logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak szybko i tanio rozlutować elementy z płytek telewizyjnych w domu?

adaszek2 25 Mar 2008 11:24 4139 9
REKLAMA
  • #1 4951309
    adaszek2
    Poziom 10  
    Witam!

Jak w temacie. Czyli chodzi mi o metodę szybkiego rozlutowywania układów. Mam dużo płytek po telewizorach itp. i chciałbym dane elementy wylutować z laminatu i odpowiednio sobie posegregować. Proszę o podsunięcie jakiegoś pomysłu, oczywiście do wykonania w domowych warunkach i o niewielkich kosztach.

Pozdrawiam!=P
  • REKLAMA
  • #2 4951343
    staszeks
    Poziom 27  
    Ocena: 81
    elektryczna opalarka z regulacją temperatury.
    Potrzeba trochę wprawy.
    Płytka elementami w dół i o ile nie są zaginane nóżki elementy wypadają same.
  • #3 4951350
    dreslak
    Poziom 17  
    Ocena: 34
    Pytanie czy warto ;) Raczej w domowych warunkach to pozostaje ci tylko lutownica... im większa tym lepsza pomijając te transformatorowe bo sie zamordujesz ;)

opalarka trochę kosztuje a kiepsko by tym szło to tak samo jakby miał mały palnik ;) ale to tez koszt...
  • REKLAMA
  • #4 4951466
    adaszek2
    Poziom 10  
    staszeks napisał:
    elektryczna opalarka z regulacją temperatury.
    Potrzeba trochę wprawy.
    Płytka elementami w dół i o ile nie są zaginane nóżki elementy wypadają same.

Napewno skuteczny sposób? Podaj moc tej opalarki i najlepiej zapodaj jakiegoś linka ze sklepu z czymś takim!;P
    A i najważniejsze! Elementy się nie poprzegrzewają?:cunning:
  • REKLAMA
  • #5 4951589
    staszeks
    Poziom 27  
    Ja akurat używałem STEiNEL HL2002LE
    2000W
    temperatura ustawiana 50-650 stopni
    Robiłem ustawiając jak podałem elementami w dół.
    Grzanie od góry czyli z drugiej strony płytki.
    Z tym że robiłem tak ponieważ na szybko potrzebowałem element dostępny w danej chwili tylko z odzysku.
    Niejako przy okazji rozlutowałem pół płytki.
    (elementy przewlekane)
    Kilka sprawdzonych z ciekawosci elementów zachowało sprawność. Czy wszystkie nie powiem.
    Wprawa napewno potrzebna.
  • REKLAMA
  • #6 4952833
    mxs
    Poziom 26  
    Ocena: 78
    Mały palnik gazowy za 6-8zł i trochę treningu.
  • #7 4953053
    staszeks
    Poziom 27  
    Ale jak rozumiem palnik gazowy da możliwość demontażu elementów indywidualnie.(nie pracowałem palnikiem)
    Nagrzewnica hurtem.
  • #8 4953074
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 4953134
    staszeks
    Poziom 27  
    lutownice odpadają przy układach scalonych.(nawet ze specjalnymi końcówkami)
    Nagrzewnica nagrzewa równoczesnie i równomiernie wszystkie nóżki.
  • #10 4953382
    mdm150
    Poziom 27  
    Ocena: 133
    Czym wylutowac elementy z płyt głównych PC? Bo posiadam u siebie kilka uwalonych mainboardów.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Do szybkiego i taniego rozlutowywania elementów z płytek telewizyjnych w warunkach domowych polecane są głównie dwie metody: użycie elektrycznej opalarki z regulacją temperatury lub małego palnika gazowego. Opalarka umożliwia równomierne nagrzewanie elementów od strony odwrotnej do montażu, co pozwala na łatwe wyjęcie układów, zwłaszcza przewlekanych, bez uszkodzenia nóżek, pod warunkiem odpowiedniej wprawy. Nagrzewnica działa na zasadzie podgrzewania całej płytki, co jest skuteczne przy układach scalonych, gdzie lutownice o mocy 75-125W są niewystarczające. Palnik gazowy jest tańszą alternatywą, ale wymaga treningu i precyzji. W dyskusji podkreślono, że opalarka jest droższa, ale efektywniejsza niż lutownica, a elementy po rozlutowaniu mogą zachować sprawność. Przykładowym modelem opalarki jest STEiNEL HL2002LE o mocy 2000W i regulacji temperatury 50-650°C. W przypadku płytek głównych komputerów sugerowano podobne metody, jednak bez szczegółów dotyczących narzędzi.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA