logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy mój włącznik układu z mikroprzełącznikiem 50mA i diodą jest poprawny?

demoh 24 Mar 2008 19:40 1362 9
REKLAMA
  • #1 4949302
    demoh
    Poziom 19  
    Ocena: 11
    Mam uklad ktory potrafi pobrac do 300-400mA w szczycie. Wiekszosc czas pobiera tylko 50-100mA.

Mam na schemacie akumulator podlaczony do goldpinow po lewej stronie. Akumulator to 4 ogniwa typu AAA 700mA firmy KAN (przeznaczone do modeli) wiec nie powinno byc problemu z wydolnoscia pradowa akumulatora.

GND to minus dla calej reszty ukladu (ale to chyba wiadomo). Mikroprzelacznik wytrzymuje maksymalnie 50mA. Przed minusem jest podlaczona dioda prostownicza ktora ma zapobiegac uszkodzeniu ukladu jesli pomyle biegunowosc akumulatora przy podlaczaniu go.

Moje pytanie jest w temacie. Jak jest jakis blad to prosze o jego opisanie :)

Dziekuje wszystkim za pomoc :)
    Załączniki:
    • Czy mój włącznik układu z mikroprzełącznikiem 50mA i diodą jest poprawny? wlacznik.png (67.77 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 4949429
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Ocena: 406
    C.D.D. czyli źle.

Użyj takiego układu:

Pierwszy pMOSFET pełni rolę zabezpieczenia przed odwrotnym podłączeniem a drugi włącznika.

Uprzedzając: ze względu na istnienie pasożytniczej diody pomiędzy źródłem a drenem _nie_ _da_ _się_ tego zrobić na pojedynczym MOSFETcie.
  • REKLAMA
  • #3 4949485
    demoh
    Poziom 19  
    Moglbys bardziej rozwinac co u mnie na schemacie jest zle? Przyda mi sie na przyszlosc zrozumiec moj blad :)

A czy nie bedzie na Twoim schemacie spatku napiecia? Bo jak tak to chyba zostane tylko przy wtykaniu zasilania w piny :P

A dioda prostownicza nie moze pelnic takiej roli jaka miala? Bo bym chcial to zrozumiec :) (Znalazlem w jednym Twoim poscie informacje ze diody prostownicze sa przystosowane do krotkiego dzialania w kierunku przewodzenia. Czy dlatego nie moge tak miec jej na schemacie?)

Dzieki za pomoc :)
  • Pomocny post
    #4 4949717
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Na Twoim schemacie brakowało sterowania bazy tranzystora - powinno być od masy a nie od +5V. Tranzystory bipolarne działają inwersyjnie tylko przy bardzo małych prądach. W Twoim układzie miałbyś spadek napięcia rzędu 1.4V przy sterowaniu od masy.

Co do mojego układu - w nim masz tylko spadek napięcia tylko na Rdson tranzystorów. Przy zastosowaniu dobrych tranzystorów Rdson masz poniżej 0.01 oma. Spadek napięcia na dwóch takich - poniżej 0.01V przy 500 mA. Ale aż tak dobrych nie potrzebujesz - wystarczą IRF7416 - kilka razy tańsze od IRF7425 i możesz liczyć na spadek napięcia całego układu rzędu 0.05V

Dioda prostownicza to niepotrzebny spadek napięcia 0.7V, nawet dioda Schottky da spadek napięcia rzędu 0.3V - szkoda energii.
  • REKLAMA
  • #5 4949793
    demoh
    Poziom 19  
    W transystorze npn jak mam E podlaczony gdzies, C mam 5V i na B dam napiecie to tranzystor zaczyna przewodzic no nie? U mnie na schemacie mam do B podlaczone 5V przez switcha. Do C mam podlaczone GND (nazwa mylaca) ale nizsze napiecie jest od strony E bo on laczy sie z minusem akumulatora. <-- Wytlumacz jak prostemu chlopowi :)

A co do diody prostowniczej to dobrze jest no nie? Tylko Ty piszesz o spadku napiecia. Ja podlaczylem ta diode na sam koniec ukladu, czyli jak na moj rozum to spadek moze sobie byc jaki chce za nia a reszta ukladu tego nie odczuje. Pewnie sie myle i zostaje jeszcze grzanie sie bo te 0.7V musi sie gdzies ulotnic :P

Ja prosto jakos rzyciowo wytlumaczysz to bez problemu zrozumiem :) Dzieki za pomoc i cierpliwosc :)
  • REKLAMA
  • #6 4949858
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Masz rację - możesz zasilać bazę tranzystora z +5V. Tylko musisz to robić odpowiednim prądem. Szkoda na to energii. Zmyliło mnie odwrócenie tranzystora do góry nogami. Łatwiej analizować po uproszczeniu:

Co do spadku napięcia na diodzie - nie ma znaczenia, czy diodę połączysz od plusa czy od minusa - nadal tracisz na niej 0.7V i o tyle mniej będziesz miał na zasilaniu układu. Do tego dochodzi spadek napięcia Ucesat tranzystora.
  • #7 4949909
    demoh
    Poziom 19  
    Czyli mam mniej wiecej dobrze ale z malymi chybieniami tak?

Z ta dioda to nie wiedzialem :/ ale przyjete do wiadomosci i zapamietane :)

Jak mozna obliczyc ile potrzebuje pradu na B tranzystora NPN bo prawde mowiac to robilem to troche na oko i dalem tam jak dobrze pamietam 1mA.

Podsumowujac to Twoj uklad dziala jak moj z tym ze nie marnuje energii nie powoduje spadkow napiecia tak? Jak tak to wszystko zrozumialem i dziekuje za rade :) A jak nie to prosze o nawrocenie w blednym mysleniu.

Jak dobrze mysle to bede uradowany ze cos umiem sam zaprojektowac, chodz z bledami typu za duzy spadek napiecia, ale by jako tako dzialalo :P

Wielkie dzieki za pomoc, dobry z Ciebie forumowicz :)
  • #8 4949944
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Nie jestem dobry i pytań o dobranie prądu bazy nie zniosę. To jest elementarna wiedza. I nijak mi nie wychodzi ze schematu 1 mA, raczej poniżej 0.01 mA - prawa Ohma też uczyć nie będę.
  • #9 4949961
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2308
    Przeniosłem z: Zasilanie układów elektronicznych.
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • #10 4973042
    demoh
    Poziom 19  
    Poczytalem troche o MOSFET i stworzylem o to taki ukladzik jak w zalaczniku. Moze cos jest zle ale raczej powinno byc dobrze :) Lewy MOSFET to jest typu P a prawy jest typu N.

Oczywiscie akumulator to zrodlo napiecia jak by co :P
    Załączniki:
    • Czy mój włącznik układu z mikroprzełącznikiem 50mA i diodą jest poprawny? Screenshot.png (69.59 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy poprawności układu zasilania z włącznikiem opartym na mikroprzełączniku o maksymalnym prądzie 50mA oraz diodą zabezpieczającą przed odwrotną polaryzacją akumulatora 4x AAA 700mA marki KAN. Problemem jest niewystarczająca wytrzymałość prądowa mikroprzełącznika względem szczytowego poboru prądu (300-400mA) oraz spadki napięcia na diodzie prostowniczej (ok. 0,7V) i tranzystorze. Zalecane jest zastąpienie diody układem z tranzystorami MOSFET (pMOS i nMOS), które pełnią funkcję zabezpieczenia przed odwrotnym podłączeniem i włącznika, minimalizując spadki napięcia (Rdson poniżej 0,01Ω). Tranzystory bipolarne wymagają odpowiedniego sterowania bazą, a prąd bazy powinien być dobrany zgodnie z prawem Ohma, zwykle znacznie poniżej 1mA. Dioda prostownicza powoduje niepotrzebne straty energii i nagrzewanie się, dlatego lepszym rozwiązaniem jest układ z MOSFETami. Autor testował własny układ z pMOS i nMOS, co jest zgodne z zaleceniami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA