logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problemy z trwałością mikrokontrolerów Atmel Atmega8 po programowaniu

Brodowski 25 Mar 2008 18:52 1299 3
REKLAMA
  • #1 4953205
    Brodowski
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Od pewnego czasu mam złe doswiadczenia z firmą Atmel a dokładnie z mikrokontrolerami Atmega8
    W ciągu paru miesiecy mikrokontrolery po programowaniu odmawiają współpracy(dodam tylko że mam programator sprawny)
    Np
    często sie zdarza że średnio programuje i kasuje 5-15 razy mikrokontroler i wszystko siada tzn kasować moge ale po zapisie weryfikacja pada.Zdarzył sie przypadek że tylko raz zaprogramowałem i skasowałem pamięć Flash mikrokontrolera i po tym był martwy.A mam starszy mikrokontroler który już swoje przeżył i jak do tej pory nigdy mnie nie zawiódł.Czyżby firma Atmel postanowiła iść na ilość a nie na jakość?
  • REKLAMA
  • #2 4953440
    nsvinc
    Poziom 35  
    Ocena: 88
    Cos jest nie tak z Twoim dostawcą tych procesorów...Fakt, nie bawilem sie zbyt dużo megami8, ale w ciagu ostatnich miesiecy zastosowalem ponad 8 megów 128 i jakies 10 megów 32, i dwie megi 16...z czego wadliwe byly jedna mega32 i jedna mega16...Nigdy nie trafil mi sie wadliwy procesor w obudowie SMD, osobiscie mysle ze albo błąd lezy po twojej stronie, albo twojeo dostawcy. Zamów procesory w zupelnie innym miejscu (np sklepy internetowe) i wtedy sprawdź...
  • REKLAMA
  • #3 4955758
    arturt134
    Poziom 27  
    Ocena: 24
    Kilkaset wyprodukowanych przyrządów, głównie na ATmega128, ale na innych też. Żadnych problemów z prockami. Zmień dostawcę, bo obecny cię robi w balona.
    A może ESD? - u ciebie lub u dostawcy...
  • #4 4956039
    dezydery
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Jeżeli używasz STK200/300 spróbuj na innym komputerze.Miałem podobny przypadek, procesor się programował ale nie przechodził weryfikacji,ewentualnie spróbuj zmienić kabel, przedłużacz lpt.Zakładam że programator jest pożądnie wykonany.
REKLAMA