logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja gazowa w Fordach po 1998 - które modele są odpowiednie?

rafikc 10 Sty 2004 23:40 3352 9
REKLAMA
  • #1 470498
    rafikc
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    czy ktoś ma jakieś (pewne) wiadomości do których fordów po1998r można montować gaz .Bo w jednym mondeo musiałem zdjąć instalację gdyż po przejechaniu 10tyś km na gazie skończyła się regulacja zaworów podobno uklepuje się materiał pod gniazdami zaworów.A jak jest w fokusach? każda firma mówi co innego,komu wierzyc
  • REKLAMA
  • #2 470772
    BJSusel
    Poziom 18  
    Ocena: 26
    Ogólnie są problemy w nowszych Duratecach. Nawet wtrysk do końca nie załatiw sprawy.
    Proponuje forum forda na www.autocentrum.pl
    Jest tam FKP i MKP.
  • REKLAMA
  • #3 470795
    CKsrv
    Poziom 32  
    Ocena: 87
    Jak chcesz skaleczyć focusa - prosze bardzo.
    Ten samochodzik nie pali jak smok i nie ma z nim problemów w zasadzie zadnych - do póki nie ma w nim gazu :)
    Uwzgledniajac koszt instalacji "zapalniczki" i czeste wymiany świec, przewodow, poprawki i regulacje, drozszy przegląd to się w ogóle nie opłaca!
    Heheh a wiesz ile kosztuje ewentualny remont Zetec'a?
  • #4 470835
    teges

Poziom 21  
    Ocena: 96
    Na ogół Fordy żle znoszą gaz ale akurat Fokusy gdy założy się im dobrą elektronikę gazową i orginalne świece Motokrafta spisują się bardzo poprawnie.Kolega przejechał swoim Fokusem ponad 130kkm i nic się nie zdażyło jedynie po 90kkm regenerowany był reduktor.
    Konto firmowe:
    auto naprawa
    Rzemieślnicza21, Płońsk, 09-100 | Tel.: 608XXXXXX (Pokaż)
  • #5 470859
    rafikc
    Poziom 12  
    właśnie o to chodzi aby nie zrobić sobie krzywdy.Mondeo o którym pisze było 1.8 na sekwencyjnym wtrysku gazu i lipa.Natomiast fokusa 2.0 zrobiłem też na sekwencji przejechał już 20 tyś.km i narazie odpukać bez kłopotu.A jak jest z silnikami 1.6 i 1.8?
  • REKLAMA
  • #6 473458
    pejko
    Poziom 12  
    Ocena: 22
    cześc.
    co do fordów z lpg?!
    1.w pracy jeżdzę mondeo 1.8 1997/szary zetec/, auto ma przejechane 180tys.km wtym 100tys na gazie lovato 2-giej gen./ist. z komp.-zero problemów.
    2 od 3-mcy jeżdżę swoim mondeo 2.0 1999/czarny zetec/auto kupiłem z przebiegiem 190tys.km. w tym 150tys na gazie landi 2-giej gen.-zawory w tym aucie były regulowane tylko raz przeze mnie po przebiegu
    197 tys.km./ autoryzowany serwis zapewniał poprzedniego wlaściciela, że nie ma potrzeby reg. zaworów/-samochód jeżdi ok!

wnioski i komentaże pozostawiam czytającym!

pozdrawiam pejko.
  • REKLAMA
  • #7 473498
    bblo
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    Osobiście jeżdżę Mondeo 1,8 (115KM) na gazie i jestem ogromnie zadowolony. Po przebiegu ponad 300 tyś. km ( w tym 150 tkm na LPG) auto hula jak należy. Osiągi to ok. 200 km./h średnie spalanie w granicach 10 l/100km na LPG Oczywiście. Auto nie przebyło żadnych napraw silnika, z wyjątkiem wymiany sondy lambda, przebicia katalizatora oraz regeneracji reduktora LPG. Zapomniałem dodać, iż samochód posiada instalację LANDI LES98 II generacji.
    Generalnie rzecz ujmując POLECAM, własności trakcyjne :) (tzn. osiągi samochodu ) pozostały bez zmian, natomiast walory ekonomiczne rewelacyjne - koszt paliwa / 100 km - 15-16 zł.
  • #8 475667
    rafikc
    Poziom 12  
    Witam.Analizując wasze opinie okazuje się że nie każdy ford ma (alergię) na gaz.Najgorsze tylko że niewiadomo kiedy się taki trafi i ogólnie gaz do forda to 'rosyjska ruletka'.Dzięki
  • #9 476630
    BJSusel
    Poziom 18  
    Ocena: 26
    Przecież Ci napisałem, że są problemy w nowych Duratecach. Przejrzyj forum Mondeo lub Focusa w linku, który Ci podałem.
  • #10 476761
    teges

Poziom 21  
    Ocena: 96
    Fokusy chodzą idealnie na gazie nie zastanawiaj się tylko zamontuj gaz u dobrego montażysty nie żałuj 200zł bo póżniej zwróci ci się z nawiązką.Pozdrawiam Jerzy.
    Konto firmowe:
    auto naprawa
    Rzemieślnicza21, Płońsk, 09-100 | Tel.: 608XXXXXX (Pokaż)

Podsumowanie tematu

✨ Instalacja gazowa w Fordach po 1998 roku budzi kontrowersje ze względu na różne doświadczenia użytkowników. W silnikach Duratec, szczególnie nowszych, występują problemy z montażem LPG, które nie są do końca rozwiązane nawet przez wtrysk gazu. Mondeo 1.8 Zetec z sekwencyjnym wtryskiem gazu może powodować szybkie zużycie i konieczność regulacji zaworów z powodu uklepywania materiału pod gniazdami zaworów. Jednak niektóre egzemplarze Mondeo 1.8 i 2.0 z instalacjami LPG drugiej generacji (np. Lovato, Landi) przejechały bezproblemowo ponad 100 tys. km na gazie, z minimalną koniecznością regulacji zaworów. Focusy, zwłaszcza z silnikiem 2.0, przy zastosowaniu dobrej elektroniki gazowej i oryginalnych świec Motokraft, sprawdzają się dobrze i mogą przejechać ponad 130 tys. km bez poważnych usterek, choć wymagana jest regeneracja reduktora LPG po około 90 tys. km. Koszty eksploatacji LPG w Focusach mogą być wyższe ze względu na częstsze wymiany świec, przewodów i regulacje. Ogólnie instalacja LPG w Fordach to ryzyko, które zależy od modelu, silnika i jakości montażu, a opinie są rozbieżne, co powoduje, że decyzja o montażu gazu bywa postrzegana jako "rosyjska ruletka".
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA