logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Programowanie Joy-a (GamePort)- dokumentacja, specyfikacje

dizo 10 Sty 2004 15:44 1740 9
REKLAMA
  • #1 469723
    dizo
    Poziom 11  
    programy, użądzenia sterowane na tym porcie... itp

w c++;

Poszukuje jak w temacie

jak ktoś ma coś prosze na dizo11(_at_)o2.pl
  • REKLAMA
  • #2 469740
    BLANTek
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Moze nie bardzo wiem o co chodzi, ale jesli chcesz zaprogramowac konkretny przcisk w joyu, to ten joy musi MIEĆ programowalne przyciski i specjalny program w zestawie.
  • REKLAMA
  • #3 469800
    dizo
    Poziom 11  
    BLANTek napisał:
    Moze nie bardzo wiem o co chodzi, ale jesli chcesz zaprogramowac konkretny przcisk w joyu, to ten joy musi MIEĆ programowalne przyciski i specjalny program w zestawie.

Niemusi to być programowanie Joya , mogą to być inne urządzenia

Gł zależy mi na opisie programowania tego portu , ew z przykłaadmi w c++, pascal
  • #4 469996
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6545
    Najłatwiej to zrobić w... Assemblerze ale skoro chcesz w pascalu to załączam przykładowy program z komentarzami.
    Załączniki:
    • Joystat.txt (2.95 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 474538
    dizo
    Poziom 11  
    Może ktośma jeszcze jakieś programy do Joya, ogólnie do GamePortu, na jakiekolwiek użądzenia, + opisy mile widziane :P
  • #7 475466
    marcin_17
    Poziom 14  
    Ocena: 11
    Jak ktos chce to wrzuce sampla w vb.
  • REKLAMA
  • #9 475487
    marcin_17
    Poziom 14  
    Ocena: 11
    nie nie trzeba, wykorzystuje funkcje api. Ma to ta wade ze nie wiem czy chodzi na wszystkich windach:(

No to doklejam kod zrodlowy w vb :)
    sampelek nie mojego autorstwa ale jest przytoczony w celach edukacyjnych wiec autor sie chyba nie obrazi:)Pozdrawiam.
    Załączniki:
    • joy_api.zip (4.51 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy programowania urządzeń podłączanych do portu GamePort (Joy) z naciskiem na implementacje w językach C++ i Pascal. Poruszono kwestie programowalności przycisków joysticka, wskazując, że niektóre modele muszą mieć wbudowane programowalne przyciski oraz dedykowane oprogramowanie. Zaproponowano również alternatywne podejścia, takie jak programowanie w asemblerze dla większej kontroli. Uczestnicy wymienili przykładowe kody źródłowe w Pascalu oraz Visual Basic, podkreślając wykorzystanie funkcji API Windows bez konieczności stosowania dodatkowych komponentów OCX. Zwrócono uwagę na dostępność licznych materiałów i przykładów w internecie, w tym na stronach wyszukiwarek. Wskazano na możliwość programowania różnych urządzeń podłączanych do GamePort, nie tylko joysticków, oraz na potrzebę dokumentacji i specyfikacji portu do efektywnego sterowania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA