logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przygotować się do instalacji Windows XP na Toshiba L40-139?

trzy8 25 Mar 2008 16:46 4842 10
REKLAMA
  • #1 4952652
    trzy8
    Poziom 21  
    Ocena: 128
    Klient ma takiego laptopa i prosił o zainstalowanie xp (ma vistę).
    Chciałby aby to zrobić u niego , co zabrać ?
    Proszę o normalne porady , jestem elektronikiem i naprawiam sprzęt (tv i audio i kompy czasami)
    softem zajmuję się rzadko.
  • REKLAMA
  • #2 4952847
    Krzychu7
    Poziom 40  
    Ocena: 530
    Pobierz sobie sterowniki dla systemu Windows XP ze strony producenta (Toshiba).
  • #3 4954338
    trzy8
    Poziom 21  
    To wiem , ale czy instalacja będzie przebiegała normalnie ?
    Podobno bywają problemy z instalacją .
    Można zainstalować xp na innej partycji i ustawić aby startował pierwszy??
    Wówczas w razie problemów można wrócić do visty.
    Najgorsze jest to że muszę to zrobić na miejscu.
  • REKLAMA
  • #4 4963063
    DjOsama
    Poziom 11  
    hej też mam L-40 tke i muszę powiedzieć że jak już kupiłem z tą vistą to zostałem ostrzeżony że będą problemy przy zmianie systemu na XP z fachowego punktu widzenia nie opłaca się deinstalować visty wykładając 250 na XP vista nie jest taka zła wręcz ciesze się że z niej korzystam ze względu na charakter mojej pracy muszę mieć wszystko na legalu a vista jest tak jak by zaporą dla piratów pozdro
  • #5 4963108
    spinnaker
    Poziom 32  
    Ocena: 37
    Przy wersji Business i Ultimate downgrade do xp jest free i legal
  • REKLAMA
  • #6 4963151
    DjOsama
    Poziom 11  
    "downgrade" co to?
  • #7 4963174
    spinnaker
    Poziom 32  
    Ocena: 37
    Przejście z Visty na XP za free jak się komuś nie spodoba nowy wytwór M$, warunkiem jest nabycie instalki xp z legalnego źródła
  • #8 4963415
    metalli
    Poziom 30  
    Ocena: 43
    trzy8 - zmuś klienta aby oddał lapa przekonikąc go że na miejscu nie am warunków i czasu. Pomoże Everest Ultimate jeśli jakieś sterowniki nie pójdą. To tyle ode mnie
  • REKLAMA
  • #9 4964512
    Koolo
    Poziom 18  
    Ocena: 75
    Na L40-14F trzeba mieć zintegrowane z XP sterowniki Intel AHCI inaczej dysku twardego instalator nie widzi.
    I trochę trzeba poszukać sterowników bez dostępu do netu z innego kompa może być ciężko . . .
  • #10 4964995
    trzy8
    Poziom 21  
    Jutro (sobota ) spróbuję , opiszę co i jak.
  • #11 5016477
    trzy8
    Poziom 21  
    XP zamontował się bezproblemów, ale robiłem to w domu.
    Dzięki wszystkim za zainteresowanie.

Podsumowanie tematu

✨ Instalacja systemu Windows XP na laptopie Toshiba L40-139 (L40-14F) wymaga przygotowania odpowiednich sterowników, zwłaszcza zintegrowanych sterowników Intel AHCI, aby instalator mógł wykryć dysk twardy. Zaleca się pobranie sterowników XP ze strony producenta przed przystąpieniem do instalacji. Możliwe jest zainstalowanie XP na innej partycji i ustawienie jej jako pierwszej w bootowaniu, co pozwala na zachowanie oryginalnej Visty jako systemu zapasowego. Downgrade z wersji Vista Business lub Ultimate do XP jest legalny i bezpłatny pod warunkiem posiadania legalnej instalacji XP. W praktyce instalacja XP na tym modelu może napotkać problemy, a brak dostępu do internetu na miejscu utrudnia pobranie sterowników. Narzędzia takie jak Everest Ultimate mogą pomóc w identyfikacji sterowników. Instalacja XP przebiega bezproblemowo, jeśli odpowiednio przygotuje się środowisko i sterowniki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA