logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Setool3 box-trzeba wypiać i wpiąć zeby zadziałał.

entermen 27 Mar 2008 09:02 2194 17
REKLAMA
  • #1 4959830
    entermen
    Poziom 32  
    Ocena: 133
    Witam.
    Instaluję setoola 3 boxa w taiej kolejnosci.
    Instaluje egate, potem restart, podpinam boxa i instaluje kolejne urządzenia, które wykrywa system.
    Jednak za kazdy razem gdy właczam komputer i chcę skorzystać z setoola to muszę go wypiać z usb i powtornie wpiać, bo inaczej wyskoczy
    komunikat protection card error.

Czemu sie tak dzieje?
    Jak zrobić żeby nie wypinać ciągle tej wtyczki.
    Może ja w złej kolejności instaluje tego boxa?
  • REKLAMA
  • #2 4959859
    dickheadGSM
    Poziom 31  
    Ocena: 37
    Ja bym raczej obstawial cos na portach. Zaktualizuj sobie sterownik USB. Sprawdz na innym kompie.
  • #3 4959954
    i-punkt
    Poziom 25  
    Ocena: 9
    czytnik karty w boxie, można spokojnie oddać na gwarancji
  • #4 4959991
    dziekanone
    Poziom 29  
    Ocena: 15
    Kiedyś też tak miałem, poodinstalowywałem wszystkie boxy i setoola zainstalwalem pierwszego na innym porcie USB którego tylko do niego używam. Problem minął i już nigdy więcej się nie powtórzył.
  • REKLAMA
  • #5 4960355
    entermen
    Poziom 32  
    Instalowałem na różnych portach usb, na świeżym systemie (win xp z sp2),różne sterowniki dawałem i nadal to samo jest.
    na 2 różnych komputerach instalowałem i to samo.
    Załączniki:
    • Setool3 box-trzeba wypiać i wpiąć zeby zadziałał. po_odpieciu_i_ponownym_wpieciu.JPG (18.59 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Setool3 box-trzeba wypiać i wpiąć zeby zadziałał. zaraz_po_uruchomieniu.JPG (13.47 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 4960365
    Artech
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 48
    Witam odeślij do sprzedawcy na testy ..:)
  • REKLAMA
  • #7 4960366
    i-punkt
    Poziom 25  
    mówię ci, że masz walnięty czytnik karty która jest w boxie
  • #8 4960444
    entermen
    Poziom 32  
    Kilkakrotnie rozmawiałem ze sprzedawca.On twierdzi, że to normalne.
    Jak chciałem wcześniej mu to wysłac to mnie straszył kosztami serwisowania i tak dalej.
    Gwarancja już mineła kilka dni temu.

Czy jak wyjme tą karte i włoże do zwykłego czytnika na usb to będzie to działać?

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #9 4960515
    i-punkt
    Poziom 25  
    a box wogóle nie widzi karty?? spróbuj kilkakrotnie odłączyć i podłączyć boxa, możesz kupić czytnik kart pod usb na allegro i w ten sposób pracować na setoolu, tylko nie wiem jak się sprawdza później port com i czy box współpracuje ale spróbować przecież zawsze można
  • #10 4961788
    entermen
    Poziom 32  
    Box widzi kartę, ale po ponownym wpięciu w port usb wkomputrze.
    Bo jeśli przy starcie jest podłączony po uruchomieniu wyskakuje protection card error.
  • #11 4962246
    Multi_COM
    Spec od GSM
    Ocena: 60
    Podales za malo informacji...pomijam calkowicie fakt ze sprzedawca straszy Cie kosztami serwisowania

Czy jezeli wlaczysz komputer bez podpietego SeToola a nastepnie wepniesz go to wszytsko jest porzadku ? Jak rozumiem odpowiedz bedzie twierdzaca wiec teraz dalej.....

Czy jezeli po takiej operacji wypniesz i wepniesz boxa jeszcze raz a nawet zrobisz to klika razy to pojawia sie juz problem czy wtedy wszytsko jest OK ?

Czy do komputera masz podpiety jakies inne urzadzenia ktore maja karte Egate tj. SeTool jest jednym z urzadzeniem pracujacych na Egacie z innymi Boxami ?
  • #12 4965985
    entermen
    Poziom 32  
    To jest jedyny box podpiety do komputera.
    Na usb mam jeszcze drukarkę, ale badałem boxa na czystym systemie
    i to było jedyne urządzenie podpiete na usb.
    Jesli przy starcie komputera box jest podlączony to żeby z niego skorzystac muszę wyjać i włożyc wtyczkę i działa.
    Po prostu wyjmuje i wkładam.Raz tylko.
    Wtedy w menadżerze urządzeń pojawia sie dodatkowe urzędzenie tak jak na rysunku powyżej.
  • #13 4966019
    leon.euro
    Spec od GSM
    Ocena: 39
    entermen napisał:
    To jest jedyny box podpiety do komputera.
    Na usb mam jeszcze drukarkę, ale badałem boxa na czystym systemie
    i to było jedyne urządzenie podpiete na usb.
    Jesli przy starcie komputera box jest podlączony to żeby z niego skorzystac muszę wyjać i włożyc wtyczkę i działa.
    Po prostu wyjmuje i wkładam.Raz tylko.
    Wtedy w menadżerze urządzeń pojawia sie dodatkowe urzędzenie tak jak na rysunku powyżej.

to normlane :) tez tak mam :) tak samo jest na pkey-u jafa...i paru innych kluczach u mnie... wpinam zawsze jak już winda jest odpalona i nic więcej...
    skoro działa to nie kombinuj... w pracy i w życiu w niczym to nie przeszkadza... głębiej sie nad tym nie zastanawiałem - bo i po co skoro sprzęt działa pozytywnie??
    a pozbycie sie np se tool-a nawet na testy kogokolwiek minimum tydzień
    to więcej mi zabierze jak dało by cokolwiek
    pozdrawiam
  • #14 4966246
    Multi_COM
    Spec od GSM
    Ocena: 60
    @entermen: to nie jest wina boxa ale raczej komputera lub systemu...trudno mi tu cos wrozyc ale jezeli po odpieciu wszystko zaczyna dzialac to raczej nie jest wina urzadzenia. Stawialbym tutaj na kontroler USB...ewentualnie sprobowal na zew. HUB'ie z zasilaniem i zobaczyl co sie dzieje ale tak jak napisal Leon to jest raczej normalne.... u nas poodbnie jest BB5 Boxem a z ULT lub UST to normalne zachowanie... mozna by jeszcze pokombinowac na zasadzie wylozenia karty do zew. czytnika tylko czy jest sens ? najlepiej zakup HUBA aktywnego i urzadzeni do serwisu podlaczaj do niego po starcie kompa - moze to nie jest rozwiazanie problemu ale w niczym nie przeszkadza bo wloz. jednej wtyki USB z HUBA to zaledwie 1 sek
  • #15 4968895
    entermen
    Poziom 32  
    Niektórzy nie zrozumieli o co chodzi.
    Zapewne myszkę podpiętą na usb czy klawiaturze tez by można wpinać i wypinać.
    Nikt mi nie wmówi, że to jest normalne zachowanie setoola 3 boxa bo pytałem wileu osób , które pracują na codzień w serwisach i nie wpinają non stop wtyczki, jednak box dziala prawidłowo. Stery po usb dawałem też nowe i to samo sie dzieje.

Gdzieś jest problem.
  • #16 5009753
    fronek22
    Poziom 15  
    Ocena: 94
    Sprawdź może na innym kablu USB ja tak miałem np z mt-boxem odpaliłem go na innym kablu i chodził do czasu jak podpiołem telefon pod boxa później już zaczynał głupieć. Sprawdź może jeszcze czy nie masz poinstalowanych innych aplikacji na kompie typu pc Suite itp. Podłacz go jeszzcze pod Huba który jest zasilany kto wie może coś to da. Ja np mam taki problem https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic971464.html#4949103 i jak na razie nikt nic nie wie o co w nim biega. Pozdrawiam.
  • #17 5009902
    FranekDolas
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 69
    Mam identyczną sytuację z Vygisem odkąd zainstalowałem kartę w jakimś boxie uniwersalnym z czytnikiem.Przedtem w normalnym czytniku typu Cruiser było OK.Po jakimś gruntownym czyszczeniu sterowników i mieszaniu w systemie zaczął działać poprawnie aż do momentu zainstalowania NSPRO.Teraz sytuacja wróciła do normy czyli po pierwszym odpaleniu aplikacji komunikat o błędzie zabezpieczenia następnie zamknięcie aplikacji,wyjęcie i włożenie z powrotem kabelka USB i już działa normalnie.

Jakoś z tym żyję ;)
  • #18 5011959
    onrad18
    Poziom 22  
    Ocena: 10
    Witam nie chce zaczynać nowego tematu, mój problem jest trochę inny zainstalowałem setool włącza się wszystko jest ok. ale gdy daje identyfikacje lub jakieś inne polecenie od razu program się wyłącza co może być nie tak ???

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy urządzenia Setool3 box, które po instalacji sterowników i oprogramowania wymaga fizycznego odłączenia i ponownego podłączenia do portu USB przy każdym uruchomieniu komputera, aby uniknąć komunikatu "protection card error". Użytkownik stosuje właściwą kolejność instalacji (egate, restart, podłączenie boxa), testował różne porty USB, sterowniki oraz systemy operacyjne (Windows XP SP2) na dwóch komputerach, jednak problem nadal występuje. W dyskusji sugerowano możliwe przyczyny: uszkodzony czytnik karty w boxie, problemy z kontrolerem USB, konflikt sterowników lub innych aplikacji (np. PC Suite), a także wpływ kabla USB lub konieczność użycia aktywnego huba USB. Część użytkowników potwierdza, że takie zachowanie jest normalne dla kluczy sprzętowych (np. Pkey, Jafa, BB5 Box), gdzie urządzenie należy podłączać po uruchomieniu systemu. Inni wskazują, że problem może wynikać z wadliwego czytnika karty lub konfiguracji systemu. Propozycją jest testowanie boxa z zewnętrznym czytnikiem kart USB lub wymiana kabla. Gwarancja na urządzenie już wygasła, a sprzedawca twierdzi, że takie zachowanie jest normalne. Problem nie jest jednoznacznie rozwiązany, ale użytkownik uznaje, że konieczność ponownego podłączania jest uciążliwa i nietypowa według opinii serwisów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA