logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy Bascom obsłuży LCD Optrex DMF5001N z kontrolerem T6963C 160x128?

eddie.t.h 22 Mar 2008 18:34 5387 9
REKLAMA
  • #1 4941503
    eddie.t.h
    Poziom 12  
    Cześć!

No więc pytanie jak w topicu. W helpie do bascoma pisze, że nie występuje możliwość skonfigurowania takiej rozdzielczości lcd.
    Czy jest szansa, że uda się go uruchomić? Ktoś już to przerabiał?
    Dokładny typ lcd Optrex DMF5001N.

Dzięki za odp.
  • REKLAMA
  • #2 4941751
    nsvinc
    Poziom 35  
    Ocena: 88
    W helpie bascoma często piszą pi**oły, to raz...
    Dwa: ICHNI WBUDOWANY ALGORYTM STEROWANIA może nie obsługiwać takiej rozdziałki, ale to nie znaczy ze sie nie da go wysterowac spod bascoma, bo bascom czy nie, DA sie napisać to co sie chce. ALe jesli bascomowy sterownik do t6963 nieobsługuje 160x128pix to SAM sobie napisz sterowanie tym wyswietlaczem...
  • REKLAMA
  • #3 4941821
    Pituś Bajtuś
    Poziom 28  
    Ocena: 10
    nsvinc napisał:
    ALe jesli bascomowy sterownik do t6963 nieobsługuje 160x128pix to SAM sobie napisz sterowanie tym wyswietlaczem...

Tylko po co stosować Bascom, skoro trzeba robić coś samemu...
  • REKLAMA
  • #4 4942045
    nsvinc
    Poziom 35  
    <brawo> Dobre spostrzerzenie.....
    Jesli pisałbym obsługe t6963 to w C (szybkosci szybkosci i jeszcze raz szybkosci)...
    Okazuje sie ze t6963c nowsze serie (te w nowszych wyswietlaczach) zap*** z taka predkoscia ze da sie je odswiezac 30x na sekunde :D Praktyka pokazuje ze na wyswietlaczu z alledrogo kiedys udalo mi sie megą128 kręconą na 26MHz (zas. 6.2V, chlodzenie radiatorem :D) zbenchmarkowac display na 47fps :D więc sie da :)

Wracając do tematu
    eddie.t.h:
    Olej bascom i zacznij pisac w C. "Załatw" sobie CodeVision AVR, super kompilator, dwa stopnie optymalizacji, duzo bibliotek, staranny help. Wtedy bascom nie "ogłupi" cie...:D
  • #5 4942115
    M. S.
    Poziom 34  
    Ocena: 680
    Stoi właśnie przede mną DMF5003 na t6963c o rozdzielczości 160x128. Mega16 do obsługi tego LCD została oprogramowana w Bascomie, zadeklarowałem wyświetlacz 240x128 i jedyne co trzeba zrobić to korygować pozycję 1 znaku w linii. Może to być jednak powodem przestawienia wyświetlacza na tryb 8x6 gdyż 160/6 nie daje całości.

Niejednokrotnie się już okazywało, że większość ograniczeń i problemów powoduje bardziej nieznajomość Baskoma niż sam Baskom.
  • REKLAMA
  • #6 4942220
    nsvinc
    Poziom 35  
    Tu tez musze przyznać racje. Ale po co sie męczyć cały czas z korekcją pozycji jak mozna sobie napisać własny sterownik dedykowany pod dany wyswietlacz ktory jest nieraz wielokrotnie szybszy od wbudowanego w bascoma....
    Jeszcze zalezy od tego do czego autor tematu chce go użyć. Jak ma wyswietlac pare linii i text to bascomowy wystarczy.
    Jesli autor chce go wykorzystywac np. tak jak ja (animki po 30fps) to bascomowemu sterownikowi bye bye :D

M.S.: Skoro wiesz jak sterowac ten display spod bascoma to podziel sie wiedzą, sam jestem ciekawy takich "trików", zawsze sie przydają....
  • #7 4942321
    M. S.
    Poziom 34  
    Mój termometr, barometr na graficznym LCD 160x128:
    Załączniki:
    • Toshiba.rar (3.87 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #9 4942679
    M. S.
    Poziom 34  
    Wyświetlacz w moim przypadku przez LCD ... nie wyświetla całego pierwszego znaku, brakuje ok. 2 pikseli. Dla tego stosuję np.
    Locate 1 , 2 : Lcd "XXXXXX"
    Przy szerokości wyświetlacza 160 punktów i szerokości znaku 6 punktów w jednej linii możemy zmieścić 26,666... znaku. Dodatkowo deklarujemy inny wyświetlacz. Cóż nie można mieć wszystkiego. Uciążliwość z tym związana jest właściwie żadna.
  • #10 4945886
    eddie.t.h
    Poziom 12  
    Witam ponownie!

No więc dziękuję wszystkim za odpowiedzi, w szczególności M.S. Jak tylko skończę obecne projekty to wezmę się za ten wyświetlacz i o efektach na pewno poinformuję.

Co do przejścia na programowanie w C to muszę się przyznać, że parę razy próbowałem ale jakoś nie czuję tego języka. Basic znam od zawsze, jeszcze od czasów ZX Spectrum. Szczerze mówiąc bardziej jestem skłonny napisać coś w asm niż w C. No a wiadomo, że jak na szybko chce się coś tylko sprawdzić czy działa to nie w asm. Tak, że Bascom ma dla mnie dużo zalet.

Proszę nie traktować tej wypowiedzi jako chęć rozpętania następnej wojny językowej.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości obsługi wyświetlacza LCD Optrex DMF5001N z kontrolerem T6963C o rozdzielczości 160x128 pikseli za pomocą Bascoma. W dokumentacji Bascoma brak jest natywnej obsługi takiej rozdzielczości, jednak użytkownicy wskazują, że mimo to można napisać własny sterownik w Bascomie, choć wymaga to ręcznej korekty pozycji znaków i dostosowania deklaracji rozmiaru wyświetlacza (np. zadeklarowanie 240x128). Wbudowany sterownik Bascoma do T6963C nie obsługuje 160x128, co zmusza do tworzenia własnych rozwiązań, zwłaszcza gdy potrzebna jest większa wydajność, np. animacje 30 fps. Alternatywnie zalecane jest programowanie w języku C z użyciem kompilatora CodeVision AVR, który oferuje lepszą optymalizację i biblioteki. Mimo to Bascom pozostaje popularny ze względu na prostotę i szybkie prototypowanie, szczególnie dla wyświetlania prostego tekstu. Przykłady praktyczne potwierdzają, że sterowanie T6963C jest możliwe, a ograniczenia wynikają często z nieznajomości Bascoma, a nie samego kontrolera czy wyświetlacza.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA