logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki procesor do Asus P4P800 Deluxe z Intel 865PE dla lepszej wydajności?

andrzejlisek 25 Mar 2008 14:05 1494 9
REKLAMA
  • #1 4952005
    andrzejlisek
    Poziom 32  
    Ocena: 714
    Posiadam płytę główną Asus P4P800 Deluxe z chipsetem Intel 865PE i wymieniony w tytule procesor. Słyszałem, że ta płyta główna przewiduje procesory do częstotliwości 4GHz. Który z obecnie produkowanych procesorów można na tej płycie założyć? Czy będzie istotny (wyraźny) wzrost szybkości pracy komputera?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 4952093
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    Nie zapomnij zwrócić uwagę na wersje BIOS-ów.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 4958058
    ZIUTEK74
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam,
    około 2 lat temu zmieniłem procesor 2,4 na maxymalny wtedy 3,2. Jest różnica w szybkości, a sprawdziłem to podczas obróbki filmu w programie Pinnacle. Teoretycznie możesz założyć maxymalny procek jaki wypuścił Intel czyli P4 3.4 EE (extrem edition) pod warunkiem że będzie miał podstawkę s.478. Obecnie Intel produkuje procki pod podstawkę s.775. Należy pamiętać, że maksymalne osiągi uzyskasz jeżeli będziesz miał co najmniej 2 identyczne pamięci o częstotliwości 400MHz, które umieścisz w nieparzystych lub parzystych bankach. Wówczas wykorzystasz dual chanel - czyli podwójną przepustowość jaką oferują chipsety i865 i i875. P4P800 to płyta Asusa o chipsecie i865. Dobra płyta i można podkręcać - ale uwaga. Zastosowanie wysokich częstotliwości zegara procka pociąga również lawinowy wzrost temperatury. Procek zachowuje się jak grzejnik - musisz zaopatrzyć się w lepsze chłodzenia, polecam coolery z rurkami pipe (rurki z gazem).
    Ostanie zdanie - warto się przesiąść.
  • #5 4958445
    andrzejlisek
    Poziom 32  
    Z tego, co zauważyłem, częstotliwości zegarów procesorów już tak nie rosną, jak kilka lat temu (kiedyś to niemal co roku były wyraźnie szybsze zegary).
    Zamiast tego jest tendencja do powielania rdzeni procesora.

U mnie procesor jest "wąskim gardłem" w następujących sprawach:
    - Nagrywanie video z analogowego źródła (program VirtualDub)
    - Kompresja filmu połączona z obróbką obrazu (czasem podgląd w locie niemozliwy). Program VirtualDum
    - Kompresja plików za pomocą WinRar w celu archiwizacji
    - Emulator DosBox (lepszy emulator Dosa niż w WinXP, ale wymagający program)
    - Emulator Bocha (emulator komputera PC dostępny za darmo)

Według mnie wszystkie wymienione programy są "jednowątkowe", gdzie powielanie rdzeni nie ma sensu. Czy można oczekiwać, że w przyszłości na nasze komputery będą procesory podobne, jak obecnie, ale z wyższą częstotliwością zegara?

Obecny procesor posiada technologię HyperThreading. WinXP widzi to jako dwa procesory, jednak ich wykorzystanie jest takie, że razem nie przekracza 50%. Oznacza to, że jeżeli uruchomię jeden program obciążający procesor. Wystarczy uruchomić systemowy kalkulator i spróbować obliczyć silnię z bardzo dużej liczby. W czasie pracy programu wskaźnik wykorzystania procesora w Menedżerze zadań nie przekracza 50%. Dopiero, jak dwa razy uruchomię kalkulator i w obu uruchomię długotrwałą operację (np. wspomniana silnia z dużej liczby) to wtedy Menedżer zadań pokazuje wykorzystanie procesora w 100%.

Rozważmy przypadek, w którym mam 1 kalkulator. W innych wymagających programach będzie tak samo. Czy można powiedzieć, że w tym przypadku wydajność pracy programu jest taka, jak procesor 1,2GHz bez HT? Czy jednak Menedżer Zadań źle pokazuje?

W BIOS teoretycznie można wyłączyć HT. Kiedyś tak zrobiłem na próbę, system widział jeden procesor, przy jednym programie było obciążenie 100%. Jednak podczas pracy komputera zdarzały się samoczynne "twarde" resety. To tak, jakby podczas pracy na komputerze ktoś chciał mi zrobić "głupi żart" i wcisnął "RESET" na obudowie jednostki centralnej. Przywrócenie HyperThreading zniwelowało problemy związane z resetowaniem się komputera.

Co mogło być przyczyną samoczynnego resetu?

Gdyby wykonać dokładny pomiar wydajności, to jak jest jeden program (np. wspomniany kalkulator obliczający silnię), to czy będzie wykorzystywać całą potencjalną wydajność procesora przy włączonym, czy przy wyłączonym HT? Czy to jest bez różnicy?
  • Pomocny post
    #6 4968268
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #7 5026238
    andrzejlisek
    Poziom 32  
    Zrobiłem mały test:

Wykazałem, że HT ma sens tylko w przypadku wielu wątków.

Napisałem prosty programik, który wykonuje pewne proste obliczenia arytmetyczne i wyswietla czas wykonywania. W rzeczywistości wyświetla godzinę rozpoczęcia i zakończenia pracy.

Jeżeli pracuje jedno okno tego programu, to operacja trwa ok. 7 sekund i system pokazuje użycie CPU w 50%. Jeżeli uruchomi dwa razy ten program i w opu rozpocznie się operację, to ona trwa również 7 sekund, a system wykazuje zużycie procesora w 100%.

Przy uruchomieniu 3 razy, operacja trwa ok 10 sekund w dwóch oknach i 7 w trzecim, zużycie procesora 100%.

Z tego eksperymentu wnioskuję, że komputer zachowuje się tak, jakby w nim były założone dwa niezależne procesory i program wybierał sobie jeden procesor dla jednego wątku a jak program jest jednowątkowy to może wykorzystać tylko jeden procesor, czyli połowę potencjalnej mocy obliczeniowej.

Program realizuje następujący algorytm:

N:=100000000;  //wartość domyślna, ustawia się w okienku tekstowym w programie
     R:=1;
     I:=1;
     Repeat
      R:=R*2;
      I:=I+1;
      R:=R mod 7;  //musi być, żeby nie przekroczyć zakresu wartości zmiennej
     Until I=N;

Załączam cały program wraz z kodem źródłowym w Delphi.

Czy w takim razie wyłączenie HT w BIOS spowoduje wzrost wydajności i wykorzystanie całego procesora podczas pracy tego programiku?
    Załączniki:
    • Tester.zip (168.3 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #8 5026265
    iron64
    Poziom 41  
    Ocena: 313
    Trochę nie tak powinieneś rozumieć działanie HT.
    HT to owszem dwa procesory ale logiczne nie fizyczne, to tak jakbyś miał dysk podzielony na dwie partycje, masz dwa dyski, ale logiczne, nie fizyczne. Zatem nie będzie wyrażnych różnic między włączeniem, a wyłączeniem HT. Niektóre programy doznają lekkiego wzrostu wydajności, inne niestety spadku tej ostatniej, wszystko zależy od programu.
    Różnica między dwoma rdzeniami fizycznymi jest chyba już oczywista, porównam to ponownie do dysku, więc masz dwa dyski spięte w RAID0, o i to myślę jest dobry przykład.
  • #9 5026291
    andrzejlisek
    Poziom 32  
    Wyłączyłem HT i powtórzyłem test:

Przy jednej instancji programu operacja trwa też 7 sekund. Ale przy dwóch już ok. 10 sekund średnio, bo jedno okno dłużej, drugie krócej.

Czyli przy jednym wątku wydajność bez zmian, a przy dwóch już jest gorsza, jak nie ma HT.
  • #10 5026307
    iron64
    Poziom 41  
    Ocena: 313
    To jest zależne od programu, niektóre są zwyczajnie spartolone w tej kwestii i po włączeniu HT zobaczysz spadek wydajności.
    Przetestuj programy, których najczęściej używasz, zobaczysz czy bardziej Ci się opłaca włączenie czy wyłączenie HT. Niestety nikt tego Ci nie powie, bo każdy używa innych rzeczy i do czego innego komp mu służy.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Płyta główna Asus P4P800 Deluxe z chipsetem Intel 865PE obsługuje procesory z podstawką Socket 478, maksymalnie do około 3,4 GHz, w tym Pentium 4 Extreme Edition 3.4 GHz. Aktualnie produkowane procesory Intela pod socket 775 nie są kompatybilne. Wymiana procesora na szybszy model z tej samej podstawki może przynieść zauważalny wzrost wydajności, szczególnie w zadaniach jednowątkowych, takich jak obróbka wideo czy kompresja plików. Optymalna praca wymaga pamięci DDR o częstotliwości 400 MHz w trybie dual channel. Wzrost taktowania procesora wiąże się jednak z większym nagrzewaniem, co wymaga lepszego chłodzenia, np. coolerów z rurkami heat pipe. Technologia HyperThreading (HT) pozwala na logiczne podwojenie wątków, ale jej efektywność zależy od oprogramowania – w programach jednowątkowych HT nie zwiększa wydajności, a w niektórych przypadkach może ją nawet obniżyć. Dwurdzeniowe procesory Core2Duo znacząco przewyższają Pentium 4 pod względem wydajności, nawet przy niższym taktowaniu, co wskazuje na zmianę trendu z podnoszenia częstotliwości na zwiększanie liczby rdzeni. W praktyce dla użytkowników programów jednowątkowych lepszy będzie procesor o wyższej częstotliwości i dobrej architekturze, kompatybilny z płytą Asus P4P800 Deluxe.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA