logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Eberspacher Hydronic - jak odczytać model, bo jest problem

mt69 26 Mar 2008 20:59 9130 12
REKLAMA
  • #1 4958299
    mt69
    Poziom 12  
    Ocena: 18
    Jak w temacie. Gdzie podejrzeć jaki jest typ-model zamontowanego ogrzewania. Urządzenie fabryczne w MB124 TD z 95 roku. Zegar jak na zdjęciu.

Eberspacher Hydronic - jak odczytać model, bo jest problem
  • REKLAMA
  • #2 4958418
    tomi233
    Poziom 12  
    Ocena: 16
    Jest naklejka na obudowie ,może być zasłonięta uchwytem montażowym,kilka śrubek i napewno znajdziesz.poszukaj na forum,wpisz np.d5wz[ja mam takie w toyocie]i napewno znajdziesz rysunki i schematy.Ja swojego eberka naprawiłem właśnie z pomocą Kolegów z Elektrody-ona wie wszystko lub prawie wszystko.Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 4958941
    stomat
    Poziom 39  
    Ocena: 1970
    Ten zegar przeznaczony jest do ogrzewań powietrznych, zegary ogrzewań wodnych nie mają potencjonetru. Ale na podstawie zegara nie wywnioskujesz jaki to dokładnie typ ogrzewania.
  • #4 4959135
    FREDXYZ
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Witam .na fotce jest sam sterownik który można używać w ogrzewaniach powietrznych jak i w wodnych .nie ma różnicy ,po prostu po włączeniu pojawia sie 12V na jednym z przewodów.Działa on również w ogrzewaniach firmy WEBASTO.A co do identyfikacji agregatu to na każdym jest naklejka ,jeżeli jest nieczytelna to proszę o fotkę ,dokładnie napiszę co to za agregat.
  • REKLAMA
  • #5 4960020
    mt69
    Poziom 12  
    Dziękuję za posty. Dzisiaj zajrzałem pod maskę i po kilku ekwilibrystycznych wygibasach udało mi się przeczytać co jest na etykiecie urządzenia. Jest to D4W SC.
    A co do problemów. Kilka dni temu jak odpaliłem grzanie i wróciłem do auta po jakimś czasie, grzanie nie działało i wyświetlał sie błąd F31. Wczoraj siedziałem w aucie czekając na żonkę i postanowiłem się pobawić tym wynalazkiem. Włączyłem ebera. Zegar pokazał znaczek palnika, co oznacza że jest włączone, nie słyszałem żeby wystartowała pompa lub cos podobnego, ale dmuchawa włączyła się dopiero po około 3-4 minutach. Silnik był nagrzany od jazdy. Po około 15-20 minutach przestało działać. Odczytałem kody błędów i było ich 5. F20, F31, F47, F48 i jeszcze jeden , którego nie pamiętam. Co o tym sądzicie.

Dodano po 45 [sekundy]:

A. I jeszcze jedno. Do czego służy ten potencjometr na zegarku?
  • REKLAMA
  • #6 4960350
    stomat
    Poziom 39  
    Ocena: 1970
    Potencjometr przy ogrzewaniu wodnym nie służy do niczego, dlatego zegarki do ogrzewań wodnych nie maja potencjometru. Poza tym nie różnią się niczym więc może być założony taki z potencjometrem w miejsce takiego bez potencjometru.
    F20 - przerwa na sztyfcie żarowym,
    F31 - przerwa na silniku dmuchawy
    F47 - zwarcie na pompie paliwa
    F48 - przerwa na pompie paliwa
    Problem z przewodami (przetarta wiązka ?).
  • #7 4961261
    mt69
    Poziom 12  
    Opisy tych kodów znam, ale dziękuję. Tak sobie pomyślałem, że żaden z podzespołów nie jest uszkodzony, no chyba że zegar. Sprawia to wrażenie jakby właśnie coś z elektryką było nie tak. Może problemy z masą. Na przetarcie wiązki nie wpadłem. Muszę teraz odszukać te kable i posprawdzać.
  • #8 4962203
    tomi233
    Poziom 12  
    Ocena: 16
    Panowie,a co powiecie na taki przypadek.Mój eberek d5wz był zablokowany i nie odpalał,zegara nie mam bo to jest tylko dogrzewanie silnika,fachowiec odczytał kod błędu,nie pamiętam jaki ale było coś z silnikiem dmuchawy.nie miał czasu na naprawę i postanowiłem szukać pomocy w innym miejscu.Facet od ciężarówek powiedział mi,że jak rozbiorę eberka i odłącze wszystkie odbiorniki tj.świeca dmuchawa itd,a sterownik podłącze tak jak do uruchomienia pieca to błędy mogą się wykasować i tak zrobiłem podałem napięcie 12v tam gdzie trzeba i minus.Po zmontowaniu wszystkiego w całość i zamontowaniu do samochodu eberek działa do dziś bez zastrzeżeń.Pozdrawiam
  • #9 4962696
    Seraf
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    stomat napisał:
    Potencjometr przy ogrzewaniu wodnym nie służy do niczego, dlatego zegarki do ogrzewań wodnych nie maja potencjometru. Poza tym nie różnią się niczym więc może być założony taki z potencjometrem w miejsce takiego bez potencjometru.
    F20 - przerwa na sztyfcie żarowym,
    F31 - przerwa na silniku dmuchawy
    F47 - zwarcie na pompie paliwa
    F48 - przerwa na pompie paliwa
    Problem z przewodami (przetarta wiązka ?).

Taka duża ilość błędów może być przyczyną awarii sterownika.
    Nie mylić z włącznikiem jak to często robicie.
  • #10 6347787
    homer00
    Poziom 14  
    Ocena: 74
    Mt69 skąd jestes bo mam takie samo ogrzewanie to moze bym ci jakos pomogł
  • #11 6349023
    mt69
    Poziom 12  
    Dzięki. Jestem z Poznania. Byłem w firmie która zajmuje się instalacją i naprawą ogrzewania postojowego i stwierdzili uszkodzenie sterownika który jest w "piecu". Niestety nie da się go naprawić, a nowy jest bardzo drogi.
    Pozdrawiam
  • #12 6350912
    homer00
    Poziom 14  
    Ocena: 74
    Ja tez tak mialem i znalazlem goscia na allegro co mi taki sprzedal za 300zl i do tej poru chodzi. Zreszta gosc jest w miare rzetelny bo jak dzwonilem to powiedzial ze ma pare sztuk ale nie wie czy dobre i za pare dni zadzwonilem i posprawdzal je tzn potestowal na piecu i taki wlasnie jeden dostalem tzke jesli chcesz to podesle ci namiar
  • #13 6351127
    mt69
    Poziom 12  
    Jeśli to nie problem to poproszę namiary.
    Dzięki

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem identyfikacji modelu fabrycznego ogrzewania postojowego Eberspacher Hydronic zamontowanego w Mercedesie MB124 TD z 1995 roku. Model urządzenia odczytano jako D4W SC na podstawie etykiety na obudowie. Zegar sterujący z potencjometrem wskazuje na ogrzewanie powietrzne, gdyż wodne nie posiadają potencjometru. Wystąpiły liczne błędy diagnostyczne: F20 (przerwa na sztyfcie żarowym), F31 (przerwa na silniku dmuchawy), F47 (zwarcie na pompie paliwa), F48 (przerwa na pompie paliwa) oraz inne, co sugeruje problemy z instalacją elektryczną, możliwe przetarcia wiązki lub usterki masy. Wskazano, że sterownik może być uszkodzony, co potwierdziła diagnoza serwisu, a jego wymiana jest kosztowna. Jako rozwiązanie zaproponowano odłączenie odbiorników i podanie napięcia bezpośrednio na sterownik w celu wykasowania błędów oraz zakup używanego sterownika z rynku wtórnego. Potencjometr na zegarze służy do regulacji, ale w ogrzewaniach wodnych jest zbędny. Dyskusja zawierała także porady dotyczące lokalizacji naklejki identyfikacyjnej na obudowie urządzenia oraz sugestie dotyczące poszukiwania schematów i rysunków na forach internetowych.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA