logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radio Clarion arx6170r - podłączenie pod prostownik

beenybeenek 23 Mar 2008 14:16 5257 14
REKLAMA
  • #1 4944523
    beenybeenek
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    witam mam radyjko clariona arx6170r i chciał bym podłączyć go pod prostownik tylko mam problem z kablami ponieważ mam trzy kable żółty żółto-czerwony i czerwony i nie wiem który plus a który minus pomóżcie proszę
  • REKLAMA
  • #2 4944527
    djmolo
    Poziom 21  
    Ocena: 7
    Nie kombinuj nawet z prostownikiem !!!!!!!!!!

Podlacz pod akumulator albo pod zasilacz stabilizowany o wydajnosci pradowej minimum 1,5A
  • #3 4945122
    beenybeenek
    Poziom 10  
    ale jaki kabel pod co??
  • #4 4945201
    luk311
    Poziom 14  
    Ocena: 33
    Przewody spróbuj ustalić:
    masę- miernikiem powinna mieć przejście na obudowę radia

a jeden z plusów- można zlokalizować gdyż radia mają przeważnie diodę zabezpieczającą przed odwrotną polaryzacją (jeżeli ustawisz miernik na test diody przyłóż plus miernika na obudowę a minus do badanych przewodów, ten przewód przy którym miernik pokaże ok 600-700mV będzie prawdopodobnie jednym z zasilających, a w radiach są przeważnie dwa plusy).
  • REKLAMA
  • #5 4946199
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1323
    Te kable na górze łączy się aby przełączyć miejsca plusów. Zasilanie podłącza się do złącza ISO.
  • #6 4948037
    beenybeenek
    Poziom 10  

To jest zdjęcie tyłu radia. Nadal nie mogę podłączyć. ( jeszcze nad czerwonym kablem jest jeden slot wolny na wsówke)
  • #7 4948154
    luk311
    Poziom 14  
    Wg mnie wtyczka, pod którą się podłączasz nie jest wtyczką zasilającą a może służyć np do zasilania zmieniarki płyt CD. Masz zdjęcie typowej wtyczki zasilającej ISO , jak widzisz ma ona języczek blokujący po lewej stronie na dole(patrząc z tyłu wtyczki) i pasowała by do twojego radia ale w to gniazdo na dole patrząc na zdjęcie (koło bezpiecznika). Wtyczka środkowa to oczywiście wyjście na głośniki.

Opis kolorów:
    czarny - "masa"
    czerwony + fioletowy "+12VDC"
    Ps.
    Jeden z przewodów fiolet lub czerwony powinien mieć połączenie z bezpiecznikiem.
  • REKLAMA
  • #8 4948470
    gugus89
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Bezpiecznik będzie na czerwonym..podłącz czerwony i w tym wypadku fioletowy a normalnie zółty bądz czerwono-żółty do zasilania(fiolet lub te żółty to podtrzymaniem pamięci nie ma na nim bezp.)
    beenybeenek-jeśli nie wiesz które piny masz zasilajace radio, zobacz na necie rozklad kabli kostki iso..w Twoim przypadku złacze zasilania jest na samym dole radia..
  • #9 4949597
    beenybeenek
    Poziom 10  
    ale gdy podłączyłem (skręciłem dwa kable) fioletowy i czerwony i podłączyłem pod plus a czarny chciałem podłączyć pod minus zaczęło mi iskrzyć
  • #10 4949726
    luk311
    Poziom 14  
    A spróbuj odłączyć tą górną wtyczkę ,jest tam jakieś połączenie czerwony do masy.

Mam nadzieję, że nie patrzysz na kolor przewodu tylko na miejsce we wtyczce, w które jest on wpięty ( w tym miejscu niekoniecznie musi być fioletowy kabel a może być żółty).
    Tu masz jeszcze opis WTYKU ISO

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic123126.html
  • #11 4949774
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Za to zaiskrzenie to powinno się palce odciąć, coś takiego robi spustoszenie w pamięciach i procesorze radia. Po prostu raz podłączyć i prawidłowo bez kombinacji.

SławeK
  • REKLAMA
  • #12 4950871
    beenybeenek
    Poziom 10  
    dobrze gdy wyjąłem górną wtyczkę i podłączyłem tak jak wcześniej napisałem to przestało iskrzyć. tylko ze nadal nie chce sie włączyć (patrze na wyświetlacz) do końca nie jestem pewien czy przy takim podłączeniu będzie działał wyświetlacz
  • #13 4951056
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Myślę że już masz po radiu. Właśnie takie podłączanie metodą prób i błędów a także bezmyślne sugerowanie się kolorami do tego prowadzi. Nie rozumiem dlaczego w górnej 10 stykowej kostce są takie przewody, wygląda to na jakąś przeróbkę. Dopiero zauważyłem że jest kostka w tej wtyczce. Dolna 8 stykowa kostka jest zasilająca a w niej typowy układ ISO, tzn. plus stały, plus po kluczyku i masa. To wystarczy to uruchomienia radia. Czasem lepiej wziąść radio pod pachę, podejść do jakiegoś elektronika który o tym ma pojęcie, pokaże i wyjaśni a może nawet sprawdzi, teraz to już będzie musiał jeszcze naprawić.

SławeK
  • #15 4952815
    gugus89
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Pisałem wcześniej ze złącze zasilania jest na samym dole..autor tematu powinien uważniej czytać posty!

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia radia samochodowego Clarion ARX6170R do prostownika. Autor posiada trzy przewody: żółty, żółto-czerwony i czerwony, i nie wie, który jest plus, a który minus. Zalecenia wskazują, aby nie podłączać radia bezpośrednio do prostownika, lecz do akumulatora lub stabilizowanego zasilacza o wydajności prądowej minimum 1,5A. Wskazano, że złącze zasilania radia to typowa kostka ISO, zwykle umieszczona na dole radia, z charakterystycznym języczkiem blokującym. Kolory przewodów w złączu ISO to czarny (masa), czerwony i fioletowy (+12V), gdzie czerwony przewód jest zabezpieczony bezpiecznikiem. Żółty lub żółto-czerwony przewód służy do podtrzymania pamięci i zwykle nie ma na nim bezpiecznika. Podłączanie przewodów powinno odbywać się według pozycji we wtyczce, a nie tylko koloru przewodów, gdyż mogą występować modyfikacje fabryczne lub przeróbki. Próby łączenia fioletowego i czerwonego przewodu do plusa oraz czarnego do minusa spowodowały iskrzenie, co sugeruje błędne podłączenie. Usunięcie górnej wtyczki (prawdopodobnie do zmieniarki CD) wyeliminowało iskrzenie, ale radio nadal się nie włączało. Zalecane jest sprawdzenie bezpiecznika, pomiar pobieranego prądu oraz ewentualna konsultacja z elektronikiem. Podsumowując, prawidłowe podłączenie wymaga użycia dolnej 8-stykowej kostki ISO z odpowiednim rozkładem przewodów: masa, plus stały, plus po stacyjce oraz podtrzymanie pamięci, a unikanie podłączania radia bezpośrednio do prostownika.
REKLAMA