logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zbyt niskie obroty biegu jałowego Mazda 626 GE 95r

sawmaster2 27 Mar 2008 17:46 6076 2
REKLAMA
  • #1 4961493
    sawmaster2
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Silnik 626 GE 2.0 16V. Obroty biegu jałowego powinny wynosić 750+-50. U mnie wynoszą na oko 600obr. Auto całe drży.Niestety na pewnym forum ktoś mi napisał instrukcje ustawienia tps ale nie napisał że to do silnika 1.8 gdzie nie ma elektrostyku. Dopiero się dowiedziałem o tym jak odkręciłem tps i ten właśnie mikrostyk. Ostatecznie ustawiłem tps na 0,55V przy zamkniętej przepustnicy. Nic to nie dało, oborty te same. kręciłem śrubką na przepustnicy w trybie awaryjnym lecz nic to nie dało.
    Koleś z innego forum(mechanik) powiedział że nie wolno ruszać tps i kręcić mikrostykiem oraz tą śrubką.
    Mam pytanie: za co odpowiedzialny jest ten mikrostyk, boję się że też ma w sobie mały pomiar w 1/10 mm gdy przepustnica się otwiera czy raczej włącz coś lub wyłącza?
    Proszę o pomoc
    pozdrawiam
    Tomasz
  • REKLAMA
  • #2 4962197
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2103
    Po zwarciu pinów w gniazdku chodzi tak samo?
  • #3 4963609
    sawmaster2
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    goldwinger napisał:
    Po zwarciu pinów w gniazdku chodzi tak samo?

o to chodzi że w trybie serwisowym nie mam tyle obrotów co normalnie, pokazuje mi aż 1000, śrubką kręciłem na przepustnicy do 680-700 lecz zaczęło coś głośno klekotać z silnika, 3 klekotnięcia na sekunde i zwiększa się ich częstotliwoś gdy dodaję gazu, co się stało , jak dołączałem jedną fajkę od świecy gdy silnik pracował to ostro walnęło iskrą z kopułki to normalne? /kręciłem śrubką i ustawiłem w miarę prawidłowe obroty, tylko że teraz mi się obroty przywieszają na 1000 a potem spadają do 670-680, bałem się że to przez moje kręcenie śrubką zaczęło klekotać więc z powrotem ją wkręciłem
REKLAMA