logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Egzamin SEP – minimalny wiek, od ilu lat można przystąpić i jakie uprawnienia wybrać?

ludwik1991 27 Mar 2008 17:28 5274 12
REKLAMA
  • #1 4961431
    ludwik1991
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Witam!
    Chciałbym w niedalekiej przyszłości przystąpić do tzw. egzaminu Sep i tu pojawia się moje pytanie..
    czy jako że jestem dosyć młody (za niedługo 17 lat) to moge i tak podjśc do egzaminu czy jednak egzamin mozna zdawac jako osoba pełnoletnia?
    I jeszcze jedno pytanie.. Który rodzaj uprawnien polecacie aby zdawać?(interesuje mnie raczej wykonwanie instalacji domowych ich eksplatacja oraz wykonywanie pomiaróch ochonnych)
  • REKLAMA
  • #2 4961733
    malpek
    Poziom 18  
    Ocena: 36
    We wniosku który wypełniasz musisz podać numer dowodu osobistego.
  • REKLAMA
  • #4 4961968
    ludwik1991
    Poziom 11  
    Jeżeli chodzi o numer dowodu to nie ma problemu ponieważ mam dowód tymczasowy:)
    w tym dziennku ustaw który jest na stronie http://www.abc.com.pl/serwis/du/2003/0828.htm nie pisze nic na temat wieku zdającego...Czyżby luka w systemie:)? Wg. tego to mógłbym zdawać..?
    A co z kursem? Czy musiałbym iść na jakiś specjalny kurs czy moge przystąpić od razu do egzaminu?
    Pozdrawiam
  • #5 4963575
    Ewaryst
    Poziom 14  
    Ocena: 28
    Ponieważ to Twój "pierwszy raz", radzę iść jednak na kurs. Jeżeli chodzi o charakter wykonywanych przez Ciebie prac, to wystarczą Ci uprawnienia do 1kV no i oczywście pomiary.
  • #6 4965417
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1165
    Ewaryst napisał:
    Ponieważ to Twój "pierwszy raz", radzę iść jednak na kurs. Jeżeli chodzi o charakter wykonywanych przez Ciebie prac, to wystarczą Ci uprawnienia do 1kV no i oczywście pomiary.

Przy czym zapomnij, żebyś otrzymał jako pierwsze uprawnienia kategorię pomiarów ochronnych. Bez doświadczenia w zawodzie, na egzaminie na 110% cię uwalą, panowie egzaminatorzy. Może ze stażem kilku lat, jako pomocnik przy pomiarach z pełną wiedzą, miałbyś szansę. Ale jako nieletni, bez doświadczenia w zawodzie i zdający po raz pierwszy? Będzie dobrze, jak zaliczysz 1kV na mieszkaniówkę za pierwszym podejściem.
    Kurs oczywiście podnosi szansę, szczególnie jak kończy się egzaminem.
  • REKLAMA
  • #7 4965633
    ludwik1991
    Poziom 11  
    Witam!
    Co do wiedzy to raczej nie jest problem>pracuje "na czarno"w firmie elektr. wiec praktyczne umiejętności mam...a teoretykę może wyłożyć mi mój tata >elektryk a i drukowane mi nie szkodzi na wzrok:) więc jeśli odpadają pomiary to jaką kategorię polecacie by zdawać?
    Pozdrawiam
  • #8 4965942
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 4966396
    HeSz
    Specjalista elektryk
    Ocena: 198
    Podchodzenie, że "uwalą bo za młody" uważam za błędne. Osobiście wielokrotnie walczyłem o swoje. Niezależnie od wieku. Należy walczyć i odwoływać się ( jeżeli jest się pewnym swojej racji) w końcu zapamiętają, że jest taki X który wie o co chodzi i potrafi osiągnąć swoje!!
    Powodzenia. trzymam kciuki !
  • #10 4971202
    Ewaryst
    Poziom 14  
    Niestety, nie zawsze tak jest. Ja na swoim pierwszym podejściu odpowiedziałem na wszystkie pytania poprawnie, a dziadek, egzaminator, pokręcił nosem i stwierdził, że nie mam doświadczenia.
  • #11 4972206
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #12 4973597
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1165
    HeSz napisał:
    Podchodzenie, że "uwalą bo za młody" uważam za błędne. Osobiście wielokrotnie walczyłem o swoje. Niezależnie od wieku. Należy walczyć i odwoływać się ( jeżeli jest się pewnym swojej racji) w końcu zapamiętają, że jest taki X który wie o co chodzi i potrafi osiągnąć swoje!!
    Powodzenia. trzymam kciuki !

Tak, zapamiętają... i masz przechlapane u każdej komisji w rejonie. Wszyscy egzaminatorzy się znają. Zaczniesz robić awantury - zaczną ci zadawać takie pytania, że w życiu nie zdasz i co więcej nie będziesz się mógł odwołać, bo pytanie będzie poprawne, a ty nie miałeś wiedzy, via - nie masz kwalifikacji do tej pracy.
    Znam przypadek, jak na egzaminie na elektryczne uprawnienia budowlane, egzamintor zadał pytanie "w jakiej odległości powinno być okno budynku od studzienki kanalizacyjnej". Na pierwszy rzut oka - co to elektryka obchodzi. Na drugi - to było w tych samych przepisach, bez wyróżnienia na kategorie tematyczne. Tak samo możnaby by zapytać hydraulika o przekroje kabli WLZ-tu... A przepisy trzeba było znać.
    Podsumowując - jak się narazisz egzaminatorom, to będą ci utrudniać tak bardzo, że będziesz jeździł na egzaminy na drugi koniec kraju.
    Wątpię, żebyś nauczył się na egzamin WSZYSTKICH istniejących przepisów i zagadnień. A wtedy np. egzaminator zapyta cię o osprzęt nie produkowany od stu lat, a nadal gdzieś w jakimś pipidówku pracujący. I leżysz...
    Pewnie, że jak na wstępie egzaminator powie - Pan mi przypominasz jednego Romana, nie zdasz pan...
    To trzeba się odwołać. Ale jak egzaminotr wykaże, że wiedzy nie masz - to od czego się odwołasz?
  • #13 4978709
    Ewaryst
    Poziom 14  
    No fakt. Tak po wielu latach, przyznaję się... Nie miałem doświadczenia.

Podsumowanie tematu

✨ Minimalny wiek do przystąpienia do egzaminu SEP nie jest jednoznacznie określony w przepisach, a w praktyce wymaga się podania numeru dowodu osobistego, co może sugerować pełnoletniość. Jednakże brak wyraźnych regulacji wiekowych powoduje, że młodsze osoby, nawet niepełnoletnie, mogą próbować zdawać egzamin. Zaleca się jednak odbycie kursu przygotowawczego, zwłaszcza przy pierwszym podejściu, co zwiększa szanse na zdanie egzaminu. Dla osób zainteresowanych eksploatacją instalacji domowych i wykonywaniem pomiarów ochronnych rekomendowane są uprawnienia do 1 kV, w szczególności kategoria E z grupą G1 (eksploatacja bez pomiarów po montażowych). Uprawnienia do pomiarów ochronnych są trudniejsze do uzyskania bez doświadczenia zawodowego i mogą być odrzucane przez egzaminatorów, zwłaszcza u młodych kandydatów. Praktyka zawodowa i znajomość przepisów są kluczowe, a egzaminatorzy mogą wymagać szerokiej wiedzy, w tym znajomości przepisów BHP i norm dotyczących instalacji elektrycznych. Należy unikać konfliktów z komisją egzaminacyjną, gdyż może to skutkować utrudnieniami przy kolejnych próbach zdania egzaminu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA