grzeje. W speedfanie [tylko przy otwartej przegladarce i gg] procesor ma 73-76 stopni. Wiatraki dzialaja dziwnie, bo przy duzym obciazeniu ledwo co je slychac [np. gry] a przy malym [www] caly czas szumia. Sprzet ma 3 mmce, system Vista home premium. Przedmuchalem wszystkie otwory sprezonym powietrzem ale ciagle jest to samo. Speedfan niestety nie widzi wiatrakow wiec nie mam jak zmienic ich predkosci programowo [chyba ze jest jakis inny prog do tego o ktorym ja nie wiem].
  • REKLAMA
  • #2 4942091
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1105
    Skąd wiesz że przy przeglądaniu www jest małe obciążenie ? Lepiej sprawdź to, przeglądarki potrafią zabrać 100% procesora.
  • REKLAMA
  • #3 4942162
    kfadrat
    Poziom 13  
    bo miewam czesto wlaczonego menedzera zadan i nawet jak jest w trayu to widze. Srednio przy www obciazenie proca to jakies 10-20%
  • REKLAMA
  • #4 4942395
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1105
    To nie jest logiczne. To grzeje się przy małym obciążeniu a przy dużym nie ?
  • REKLAMA
  • #5 4942476
    jurek1980
    Poziom 26  
    Ocena: 63
    Tak jak twierdzi kolega Tronic 1 to co piszesz nie jest logiczne. Ale dla pewność sprawdź wersję biosu i załaduj najnowszą, może jest jakiś problem z obsługą wentylatorów. Sprawdź czy w biosie nie masz też jakiś ustawień odnośnie wentylatora. Jak możesz sprawdź jak ciepłe powietrze wydostaje się z procesora przy opisanych sytuacjach, kiedy jest zimniejsze kiedy cieplejsze.
  • #6 4944117
    kfadrat
    Poziom 13  
    Nie nie, chodzi mi o wentylatory, przy malym obciazeniu szaleja [ok 70 stopni] a przy wiekszym typu gry ledwo pracuja a temperatura dochodzi wtedy do 90 stopni i wyzej. Wlasnie to mnie dziwi. Oczywiscie, ze przy wiekszym obciazeniu bardziej sie nagrzewa ale problemem jest praca wentylatorow odwrotna do tego co powinno byc. Mam wersje phoenixBIOS 1.14. Sprobuje go zaktualizowac i zobaczymy co sie bedzie dzialo dalej.
REKLAMA