logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór włącznika do silnika 3-fazowego 2,2 kW z zabezpieczeniem termicznym

Rafix2 21 Lis 2007 01:46 14202 24
  • #1 4503824
    Rafix2
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Mam zamiar zrobić sobie krajzegę na silnik trzyfazowy 2,2 kW i zaczynam kompletować do niej elementy. Możecie mi podpowiedzieć, czy któryś z poniższych 2 włączników będzie się nadawał do uruchomiania silnika piły? Wiem, że są one wiekowe, ale po co wydawać dodatkowo pieniądze jeśli można wykorzystać posiadane "zasoby". Kiedyś ktoś mi wspominał, że przy włączniku przydałoby się zabezpieczenie przed przeciążeniem i spaleniem silnika. Chyba to sie nazywa potocznie "termit" lub wyłącznik nadprądowy. Jeśli któryś włącznik ze zdjęć się nadaje to czy można dokupić do niego taki "termit" i razem to zastosować do wspomnianej krajzegi? Ile taki używany termit może kosztować?

Kupię silnik trójfazowy 2,2 kW z obrotami pow. 2000/min w cenie ok 170 zł.

Dzięki za wszelką pomoc!

Ps. Na zdjęciach były zwykłe włączniki pakietowe (za tablicowe)...
  • #2 4503836
    PAWEŁ74
    Poziom 27  
    Ocena: 119
    Proponuję kupić zabezpieczenie termiczne wraz z wyłącznikiem w obudowie wodo i pyłoszczelnej koszt do 100Zł a pewność działania nieoceniona...

Pozdrawiam
  • #3 4503868
    tprzemko
    Poziom 22  
    Ocena: 21
    Witam
    Na upartego można zastosować te pakieciaki. Trzeba do tego dołożyć wyłącznik silnikowy np. m250 lub podobny, na odpowiedni zakres prądu, tak aby ustawić 1,1 In. Można zamiast tego wszystkiego dać M611 w obudowie, albo stycznik + termik.
    Pozdrawiam
  • #4 4505432
    and61
    Poziom 27  
    Ocena: 245
    Rafix2 napisał:
    Mam zamiar zrobić sobie krajzegę na silnik trzyfazowy 2,2 kW i zaczynam kompletować do niej elementy. Możecie mi podpowiedzieć, czy któryś z poniższych 2 włączników będzie się nadawał do uruchomiania silnika piły?

zaczne od tego że czytając twój post widze że masz bardzo mgliste pojęcie o ukladach sterowania .ten twój pakieciak co najwyżej może być włacznikiem sterowania stycznika . a nie bezpośrednim włacznikeim zasilania silnika . właczniki te . kiedys bardzo powszechnie stosowane obecnie z powodu awaryjności zastępowane sa włacznikami typu ŁK
    Rafix2 napisał:
    Wiem, że są one wiekowe, ale po co wydawać dodatkowo pieniądze jeśli można wykorzystać posiadane "zasoby".

takie oszczędzanie powoduje wzrost awaryjności ukladów , nigdy nie wiadomo w jakim stanie sa jego styki ,
    Rafix2 napisał:
    Kiedyś ktoś mi wspominał, że przy włączniku przydałoby się zabezpieczenie przed przeciążeniem i spaleniem silnika. Chyba to sie nazywa potocznie "termit" lub wyłącznik nadprądowy.

Nie "termit" tylko termik czyli zabezpieczenie termiczne silnika
    Rafix2 napisał:
    Jeśli któryś włącznik ze zdjęć się nadaje to czy można dokupić do niego taki "termit" i razem to zastosować do wspomnianej krajzegi? Ile taki używany termit może kosztować?

moje zdanie jest takie jeśli nie masz podstaw z elektryki to daj sobie spokój z budowaniem zasilania silnika i poproś kogoś kto ma o tym pojecie , bo możesz komus lub sobie zrobić krzywde ,
  • #5 4505561
    Janusz7135
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Cześć
    Silnik 3-f 2,2 KW powyżej 2000obr. to 2400obr i używany może uda ci się kupić za 170zł. Te stare wyłącznik naprawdę lepiej oddać do muzeum ich awaria może cię kosztować nawet przezwojenie silnika. Lepiej kupić nowy zwykły wyłącznik dowolnego typu w obudowie 10A, krajzega- cyrkularka-piła tarczowa jest maszyną pracującą pod kontrolą osoby obsługującej i jeżeli niema zabudowanych urządzeń wymagających rozbudowanego układu zasilania to szkoda na niego pieniędzy.
  • #6 4505581
    and61
    Poziom 27  
    zgodnie z obecnymi przepisami każde urządzenie elektryczne MUSI ze względów bezpieczeństwa posiadac wyłącznik bezpieczeństwa, jeśli ktoś chce jutro moge podac jaki przepis to reguluje , a krajzega raczej nalezy do obrabiarek niebezpiecznych
  • #7 4505587
    Henry12
    Poziom 17  
    Ocena: 100
    ,Najlepiej do krajzegi zastosować stycznik ,gdyż przy zwykłym wyłączniku po zaniku zasilania jeśli ktoś zapomni przestawić wyłącznik na wyłącz przy ponownym wlączeniu prądu piła ruszy i nieszczęście gotowe ,te wyłączniki prawdopodobnie nie mają oznaczenia wł,wył więc jak pisali poprzednicy nie zalecane . Termik jak najbardziej może być ,tzw olejaki to już komplet , a drogo nie kosztuje .A może faktycznie zlecić to elektrykowi .
  • #8 4505635
    DJRobin
    Poziom 13  
    Ocena: 39
    Najlepsze wyjście do ( u mnie mówi sie na to cyrkulatka) :D to kup sobie wył M611 z Legranda w obudowie IP65 i do tego wył ŁUK 16-13 (0-1) pierwszy dajesz wył M611 potem z niego na wył ŁUK i po sprawie ten M611 po ustawieniu bedzie działał jako zabezpieczenie przeciw braku fazy bo podczas zaniku jednej z faz zwiększy się pobór prądu przez silnik i M611 automatycznie wyłączy zasilanie koszty?:

M611 - ok 70-80 zł
    Obudowa M611 - 25 zł
    wył ŁUK 16-13 - 40 zł
  • #9 4505738
    and61
    Poziom 27  
    Henry12 napisał:
    ,Najlepiej do krajzegi zastosować stycznik ,gdyż przy zwykłym wyłączniku po zaniku zasilania jeśli ktoś zapomni przestawić wyłącznik na wyłącz przy ponownym wlączeniu prądu piła ruszy i nieszczęście gotowe ,te wyłączniki prawdopodobnie nie mają oznaczenia wł,wył więc jak pisali poprzednicy nie zalecane . ...

jestem tego samego zdania co ty, a na załączanie i wyłączanie stycznika należałoby wybrać przyciski samopowracające ,
    a autorowi tematu radze wziaśc kogos do pomocy mającego pojecie o budowie maszyn , chyba że uważa sie za urodzonego w czepku i mysli że krajzega toto samo co wiertarka i krzywdy nie czyni,
  • #10 4507298
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1171
    Dla prostoty, M611 to najlepsze wyjście. Ale dla bezpieczeństwa nie.
    Do krajzegi przydałby się stycznik, sterowany przyciskami + blokowany wyłącznik awaryjny.
    M611 w wypadku wjechania ręką pod tarczę, dość trudno wyłączyć.
    A na bezpieczeństwie nie warto oszczędzać. Sam rozważ, czy wolisz mieć całą rękę, czy zaoszczędzić 200zł. Montaż też lepiej powierz osobie z praktyką.
    Pakieciaki tego typu to są dobre jako wyłączniki oświetlenia, albo zasilenia rozdzielni. Jako włączniki silnika są co najwyżej bardzo mierne i mało bezpieczne. Jak utnie palce, to pakieciaka już nie przekręcisz. A przycisk to można wdusić językiem. ;)
  • #11 4513654
    elektromechanik
    Poziom 27  
    Ocena: 191
    Madrik napisał:
    Do krajzegi przydałby się stycznik, sterowany przyciskami + blokowany wyłącznik awaryjny.
    A na bezpieczeństwie nie warto oszczędzać. Sam rozważ, czy wolisz mieć całą rękę, czy zaoszczędzić 200zł. Montaż też lepiej powierz osobie z praktyką.
    Pakieciaki tego typu to są dobre jako wyłączniki oświetlenia, albo zasilenia rozdzielni. Jako włączniki silnika są co najwyżej bardzo mierne i mało bezpieczne. Jak utnie palce, to pakieciaka już nie przekręcisz. A przycisk to można wdusić językiem. ;)

Najlepiej to zainstalować komputer z automatycznym podajnikiem drewna, kamerą z 5 czujników zbliżeniowych przy tarczy syreną alarmową itp.

A tak na poważnie załóż wyłącznik termiczny (M 611 z termikiem 5,5A w zakresie) tak jak napisał PAWEŁ 74 i po sprawie.
  • #12 4513771
    robokop
    Ocena: 6352
    Madrik napisał:

Do niewielkiej krajzegi te pakieciaki w obudowie izolowanej w zupełności się nadają. Proste, dośc wytrzymałe no i nie trzeba już ich kupowac. Co niektórym kolegom sie troszkę normy pomięszały. Tzw przycisk "total stop" musiałby być połączony z hamulcem piły (silnika). A do domowego użytku po co to komu?. widzieliście gdzieś takie rozwiązanie w małych amatorskich piłach ?. Ponadto krajzega pracuje pod nadzorem, cały czas mozna monitorowac silnik, tak że stycznik z zabezpieczeniem termicznym to przerost formy nad treścią. Sam mam od kilku lat krajzege z silnikiem 7,5kW i piłą 80 cm załączaną przełącznikiem pakietowym gwiazda/trójkąt, mam wszystkie kończyny, palce, silnik też miewa się dobrze. A ponadto - jak juz ci piła utnie palce/rękę to po co ci ją wyłączać ?.
  • #13 4515273
    elektromechanik
    Poziom 27  
    Ocena: 191
    robokop napisał:
    Madrik napisał:

Do niewielkiej krajzegi te pakieciaki w obudowie izolowanej w zupełności się nadają. Proste, dośc wytrzymałe no i nie trzeba już ich kupowac. Co niektórym kolegom sie troszkę normy pomięszały. Tzw przycisk "total stop" musiałby być połączony z hamulcem piły (silnika). A do domowego użytku po co to komu?. widzieliście gdzieś takie rozwiązanie w małych amatorskich piłach ?. Ponadto krajzega pracuje pod nadzorem, cały czas mozna monitorowac silnik, tak że stycznik z zabezpieczeniem termicznym to przerost formy nad treścią. Sam mam od kilku lat krajzege z silnikiem 7,5kW i piłą 80 cm załączaną przełącznikiem pakietowym gwiazda/trójkąt, mam wszystkie kończyny, palce, silnik też miewa się dobrze. A ponadto - jak juz ci piła utnie palce/rękę to po co ci ją wyłączać ?.

Z tego co widać na zdjęciach to tylko 1 jest 3fazowy. Jednak wygląd ma nieciekawy. Gdyby tak odpalił na 1dnym styku podczas pracy to masz za chwilę silnik spalony i po oszczędności na zakupie taniego silnika.
  • #14 4516280
    and61
    Poziom 27  
    elektromechanik napisał:
    ...Najlepiej to zainstalować komputer z automatycznym podajnikiem drewna, kamerą z 5 czujników zbliżeniowych przy tarczy syreną alarmową itp..

bezpieczeństwo przede wszystkim , po róznych miescinach jest wielu doświadczonych użytkownikow róznego rodzaju urządzeń którzy nie pamiętają jak stracili ręce czy inne części ciała
  • #15 4517868
    Madrik
    Mały stycznik typu MSM lub SLA - ok 30zł. Przycisk Awaryjny, około 30zł. Może pęlnić rolę przycisku "Stop". Przycisk załącz - 10zł. Wyłącznik M611 - 40zł. Razem 110zł, a wzrost bezpieczeństwa znacznie większy. Krajzega nie tylko może obciąć palec. Może np. wkręcić rękaw, albo co. W takim wypadku wierz mi, że każda milisekunda ma znaczenie dla tego, kto został złapany przez maszynę.
    M-611 zabezpiecza silnik przed skutkami przegrzania i zwarcia, ale jego szybkie wyłaczenie ręczne bywa problematyczne z powodu dużego oporu przycisków. Można 100 lat przechodzić przez ulicę i nawet nie zobaczyć samochodu, a po 100 latach i jednym dniu, zza rogu nagle wyskoczy pędzacy autobus.
    Zapewnienia w stylu "ja tak robię już xx lat i nic" nie są żadnym argumentem. Rutyna to wróg nr jeden. Zawsze może być ten pierwszy raz. Jednemu zdarzy się za pierwszym razm, innemu za dziesiątym, a innemu za tysięcznym. Ryzyko istnieje zawsze i nie można z niego żartować, ani uznać za nieprawdopodobne.
  • #16 4556669
    Rafix2
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    do Madrik

Częściowo zgadzam się z tobą, ale co mi da jakiś tam wyłącznik awaryjny, gdy będę pchał łapska gdzie nie trzeba? Jeśli wiechałbym ręką pod piłę to nie próbowałbym wyłączyć tego "trudnowyłączalnego" M611, tylko wyrwał ją od tarczy :).

Większość z Was wspomniało, żebym wziął jakiegoś elektryka do pomocy przy instalowaniu tego włącznika, ale ja nie powiedziałem, że będę to robił z pewnością sam. Jeśli po poradach ludzi z tego forum nie będę w stanie tego dobrze zrobić to pomoże mi mój wujek elektryk.

do and61

Rozumiem, że to co mówisz jest w kwestii mego bezpieczeństwa, ale nie potrzeba popadać w przesadę. Można mieć te wszystkie wyłączniki, zabezpieczenia i inne rzeczy wspomniane w poście zainstalowane, ale i tak bez elementarnej ostrożności i zdrowego rozsądku w obsłudze takich urządzeń jak piła można zrobić sobie wielka krzywdę. Tak dla przykładu; mamy krajzegę napędzaną silnikiem z tylko wyłącznikiem typu ŁUK i to poprzez pas transmisyjny z węża strażackiego i w czasie wielu lat użytkowania ani silnikowi ani co ważniejsze nam nic się nie stało.

Te M611 to rodzaj termika? Czy np. jeśli jakimś trafem zakleszczyłbym piłę na dłuższy moment to ten M611 zabezpieczy (wyłączy go) silnik przed przegrzaniem i przepaleniem? Zdobyłem sprawny włącznik taki jak na zdjęciu i czy jest on lepszy od powyższych i czy nadawałby się on do zestawienia z tym M611?
    Czy używany M611 kupiony np. z Allegro może działać dobrze czy takie wyłączniki z drugiej ręki są w jakiś sposób wyekspolatowane i nie warto ich kupować?
    Czy do silników 3faz. istnieją takie przełączniki-regulatory mocy silnika (analogiczne w działaniu do ściemniacza) światła)? Jeśli tak to ile taki może kosztować i jaka jest jego sprawność?

Dzięki bardzo za odpowiedzi!

Zapomniałem fotki ;)
    Załączniki:
    • Wybór włącznika do silnika 3-fazowego 2,2 kW z zabezpieczeniem termicznym wlaczn.jpg (26.09 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #17 4558614
    and61
    Poziom 27  
    Rafix2 napisał:
    ...do and61

... Można mieć te wszystkie wyłączniki, zabezpieczenia i inne rzeczy wspomniane w poście zainstalowane, ale i tak bez elementarnej ostrożności i zdrowego rozsądku w obsłudze takich urządzeń jak piła można zrobić sobie wielka krzywdę. Tak dla przykładu; mamy krajzegę napędzaną silnikiem z tylko wyłącznikiem typu ŁUK i to poprzez pas transmisyjny z węża strażackiego i w czasie wielu lat użytkowania ani silnikowi ani co ważniejsze nam nic się nie stało.

po trochu masz rację ale to właśnie rutyna jest przyczyna wypadków przy obsłudze obrabiarek, ale to taka uwaga na marginesie.

Rafix2 napisał:
    ...Te M611 to rodzaj termika? Czy np. jeśli jakimś trafem zakleszczyłbym piłę na dłuższy moment to ten M611 zabezpieczy (wyłączy go) silnik przed przegrzaniem i przepaleniem?

powinien wyłączyć , ponieważ z powodu zakleszczenia silnik bedzie pobierał większy prąd , po to wyłącznik ten ma nastawe prądu zabezpieczenia
    Rafix2 napisał:
    ...Zdobyłem sprawny włącznik taki jak na zdjęciu i czy jest on lepszy od powyższych i czy nadawałby się on do zestawienia z tym M611?

nie montowałbym pakieciakow do nowych obrabiarek ,zamiast pakieciaka -wyłączniki krzywkowe ŁK lub coś w tym rodzaju a co do montazu to jeśli się upierasz to tylko jako wyłącznik główny.
    Rafix2 napisał:
    ...Czy używany M611 kupiony np. z Allegro może działać dobrze czy takie wyłączniki z drugiej ręki są w jakiś sposób wyekspolatowane i nie warto ich kupować?!

z tym pytaniem to lepiej do wróżki, nic co pracowało nie bedzie równie dobre jak nowe. np.termik może być wygrzany,
    a tak na marginesie ten M611 wyglada tak
    Załączniki:
    • Wybór włącznika do silnika 3-fazowego 2,2 kW z zabezpieczeniem termicznym M611-przyklad.jpg (10.73 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #18 4560582
    PAWEŁ74
    Poziom 27  
    Kupisz parę złotych taniej na allegro, nikt Ci nie zagwarantuje sprawności. Jeśli zabezpieczenie nie zadziała spalisz silnik i takie będą Twoje oszczędności, pomijam czas który stracisz na naprawę. Do regulacji mocy ( obrotów ) możesz wykorzystać przełacznik gwiazda/trójkąt o ile silnik na to pozwala. W dzisiejszych czasach do regulacji 3fazowych silników używa się przemienników częstotliwości ( falowniki ), jeśli chodzi Ci o soft-start można kupić do każdego silnika.

Nie wiem czy jesteś świadomy, ale zabezpieczenie termiczne kupuje się odpowiednie do mocy, a raczej do nominalnego prądu danego silnika. Nie można po prostu dać takie jakie się ma, no chyba że akurat jest odpowiednie i 100% sprawne.
  • #19 5441283
    montertb
    Poziom 22  
    Ocena: 149
    Może ktoś pomóc jak ustawiać ten termik w M611? Mam dwie sztuki i chce je wykorzystać, bo jeden silnik od piły (1,1kW) już teściu spalił... następny wypadało by zabezpieczyć już :]

Mam M611 bez pyłoszczelnej obudowy, nie mogę jej nigdzie dostać, kupuje się ją osobno? Dziwne trochę... Jest uniwersalna czy jak?

Jakieś wskazówki co do ustawień termika bym poprosił.
  • #20 5441414
    robokop
    Ocena: 6352
    To znaczy co? W/g tego co uczą w szkole to ustawia się na 110% prądu znamionowego silnika.
  • #22 5448900
    PAWEŁ74
    Poziom 27  
    Dokładnie tak In x 1,1 ...
    A obudowę kup raczej wodoszczelną bo pyłoszczelnej możesz nie umieć dostać... Takie obudowy mają gumowe uszczelnienia na przyciski "start" , "stop"...
  • #23 5448929
    montertb
    Poziom 22  
    Ocena: 149
    Takie obudowy mają gumowe uszczelnienia na przyciski "start" , "stop"...

Które często pękają z czasem... ;-)

Ale z tego co się zorientowałem, to FAEL M611 są dość ciekawymi zabezpieczeniami/włącznikami silników, które można tanio kupić (Allegro).
  • #24 5449752
    Madrik
    Poduszki powietrzne do samochodów i spadochrony też można tanio kupić... Jak nie zadziała, i tak nie złożysz reklamacji. :D
    To naprawdę nie jest aż tak droga rzecz, żeby oszczędzać kilkanaście złotych na własnym bezpieczeństwie...
  • #25 5451678
    PAWEŁ74
    Poziom 27  
    Ale o jakim Ty bezpieczeństwie piszesz...? Przecież mówimy o zabezpieczeniu silnika i wyłączniku w jednym, Wyłącznik awaryjny to chyba inna rzecz, powinien być czerwony a wciśnięcie go powinno wyłączyć urządzenie...

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru włącznika i zabezpieczenia termicznego do silnika trójfazowego 2,2 kW, planowanego do napędu krajzegi. Uczestnicy zalecają unikanie starych włączników pakietowych ze względu na ich awaryjność i brak odpowiednich zabezpieczeń. Najlepszym rozwiązaniem jest zastosowanie nowoczesnego wyłącznika silnikowego M611 (np. marki Legrand) z regulowanym zabezpieczeniem termicznym ustawionym na około 110% prądu znamionowego silnika. Alternatywnie można użyć stycznika wraz z termikiem i przyciskami sterującymi, co zwiększa bezpieczeństwo, zwłaszcza w maszynach nie posiadających rozbudowanych układów sterowania. Wskazano, że wyłącznik M611 może pełnić funkcję zabezpieczenia przed przeciążeniem i brakiem fazy, a obudowa powinna być pyłoszczelna i wodoszczelna (IP65) dla ochrony przed warunkami środowiskowymi. Koszt kompletu zabezpieczeń i wyłączników to około 100-110 zł. Podkreślono konieczność zachowania ostrożności i ewentualnej konsultacji z elektrykiem przy montażu, aby uniknąć uszkodzenia silnika lub zagrożenia dla operatora. Dyskusja porusza także kwestie bezpieczeństwa pracy z krajzegą, wskazując na potrzebę stosowania wyłączników awaryjnych i blokad, choć niektórzy uczestnicy uważają, że nadmierne zabezpieczenia mogą być przesadą przy urządzeniach pod stałą kontrolą operatora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA