logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wzmocnić napięcie 1mV 100x za pomocą TL082 z pojedynczym zasilaniem?

lukego 22 Mar 2008 19:01 1488 10
REKLAMA
  • #1 4941641
    lukego
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    Chciałbym wzmocnić napięcie w zakresie kilku mV, 100x przy użyciu TL082. Bardzo proszę o schemacik układu z pojedynczym napięciem zasilania. Mam problem ze sztuczną masą, nie wiem do końca jak to wszystko podłączyć.

Z góry dzięki :D
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4941837
    Paweł Es.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 692
    Chodzi o napięcie stałe czy przemienne (i w jakim zakresie częstotliwości) ?

Jaka ma być rezystancja (impedancja wejściowa), jakie napięcie zasilania, czy wzmacniacz może odwracać fazę sygnału (dla zmiennego) czy nie, jakie będzie obciążenie wyjścia ?
  • REKLAMA
  • #3 4942077
    lukego
    Poziom 17  
    Stałe tzn. od 0 do 50Hz, impedancja wejściowa nie musi być duża, rzędu 10kOhm starczy spokojnie, ma nie odwracać. Obciążenie wyjścia góra 10mA. Chodzi mi o jak najprostszy schemacik na popularnym wzmacniaczu operacyjnym. Nie musi być to super precyzyjne. Napięcie 12V, ale im mniej tym lepiej.
  • #4 4942113
    Paweł Es.
    A co będzie źródłem sygnału i względem czego jest ten sygnał ?

Jak ma się zmieniać napięcie wyjściowe: względem masy czy jakiegoś napięcie odniesienia ?

Na co wchodzi napięcie wyjściowe: na jakiś przetwornik ?

Czy układ ma jakąś symetrię (źródło wisi z obu stron czy tez jeden koniec jest na masie) ?
  • REKLAMA
  • #5 4942238
    lukego
    Poziom 17  
    Ma wzmacniać napięcie liczone od masy ukladu. Jednym słowem chcę zrobić podręcznikowy wzmacniacz nieodwracający, ale z pojedynczym źródłem zasilania. Napięcie wyjściowe będzie szło do komparatora i ma się zmieniać względem masy.
  • REKLAMA
  • #6 4942310
    Paweł Es.
    Ale z czego będzie pochodził ten sygnał ? I jakie jest maksymalne napięcie wejściowe ?

Jaka ma być dokładność dla pojedyńczych miliwoltów, bo przy niesymetryczny zasilaniu to układ będzie mocno nieliniowy w okolicach masy (jeżeli Uwe i ujemne napięcie zasilania wzmacniacza operacyjnego będą wg tej samej masy)

Jak wzmocnić napięcie 1mV 100x za pomocą TL082 z pojedynczym zasilaniem?

Układ trzeba zastosować np. LM358 (podwójny) lub LM324 (poczwórny) dostosowany do asymetrycznego zasilania zależnie ile jest tych sygnałów do wzmocnienia.
  • #7 4942330
    lukego
    Poziom 17  
    A jeszcze sztuczna masa ? Nie wiem jak to podłączyć...
    Może być trochę nieliniowe, więc to akurat nie jest problem
    Czy przy wymienionych wyżej wzmacniaczach "dostosowanych do pojedynczego zasilania" trzeba stosować w ogóle sztuczną masę ?
  • #8 4942409
    Paweł Es.
    Wszystko zależy od układu i zastosowania.

Co jest źródłem tego sygnału miliwoltowego ?
  • #9 4942432
    lukego
    Poziom 17  
    np. termopara domowej roboty, ale chodzi mi o taki najprostszy układzik :) Potrzebuję sztuczną masę czy nie przy polecanych przez Pana wzmacniaczach ?
  • #10 4942780
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 4943223
    lukego
    Poziom 17  
    Ok, dzięki Panowie, już wiem gdzie popełniałem błąd, teraz już wszystko jasne ;) THX !

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wzmocnienia napięcia stałego rzędu kilku mV (do 50 Hz) o współczynnik 100x za pomocą wzmacniacza operacyjnego TL082 z pojedynczym zasilaniem 12 V lub niższym. Autor chce uzyskać prosty schemat wzmacniacza nieodwracającego o impedancji wejściowej około 10 kΩ, bez odwracania fazy i z obciążeniem do 10 mA, gdzie sygnał wejściowy jest względem masy układu. Poruszono problem nieliniowości układu przy asymetrycznym zasilaniu i konieczności stosowania sztucznej masy. Zasugerowano, że dla pojedynczego zasilania lepszym wyborem mogą być wzmacniacze operacyjne przystosowane do pracy z asymetrycznym zasilaniem, takie jak LM358 lub LM324, które mogą nie wymagać sztucznej masy. Źródłem sygnału jest termopara amatorska. Ostatecznie autor potwierdził zrozumienie problemu i rozwiązania, wskazując na poprawne podejście do układu i podłączenia masy.
REKLAMA