logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SUN (Sony) GDM-5010PT - Monitor świeci na żółto po dłuższym użytkowaniu

Dexter861 28 Mar 2008 13:58 1263 2
REKLAMA
  • #1 4964899
    Dexter861
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Witam, mam problem z monitorem jak w temaci czyli SUN GDM-5010PT. Ściągłem schemat z elektrody.
    Otóż wyświetla obraz dobrze, tylko czasami przełącza się na różne odcienie żółtego (nie ma praktycznie innych kolorów, no może troche zieleni).
    Przelutowałem lewą i prawą płyte, a przynajmniej większość a napewno wszystkie grzejące sie elementy w celu wyeliminowania ew zimnych lutów, ale nadal czasami mignie a czasami na dłużej dzieje się tak samo.
    Może to być coś z modułem RGB ?
    Albo może ktoś spotkał się z podobną usterką? Proszę o pomoc.
    Pozdrawiam

Mały update, zauważyłem, że monitor zmienia barwy na zółte po dłuższej pracy znacznie częściej i na dłuższe odcinki czasu...
    Może to być grzanie się elementów? a może jakas elka traci pojemność? Gdzie wogóle szukać przyczyny?
  • REKLAMA
  • #2 4972769
    dzimi
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1285
    Podstaw nowe elektrolity wokół procesora wizji oraz za przetwornicą.
  • #3 4984279
    Dexter861
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Więc.. wymieniłem wszystkie elki w okolicy trafopowielacza (przetwornicy jak się domyślam) oraz przy procesorze wizji (i całego modułu RGB (dokładnie koło 3 najważnbiejszych scalaków)) lecz efekt pozostaje bez zmian.
    To znaczy, normalnie pracuje przez około 5-10min, po tym czasie przełącza sie na 'żółty filtr' więc mam obraz wyświetlany w odcieniach tego koloru..
    Przesmarowałem nawet niektóre scalaki na radiatorach, no ale jak widać to też nieiwele dało..
    Ktoś ma jeszcze jakiś pomysł?

Dodano po 29 [minuty]:

Jeszcze mały update, spostrzegłem także, że monitor znacznie częściej zaczyna świecić na żółto w momencie kiedy na ekranie jest dużo bieli, natomiast przy różnokolorowości pracuje zdecydowanie stabilniej.. Może nawala już jakis scalak w RGB?
REKLAMA