logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przerobić opalarkę na hot air do wylutów elementów z płyt?

pustan 14 Maj 2010 21:50 6333 2
REKLAMA
  • #1 8076388
    pustan
    Poziom 19  
    Ocena: 1687
    Jak przerobić opalarkę na hot air do wylutów elementów z płyt?

Witam.

Jak każdy zdrowy na umyśle elektronik posiadam duuuużo różnych płyt z elektroniką.
    Nastał czas aby zrobić porządki.Część rozdałem młodszym kolegom,część po dokładnym obejrzeniu zostawiłem do odzysku.Oczywiście nie wylutowałem wszystkiego co na płycie lecz elementy które mogą się przydać.Zastosowałem do tego tanie rozwiązanie,opalarka za ok.20zł.Po małej przeróbce spełnia swoje zadanie znakomicie.Na pierwszym biegu jak podają ma około 370 stopni C.Opalarkę zasilam przez prosty regulator napięcia na triaku,przez co uzyskuję niższe obroty oraz niższą temperaturę.To rozwiązanie nie polecam do napraw,lecz w ostateczności i w pewnych sytuacjach można zastosować.Parę zdjęć jak to wygląda i odzyskane części.
    Jak przerobić opalarkę na hot air do wylutów elementów z płyt? Jak przerobić opalarkę na hot air do wylutów elementów z płyt? Jak przerobić opalarkę na hot air do wylutów elementów z płyt? Jak przerobić opalarkę na hot air do wylutów elementów z płyt? Jak przerobić opalarkę na hot air do wylutów elementów z płyt?
    Jak przerobić opalarkę na hot air do wylutów elementów z płyt? Jak przerobić opalarkę na hot air do wylutów elementów z płyt? Jak przerobić opalarkę na hot air do wylutów elementów z płyt? Jak przerobić opalarkę na hot air do wylutów elementów z płyt? Jak przerobić opalarkę na hot air do wylutów elementów z płyt?

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 8076470
    robert1
    Poziom 16  
    Ocena: 77
    Kiedyś dawno temu tez coś takiego zmajstrowałem . Opalarka z marketu za 30 zł plus ściemniacz do oświetlenia jako regulator grzałki .Do tego zasilacz warsztatowy jako regulator obrotów wentylatora i miernik z sondą do pomiaru temperatury . Nie powiem ale sporo telefonów i nawet kilka płyt głównych komputerów tym wynalazkiem naprawiłem ,ale to było z 7 czy 8 lat temu ! Teraz chyba każdego stać na stacje HOT .Chyba że się myle .........
  • #3 21449179
    Marcin7dudka
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Jak ktoś potrzebuje jedną rzecz rozlutować albo MOSFET w zepsutej wiertarce przylutować lub zespawać plastik, albo zgrzać termokurczki, a ma opalarkę i końcówkę, żeby zredukować grubość strumienia ciepłego powietrza, to nie ma sensu kupować Hot Air. Chyba że będzie używać go częściej do lutowania, wtedy warto zainwestować w Hot Air. Cyfrowe opalarki mają kilku stopniową regulację nadmuchu powietrza i regulację temperatury, więc posiadając taką, nie trzeba nawet jej przerabiać.
REKLAMA