logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak naprawić bootowanie XP po wstrzymaniu Visty na dwóch dyskach?

dawid_k 27 Mar 2008 08:13 3283 13
REKLAMA
  • #1 4959730
    dawid_k
    Poziom 10  
    Witam mam 2 dyski na 160(samsung)GB xp, 250(seagate)GB Vista.
    Problem polega na tym że wpinam sobie raz jeden a raz drugi i w ten sposób po wyłączeniu visty nie zauważyłem że system się nie zamkną a wstrzymał. Po przepięciu na xp władowała mi się vista (co jest chyba niemożliwe) po zamknięciu visty i włączeniu ponownym kompa, xp się nie boot-uje.
    Proszę poradzcie mi coś.
    A wszystkie dane są widoczne po wpięciu pod inny system.
    Załadowałem już płytę xp i CHKDSK /R - wykrył błąd i naprawił ale nie działa, sprawdziłem czy dysk jest aktywny-jest, w dosie mówi mi że dysk c:/windows - invalid.
    Co jeszcze mogę zrobić, czy pozostaje tylko format C.
  • REKLAMA
  • #2 4959776
    mietekn
    Poziom 35  
    Ocena: 161
    Załaduj jeszcze raz płytę XP i wywołaj polecenia fixboot i fixmbr.
  • REKLAMA
  • #3 4964088
    dawid_k
    Poziom 10  
    Wiesz co nie działa dalej, zapodałem też bootcfg i komendy do tej opcji ale też nie działa może jeszcze masz jakiś pomysł. Mam płytkę ratunkową Ultimate Boot CD 4.1.1 tylko nie wiem którym programem można by było to naprawić.
  • #4 4964100
    mietekn
    Poziom 35  
    Co znaczy że się nie bootuje, jaki daje komunikat, co jest ostatnie na ekranie ? Czy na dysku c:\ znajduja się pliki Ntdetect.com, ntldr, boot.ini ?
  • REKLAMA
  • #6 4964603
    dawid_k
    Poziom 10  
    Dochodzi do tego momentu i dalej nie pójdzie...

co do tych plików to nie sprawdzałem, w pracy nie mam czasu szukać po internecie, a w domu internet będę miał dopiero za tydzień.
  • #7 4964700
    REGI
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Moze podłącz dysk do innego kompa i sprawdź jak wygląda ten dysk w Partition magic mi kiedys pomoglo jak sie mbr posypal
  • #8 4965375
    dawid_k
    Poziom 10  
    Dzięki popróbuje jeszcze przez sobotę jak coś pomoże lub nie to to opiszę w poniedziałek.
  • #9 4965415
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 4984419
    dawid_k
    Poziom 10  
    Ntdetect.com, ntldr, boot.ini ? W start-wyszukaj (podpięty pod vistę, dysk E)-nie znalazł takich plików.

screen z zarzadzania dyskami. dysk F to ten niedziałający.

Najgorsze jest to że nie mam pojęcia co można jeszcze zrobić.!!!
  • #11 4984463
    mietekn
    Poziom 35  
    Pliki Ntdetect.com, ntldr, boot.ini są domyślnie ukryte więc nie znajdziesz ich przez Wyszukaj->Pliki lub Foldery. Musisz włączyć widok tych plików (w opcjach folderów) bądź posłużyć się zwykłą komendą dos'a: dir c:\ /a
  • REKLAMA
  • #12 5002774
    dawid_k
    Poziom 10  
    Nie ma tylko Ntdetect.com. I co w takim przypadku zrobić?
  • #13 5002806
    mietekn
    Poziom 35  
    Przegrać go z innego komputera bądź płyty instalacyjnej.
  • #14 5006426
    dawid_k
    Poziom 10  
    I powinno pomóc. ? Mam nadzieje że tak. Sprawdzę wieczorem jutro napiszę co i jak.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada dwa dyski twarde: 160 GB Samsung z systemem Windows XP oraz 250 GB Seagate z systemem Windows Vista. Problem polega na tym, że po wstrzymaniu systemu Vista i przełączeniu na dysk z XP, system XP nie bootuje, mimo że dane są widoczne pod innym systemem. Próby naprawy obejmowały uruchomienie CHKDSK /R, sprawdzenie aktywności dysku oraz użycie poleceń fixboot, fixmbr i bootcfg z płyty instalacyjnej XP, jednak bez skutku. Brak pliku Ntdetect.com na dysku XP został potwierdzony, co może być przyczyną problemu. Zalecane jest skopiowanie brakującego pliku Ntdetect.com z innego komputera lub płyty instalacyjnej XP. Dodatkowo zasugerowano sprawdzenie dysku za pomocą narzędzi takich jak Partition Magic oraz włączenie widoku ukrytych plików, aby zweryfikować obecność kluczowych plików rozruchowych (ntldr, boot.ini, Ntdetect.com). Użytkownik dysponuje również płytą ratunkową Ultimate Boot CD 4.1.1, jednak nie jest pewien, które narzędzie z niej użyć do naprawy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA