logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Eberspacher Hydronic D5WSC 2006 - opis pinów i schemat podłączenia 8-pinowej wtyczki

scenicdti 27 Sty 2007 12:47 28351 40
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jaki jest opis pinów 8-pinowej wtyczki Eberspacher Hydronic D5WSC z 2006 roku, żeby bezpiecznie uruchomić ogrzewanie?

W tej 8-pinowej wtyczce pin 1 to +12 V z akumulatora, pin 2 to masa, pin 3 to sygnał do przekaźnika dmuchawy kabiny, pin 4 to sterowanie pompką paliwa, pin 5 i 7 idą do sterownika, pin 6 to czujnik temperatury <5°C, a pin 8 to wyłącznik grzanie/wietrzenie [#7396729] Pompka paliwa nie może być zasilana stałym napięciem — ma być sterowana impulsowo, bo każdy impuls odpowiada dawce paliwa [#15267561] Do prób można zamiast pompki podłączyć żarówkę 5 W; przy sprawnym sterowaniu brak pompki powinien dać błąd 048, a komunikacja ze sterownikiem nadal powinna działać [#15267532][#15267379] Jeśli chcesz sprawdzić instalację, podanie +12 V na pin 3 od strony instalacji auta powinno załączyć przekaźnik i nawiew [#15267601]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
  • #1 3493267
    scenicdti
    Poziom 16  
    Ocena: 96
    Witam posiadam Eberspechera Hydronic D5WSC rok prod 2006 niemam do niego zadnej instrukcji wychodzi z niego tylko na kawałku kabla wtyczka 8 pinowa wszystkie piny sa wykorzystane podaje pinami kolory jakie wychodza z wtyczki:
    1.czerwony
    2.brązowy
    3.czarny z czerwonym paskiem
    4.zielony
    5.niebieski z białym paskiem
    6.niebieski
    7.żółty
    8czarny z białym paskiem
    chodzi mi o jakis opis lub schemat abym mogl to odpalic i potem uruchamiac za pomocą pilota urzadzenie ma wbudowaną w siebie pompe wody i paliwa jesli ktos dysponuje takim schematem lub opisem to poprosze o jakies podpowiedzi urzadzenie jest nowe nigdy nieodpalane niechce nic popalic odrazu
  • #2 3494559
    Grzech-2
    Poziom 13  
    Ocena: 15
    A gdzie kupiłeś i dlaczego nie dali Ci schematu i instrukcji montażu? Poniżej załączam schemat.
    Pozdrawiam

Dodano po 5 [minuty]:

Nie wiem dlaczego nie dołączyło schematu. Ponawiam próbę.

Dodano po 29 [minuty]:

Nie wiem dlaczego nie można załadować pliku wielkości 620x860 pikseli, więc wyślę Ci na priw.
  • #3 3494842
    scenicdti
    Poziom 16  
    na PW tez niedoszło
  • #5 3503144
    Grzech-2
    Poziom 13  
    scenicdti czy na PW doszło? Jak potrzebujesz pomocy w rozszyfrowaniu to służę pomocą. Tez jestem z Łodzi.
  • #6 3505024
    scenicdti
    Poziom 16  
    doszlo na pw dzieki juz sobie poradzilem z podlaczeniem

Dodano po 40 [sekundy]:

a moze masz cos do tego sterownika Webasto Steugergrat SG1561/12V-GT
  • #7 3506724
    Grzech-2
    Poziom 13  
    Mam tylko do Eberspacher.
    Pytałem - gdzie kupiłeś swoje ogrzewanie?
    Pozdrawiam
  • #8 3509726
    scenicdti
    Poziom 16  
    znajomy z niemiec mi przywiozl za bardzo okazyjna cene zestawik jest kolmpletny z tego co widzialem na stronie internetowej to ladnie on kosztuje
  • #9 7266206
    zdzichua4
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    kros poda podlaczenie wedlug tych kolorow
  • #11 7396729
    hodrax
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    1.Czerwony - napięcie z aku (+)
    2.Brązowy - masa (-)
    3.czar/czer - sygnał na napięcie przekaźnika do załączania dmuchawy wewnątrz kabiny
    4.zielony - pompa paliwa (+)
    5.nieb/biały - do sterownika
    6.niebieski - czujnik temp. <5*C
    7. żółty - do sterownika
    8. czar/biały- wyłącznik grzanie/wietrzenie
  • #12 10609847
    czarag
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    hodrax napisał:
    1.Czerwony - napięcie z aku (+)
    2.Brązowy - masa (-)
    3.czar/czer - sygnał na napięcie przekaźnika do załączania dmuchawy wewnątrz kabiny
    4.zielony - pompa paliwa (+)
    5.nieb/biały - do sterownika
    6.niebieski - czujnik temp. <5*C
    7. żółty - do sterownika
    8. czar/biały- wyłącznik grzanie/wietrzenie

Proszę o pomoc "łopatologiczną"
    Tylko nie odsyłajcie mnie do schamatów elektrycznych, bo trzeba je umieć czytać i interpretować. Co jest ciężkie na tyle, że nawet elektrycy bazują na doświadczeniu, a do schematów sięgają jak już jest naprawdę ciężko.

Właśnie w Vectrze C z klimatronikiem i magistralą CAN mam do podłączenia D5WSC.

Patrząc na podaną rozpiskę wyjść z wtyczki ebera to gdzie podłączyć:
    pin 3 - do której nogi przekaźnika? Co to za sygnał? Napięcie 12V?
    pin 4 - do jakiej pompy paliwa, skoro jest D5WSC ma wbudowaną. Może jakąs dodatkową trzeba, koło zbiornika ?
    piny 5 i 7 - do jakiego sterownika. Z wyposażenia auta czy trzeba zakupić nowy ?
    pin 8 włącznik jakiś specjalny czy zwykły ? Zwierający do masy czy do 12V czy może czegoś innego ?

Może jakieś fotki ktoś by zamieścił. Byłbym, bylibyśmy wdzięczni
    Dzięki z góry

Pozdrawiam
  • #13 15266385
    Markymarek
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam,

przepraszam, że w tym temacie, ale nie ogarnąłem jeszcze ogromu forum,

Mam problem z ogrzewaniem B5WS w vectrze c. Ogrzewanie jest analogowe (bez podłączenia do magistrali CAN, co dodatkowo utrudnia diagnozę).

Problem polega na tym, że nie grzało i po jakimś czasie prawdopodobnie się zablokowało (jak włączam to zero reakcji), Przy okazji sprawdzania uszkodzona jest pompka paliwa (skorodowana i nie pompuje). Chciałbym odblokować sterownik i kupiłem interfejs diagnostyczny na Allegro.

Program na komputerze niby działa, a sam interfejs po podłączeniu do auta pokazuje błąd, że komunikacja nie powiodła się.

Może ktoś poda kolory i funkcje przewodów (mam wtyczkę owalną 8 pin)?
    Może wpinam się nie w ten przewód i nie może się połączyć?

Do tego mam pytanie: czy z odpiętą pompką paliwa można się podłączyć do sterownika (pompki jeszcze nie kupiłem i stara jest odłączona, ale sprawdziłem i napięcie na pompkę nie dochodzi ze sterownika - wygląda tak jakby faktycznie był zablokowany)
  • #18 15267532
    mazand
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    Witam
    Czy na pewno p.paliwa jest niesprawna? Podlaczales bezposrednio impulsowo ja do 12V? Jezeli elektromagnes nie stuka albo obudowa jej jest nieszczelna to rzeczywiscie jest uszkodzona.
    D5WS jest pelnym ogrzewaniem i musisz miec w samochodzie cos co nim steruje - pilot, wlacznik czy zegarek i w zwiazku z tym nie ma sygnalizowania diagnozy?
    Jezeli nie to proponowalbym nabycie zegara modulowego ktorym zdiagnozujesz i ewentualnie odblokujesz piec jezeli to analog. Jednoczesnie mozesz uzywac go potem do sterowania piecem w cyklu tygodniowym z trzema roznymi czasami zal. Na interfejsy, przynajmniej te tanie raczej bym nie liczyl - rzadko kiedy mi sie udalo cos nimi zrobic jezeli chodzi o Ebera.
    Chyba byloby tak najprosciej ale moze zdazyc sie sytuacja ze twoj piec moze miec uszk, komunikacje i wtedy pozostanie sprawdzenie wszystkich elementow po kolei - musza byc wszystkie sprawne aby piec sie uruchomil.
    Bez rozkrecania pieca mozna sprawdzic te elementy oraz polaczenia z nimi ktore sa zamontowane poza piecem tj p.paliwa, przekaznik nawiewu i p.cieczy. Jezeli sa one standartowo podlaczone to po rozpieciu 8 pinowej wtyczki podanie +12V na piny wtyczki od strony instalacji auta mozna sprawdzic dwa pierwsze z nich. Opis pinow jest na poczatku tego tematu. P.cieczy sa zazwyczaj podlaczane do osobnego kabla wychodzacego z Ebera rownolegle do kabla z 8pinowa wtyczka - mozna ja tez sprawdzic w analogiczny sposob podajac +,- 12V. Przy odrobinie szczescia moze uda sie zlokalizowac uszkodzenie.
    Zakladam ze sprawdziles czy dochodzi zasilanie(pin 1,2) i sterowanie +12V (pin 7)do 8pinowej wtyczki?
    Pozdawiam
  • #19 15267548
    Markymarek
    Poziom 10  
    Tak jak piszesz. Po wyjęciu pompki i sprawdzeniu czy jest napięcie na wtyczce obok zbiornika paliwa, podłączyłem samą pompkę pod akumulator - niestety pompka nawet nie wydała żadnego dźwięku.

Co do załączania mam moduł za schowkiem pod pilota TP 4 i mam pilota z logo OPLA do tego, moduł zlokalizowałem i jest oryginalny Eberspachera (ma logo i numer - mam gdzieś zdjęcia).
    Ponadto jeśt w kabinie podświetlany włącznik, którym można uruchomić ogrzewanie z kabiny.

Sprawdzałem czy prąd z auta dociera do wtyczki przy piecyku i mam + 12 V na czerwonym przewodzie, brązowy -masa też w porządku jest i do tego po załączeniu ogrzewania czy to z pilota czy z przycisku sam przycisk podświetla się jak do pracy (z piecykiem nic się nie dzieje - zero reakcji) no i na żółtym przewodzie pojawia się napięcie + 12 v załączające (to sterowanie).

Przewód 2 pin do pompki cieczy tez zlokalizowałem i obejrzałem wygląda w porządku, ale napięcia nie ma, bo sterownik nie podaje (zablokowany pewnie).

Dodano po 1 [minuty]:

Do tego pompka jest masakrycznie skorodowana i aż zaśniedziała w środku tam gdzie paliwo płynie - zero reakcji na podłączenie - nie pozostaje nic innego jak zakup nowej pompki.
  • #22 15267601
    mazand
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    No to wyglada ze p. paliwa jest do wymiany.
    Do tego czasu jezeli nie jest uszk. jej cewka (sprawdz omomierzem) mozna ja podlaczyc z powrotem aby moc dalej sprawdzic wplyw innych elementow na brak startu pieca. Ewentualnie pozostaje patent z zaroweczka 12V jak proponowano powyzej.
    Pozostaje jeszcze sprawdzenie dzialania przekaznika nawiewu - podaj +12V na pin 8pinowej wtyczki w kierunku instalacji samochodu (laczacy sie z pinem 3 od Ebera - przewod czarno-czerwony) i powinno slychac stukniecie przekaznika w samochodzie i zalaczenie sie nawiewu.
    Przewody do p. cieczy moze i sa sprawne ale dla pewnosci rozepnij dwupinowa wtyczke i podlacz + i - 12V do czesci wtyczki w kierunku p. cieczy i powinno byc slychac jak ona pracuje. Te czynnosci to nie za duzo zachodu i mozna wyeliminowac czesc przyczyn chociaz obstawialbym osobiscie uszk. sztyft zarowy albo cos z sterownikiem.
    Jak w powyzszym poscie namawiam do nabycia zegara modulowego albo easy start T - sam takiego uzywam i sobie chwale. Jak sie ma rutynowy rozklad dnia w tygodniu to mozna sobie latwo stwozyc automatyczne zal. ogrzewania bez potrzeby pamietania o jego zal zawczasu. Wystarczy podac sygnal zal z zegara porzez stycznik termiczny ktory sie zewrze ponizej temp. ok. 5st. C. No i masz diagnoze/odblokowanie pieca.
  • #23 15267607
    Markymarek
    Poziom 10  
    Ok. Dziękuję za pomoc. Popróbuję. Zapomnialłem dodać, że jeszcze sprawdziłem wszystkie bezpieczniki od piecyka (mam ich 4 w sumie).

Co do tego zegara to faktycznie będę musiał pomyśleć.

A w razie czego mógłbym liczyć na jakąś pomoc co i jak podłączyć, żeby to chodziło?? Chodzi mi o zegar modułowy :)
  • #25 15267634
    Markymarek
    Poziom 10  
    Sterowany ręcznie. Jest jeden bezpiecznik dodatkowy w module bezpieczników obok akumulatora (oznaczenie F23 - chyba 20 A) i 3 mam osobno w podstawce z logo eberspachera (chyba 2x20 A i 5A) Nie pamiętam dokładnie - musiałbym zerknąć. Wszystkie są dobre i to na pewno te, bo po ich wyjęciu gaśnie wszystko, więc przerywa obwód i modułu i włącznika. Może się któryś bezpiecznik dubluje ;)

A takie mam pytanie: czy inny zegar modułowy też będzie działał? Czy tylko wymieniony w instrukcji serwisowej?

Wg tej instrukcji numer seryjny zegara 22 1000 30 34 00.
    Jest też opcja obsługi testerem zegarowym i numer tego testera: 22 1512 89 00 00 (ale wiem, że bardzo ciężko trafić).

Kurcze marzy mi się ten Easy start T - fajna sprawa jak tak patrzę.

Dodano po 1 [minuty]:

pierwszy to zegar modułowy, a drugi to tester zegarowy.
  • #27 15292856
    Markymarek
    Poziom 10  
    Potrzebuję porady.

Do eberspachera B5WS producent zaleca zegar modułowy o numerze: 22 1000 30 34 00 (numer zamówienia na Niemcy - znalazłem to w instrukcji)

Czy mogę zamiast tego kupić zegar modułowy o numerze: 22 1000 30 35 00?

Taki znalazłem w internecie i mam pytanie: czy będzie to działać??

Mam B5WS analog.

Dodano po 1 [minuty]:

Jeszcze jedno pytanie: czy zegar modułowy od Webasto będzie działał z Eberpacherem B5WS?

Układ pinów taki sam w obu (wtyczka 12 pinowa jak w tym zalecanym numerze) wygląd obu i uklad przycisków i wyświetlacza taki sam, oraz producentem obu jest Hella ;)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy podłączenia i opisu pinów 8-pinowej wtyczki w ogrzewaniu postojowym Eberspacher Hydronic D5WSC z 2006 roku. Użytkownicy podają rozkład kolorów przewodów i ich funkcje: czerwony (napięcie +12V), brązowy (masa), czarno-czerwony (sygnał do przekaźnika dmuchawy), zielony (pompa paliwa), niebieski z białym paskiem (do sterownika), niebieski (czujnik temperatury), żółty (do sterownika), czarno-biały (włącznik grzania/wietrzenia). Omawiane są problemy z odblokowaniem sterownika, diagnostyką błędów (np. AF 50), koniecznością podłączenia pompki paliwa (impulsowe sterowanie), oraz użyciem zegara modułowego (np. numer 22 1000 30 34 00) do sterowania i odblokowania pieca. Poruszono także kompatybilność zegarów Eberspachera i Webasto oraz kwestie sterowania pilotem TP 41 i alternatywnymi modułami zdalnego sterowania. Wskazano na potrzebę sprawdzenia bezpieczników, poprawności połączeń, działania przekaźnika nawiewu i pompki cieczy. Procedura odblokowania sterownika wymaga odpowiedniego podłączenia zacisków i kombinacji przycisków na zegarze modułowym. W przypadku uszkodzeń sterownika lub instalacji konieczna jest wymiana lub naprawa. Dyskusja zawiera linki do schematów i instrukcji oraz praktyczne porady dotyczące podłączenia i diagnostyki urządzenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA