logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak pisać nazwy plików i folderów Cyrylicą w Windows?

Maciej_30 22 Mar 2008 20:44 10024 13
REKLAMA
  • #1 4942161
    Maciej_30
    Poziom 17  
    Ocena: 56
    Czy można w jakiś sposób pisać nazwy folderów i plików Cyrylicą? Mam zainstalowane te litery i np. w edytorze tekstu wszystko działa, a jak chcę podpisać plik to wychodzą krzaki.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 4942374
    Maciej_30
    Poziom 17  
    Niestety zmiana w ustawieniach regionalnych nie pomaga. Zmieniając język na Rosyjski i restartując komputer zupełnie nic sie nie zmienia.
  • #4 4942544
    md
    Poziom 41  
    Ocena: 788
    Maciej_30 napisał:
    ююююю Zmieniając język na Rosyjski i restartując komputer zupełnie nic sie nie zmienia.

Я думаю - что можна

Właśnie zmieniłem ustawienia i utworzyłem na pulpicie nowy folder o idiotycznej nazwie z użyciem cyrylicy - czyli jednak można.

• #5 4942658
    Maciej_30
    Poziom 17  
    Нет
    Tu mogę pisać i w innych programach też, ale nazwy folderów bez zmian. Może coś jeszcze powinienem zmienić. Może to nie ten windows (ME).

Dodano po 51 [sekundy]:

• #6 4942673
    md
    Poziom 41  
    Nie używasz przypadkiem jakiegoś menedżera plików i w nim próbujesz pisać cyrylicą?
    Jeżeli chcesz np. pisać w Total Commanderze, to musisz doinstalować do TC język rosyjski.
    ----------------------------------------------------
    Obrazek dodałeś, a w nim widzę na pasku ustawiony język Polski, Podczas pisania cyrylicą miałeś chyba rosyjski?
    ------------------------------------------------------
    Znalazłem w sieci taki opis:
    http://moskwa.polska.ru/main/komputer.php#winme
  • REKLAMA
  • #7 4942686
    Maciej_30
    Poziom 17  
    Próbowałem utworzyć folder bezpośrednio na pulpicie. Lub też w dowolnym programie zapisz jako... i podać rosyjską nazwę i też krzaki.
  • #9 4942956
    Maciej_30
    Poziom 17  
    Na stronie MS przeczytałem, że trzeba dodać cyrylicę w dodaj/usuń programy-instalator Windows. Niestety to też nie pomogło. Zmiana języka na pasku ma wpływ tylko na pisanie w określonych programach, ale w samym windows bez zmian. Chyba sobie odpuszczę ten ruski, ale dzięki za dobre chęci.
  • #10 4943447
    arekb81
    Poziom 30  
    Ocena: 737
    Wchodzisz w panel sterowania, opcje regionalne i językowe, zakładka języki, szczegóły, zakładka ustawienia, dodaj, wybierasz z listy wybierasz język rosyjski, układ klawiatury rosyjski, ok, zastosuj.

Język zmieniasz lewym altem i shiftem i już możesz pisać po rosyjsku i foldery nawet tak nazywac. Tylko, żeby nazwe folderu napisać cyrylicą musisz zmienić język, kiedy kursor miga w miejscu nazwy folderu.
  • REKLAMA
  • #11 4947747
    Maciej_30
    Poziom 17  
    Wszystko mam tak ustawione. W programie Word wszystko dobrze działa, ale jak chcę zmienić nazwę folderu to lewym alt+shift mogę wybrać tylko polski lub angielski.
  • #12 4947784
    md
    Poziom 41  
    To świadczy o tym, że nie zainstalowałeś klawiatury rosyjskiej.

Sprawdź jeszcze: prowoklik na literkach PL i tam we właściwościach ustaw lub dodaj i ustaw język rosyjski

• #13 4948902
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6460
    Windows 9x (w tym Me) jako system plików używały jedynie FATu, który jak mi się wydaje nie umożliwiał stosowania unicode w nazwach plików/folderów.
  • #14 4949578
    Maciej_30
    Poziom 17  
    Może to właśnie jest przyczyną, bo klawiatura rosyjska jest zainstalowana. W Word mogę normalnie pisać cyrylicą.

Podsumowanie tematu

✨ Problem zapisywania nazw plików i folderów cyrylicą w systemie Windows, zwłaszcza w wersji Windows ME, wynika z ograniczeń systemu plików FAT, który nie obsługuje Unicode w nazwach. Pomimo zainstalowania rosyjskiej klawiatury i możliwości pisania cyrylicą w edytorach tekstu, próby nadania nazw folderom lub plikom cyrylicą skutkują wyświetlaniem nieczytelnych znaków ("krzaków"). Zmiana ustawień regionalnych i językowych, dodanie rosyjskiego układu klawiatury oraz przełączanie języka za pomocą lewy Alt+Shift umożliwia pisanie cyrylicą w programach, ale nie rozwiązuje problemu w eksploratorze Windows czy menedżerach plików. W przypadku używania menedżerów plików, takich jak Total Commander, konieczne jest doinstalowanie obsługi języka rosyjskiego. Oficjalne źródła Microsoft wskazują na konieczność instalacji dodatkowych składników systemu dla pełnej obsługi cyrylicy, jednak w Windows ME ograniczenia systemu plików pozostają główną przeszkodą.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA