logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ITT ST20 - spadek głośności i jakości dźwięku na prawym kanale

KłOsIu99 27 Mar 2008 18:42 1640 12
REKLAMA
  • #1 4961686
    KłOsIu99
    Poziom 10  
    Witam
    Jestem posiadaczem bardzo starej wieży ITT ST20 i mam z nią duży problem dlatego że na prawym kanale jest (z tego co zauważyłem) spadek głośności i jakości dźwięku. Proszę o pomoc dlatego że elektronik w moim mieście nie chcę podjąć się naprawy tego urządzenia a ja dopiero zaczynam przygodę z takimi sprawami.
  • REKLAMA
  • #2 4972849
    dzimi
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1284
    No na początek jak zawsze zimne luty . Sprawdź czy na innej kolumnie również jest spadek mocy. Sprawdź również potencjometr Volume.
  • #3 4978053
    KłOsIu99
    Poziom 10  
    Zimne luty mam sprawdzic przy wtyku do głośnika??
  • REKLAMA
  • #4 4978221
    AnnoDomi
    Poziom 27  
    Ocena: 113
    Tam gdzie dochodzi możliwość uszkodzenia mechanicznego szukaj wpierw - więc tak przy wtykach wpierw, potem potencjometr, a następnie już na płytce przy tranzystorach w stopniu mocy. Prócz zimnych lutów to może być utrata pojemności kondensatora elektrolitycznego na wejściu audio do wzmacniacza (to by mogło tłumaczyć utratę jakości dźwięku o ile nie nazywasz tak tylko utraty dynamiki) i... z 30 innych powodów. Na ile mocno się czujesz z elektroniki?
  • REKLAMA
  • #5 4979601
    KłOsIu99
    Poziom 10  
    Nie znam się na budowie wzmacniaczy, nie znam się na elementach i obliczaniu ich wartości więc.. mam wiedzę mniejszą niż podstawową ale elektronika mnie zainteresowała i chcę pogłębiać wiedzę na jej temat.

Dodano po 8 [minuty]:

Ale wiem mniej więcej o co ci chodzi.
  • #6 4982228
    KłOsIu99
    Poziom 10  
    Postanowiłem podziałać trochę na własną rękę i znalazłem kilka (jak myślę) wskazówek. Oto one:

1. Wszystkie tranzystory są przykręcone do metalowej obudowy lewa (ta która gra dobrze) grzeje się dużo bardziej od prawej.
    2. Gdy lekko stuknę w te metalową obudowę zaczyna się pogarszać jakość i głośność dźwięku na obu kanałach.
    3. Trzeszczy potencjometr balansu i lekko głośności.
    4. Jak odłącze głośnik to lekko słychać muzykę (co jest raczej dziwne) na płycie z tranzystorami.

Może to pomoże.
  • #7 4984009
    zdzichra
    Poziom 32  
    Ocena: 303
    Witam
    sprawdz napiecia zasilajace obie koncowki i porownaj je ze soba.Postawilbym na stopien sterujacy-tranzystory przed tymi przykreconymi.
    Powodzenia
  • #8 4984179
    kris-644
    Poziom 21  
    Ocena: 74
    Witam.
    Po pierwsze zimne luty.Słychac jest muzyke bo graja tranzystory i rezystory :)
  • REKLAMA
  • #9 4984761
    KłOsIu99
    Poziom 10  
    zdzichra napisał:
    Witam
    sprawdz napiecia zasilajace obie koncowki i porownaj je ze soba.Postawilbym na stopien sterujacy-tranzystory przed tymi przykreconymi.
    Powodzenia

Czyli które?
  • #10 4991374
    zdzichra
    Poziom 32  
    Jedz po przewodach od tranzystorow do tylu ale nie obazajac nikogo proponuje poprosic zaprzyjaznionego elektronika o pomoc i moze jednak naprawe bo chyba Twoj stan zaawansowania nie jest jeszcze wystarczajacy do samodzielnej naprawy.
  • #11 4991504
    KłOsIu99
    Poziom 10  
    Niestety jak napisałem na początku elektronik w moim mieście nie chcę podjąć się tego zadania także jestem skazany tylko na siebie. Może zdjęcie pomoże. Zaznaczcie na nim proszę które to tranzystory mam wymienić.
    Załączniki:
    • HPIM0264.JPG (4.05 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 5006049
    zdzichra
    Poziom 32  
    To wcale nie musibyc tranzystor moze byc od zimnego lutu poprzez wyschniety elektrolit spalony rezystor i na koncu tranzystory.Mam nadzieje ze chociaz masz miernik wiec sprawdz tranzystory sposob sprawdzenia znajdziesz w jakiejs ksiazce nt naprawy sprzetu jesli nie masz miernika-wymieniaj elementy po kolei-w koncu trafisz.
  • #13 5076941
    KłOsIu99
    Poziom 10  
    Wymieniłem 2 tranzystory i wszystkie kondensatory na wzmacniaczu. Nie pomogło.

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz starej wieży ITT ST20 zgłasza problem z obniżoną głośnością i jakością dźwięku na prawym kanale. Wskazano na możliwe przyczyny takie jak zimne luty przy wtykach głośnikowych, potencjometrze głośności i balansu, a także uszkodzenia elementów elektronicznych na płytce wzmacniacza, w tym kondensatorów elektrolitycznych i tranzystorów stopnia mocy. Zauważono, że metalowa obudowa tranzystorów po lewej stronie (dobrze działającej) nagrzewa się bardziej niż po prawej, a stuknięcie w obudowę pogarsza dźwięk na obu kanałach. Słychać muzykę nawet po odłączeniu głośnika, co sugeruje możliwe uszkodzenie w stopniu wzmacniacza. Zalecane jest sprawdzenie napięć zasilających końcówki mocy oraz kontrola i ewentualna wymiana elementów takich jak tranzystory, kondensatory i rezystory. Autor wymienił już dwa tranzystory i wszystkie kondensatory na wzmacniaczu, jednak problem pozostał. Ze względu na brak lokalnego serwisu, naprawa musi być prowadzona samodzielnie, co wymaga dalszej nauki i diagnostyki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA