logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podkręcić procka P4? Jakie ustawienia będą najlepsze?

CeleD 25 Mar 2008 18:04 1497 3
REKLAMA
  • #1 4952980
    CeleD
    Poziom 2  
    Witam! Już od dłuższego czasu zauważylem, że mój komputer starzeje się. Nie mam kasy na wymianę. Może lekkie podkręcenie trochę go odmłodzi.

Mój zestaw:
    płyta główna ASRock P4VM890, BIOS AMI(wersja chyba0,58)
    procesor Pentium 4 1.8Ghz northwood
    Ram 2x512 DDR 400MHz CL2.5

Niedawno próbowałem kręcić tylko FSB i efekt był taki ze nagrywarka mi nie działała. Dlatego zrezygnowałem. Proszę o pomoc, jakie ustawienia będą najlepsze? Co z napięciami na pamięciach? Nie chcę czegoś popsuć dlatego proszę o porady:D
  • REKLAMA
  • #2 4953046
    holcer
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 19
    Napisz jeszcze jaki masz zasilacz - moc i marka. Jeśli nagrywarka Ci nie działa, to prawdopodobnie właśnie zasilacz nie wyrabia. Co za tym idzie - jeśli zasilacz padnie, a może to być (bez obrazy) marketowy syf, to może Ci spalić jeszcze na przykład mobo, pamięci i ... właściwie wszystko co do niego podłączone. Tak więc zastanów się, czy nie mając kasy chcesz ryzykować "pozbyciem się" komputera na stałe?
    Pozdrawiam
    Holcer
  • REKLAMA
  • #3 4953631
    wiezlak
    Poziom 35  
    Ocena: 37
    Northwood 1,8GHz to bardzo przyjemny w podkręcaniu procesor. Jeden z najniższych zegarowo modeli Pentium 4 z rdzeniem o wymiarze technologicznym 130nm (Willamette 180nm) i z 512KB L2 (Willamette 256KB). Dużym plusem w podkręcaniu jest też niska częstotliwość FSB - 400MHz (QPB, bo rzeczywista to 100MHz). Nie powinno być problemem przestawienie na 2,4GHz (533MHz) a przy nieco lepszym chłodzeniu i podniesieniu napięcia można pokusić się o 3GHz (667MHz).

Przy podniesieniu FSB "krokami" (o 133MHz) nie powinno być kłopotów z urządzeniami PCI i tym samym z kontrolerem dysków. Być może przy Twojej próbie podkręcenia poszedł w górę zegar PCI i stąd problem z nagrywarką (aczkolwiek lichy zasilacz może też powodować takie zachowanie). Poszperaj w BIOSie, czy jest opcja odpowiedzialna za przyblokowanie stałego, niezależnego od FSB taktowania PCI (czyli 33MHz) - wtedy mógłbyś manipulować FSB bez obaw.
  • #4 4959214
    CeleD
    Poziom 2  
    Masz rację, zasilacz to nic specjalnego, 300W i nie jest żaden markowy sprzęt. Do tego sporym obciążeniem może być grafika (GeForce 7300GT ok 75W). Sprawdziłem tę opcję mam do wyboru różne progi: 32,64,96,128 itd...standardowo ustawione 32MHz.

A z przeciążeniem już sobie poradziłem. Odpiąłem rzadziej używany sprzęt,tj. karta TV,jeden napęd optyczny(do kopiowania w locie) i zwolniłem 2 porty USB.
REKLAMA