logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak opisać eksperyment z lampą plazmową na lekcję fizyki?

Paul119 28 Mar 2008 22:09 1413 7
REKLAMA
  • #1 4967068
    Paul119
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Zrobiłem ostatnio na fizykę lampę plazmową lub tzw. kule plazmową. Nie wiem tylko jakiego opisu powinienem użyć do tego eksperymentu. To co znalazłem na google pod hasłami lampa i kula plazmowa to bardzo mało. Proszę o wskazówki haseł wyszukiwania.
  • REKLAMA
  • #2 4967297
    jajek92
    Poziom 23  
    Ocena: 43
    musisz napisać, swoimi słowami, jak to zrobiłeś.
  • REKLAMA
  • #3 4968011
    Paul119
    Poziom 14  
    Ale ja to chcę oddać na ocenę na fizykę, więc pani nie do końca zrozumie to co napiszę. Muszę napisać na jakiej zasadzie to działa i co to daje, czy coś w tym stylu. Co mogę opisać, jakie zjawisko? Pod hasłem jonizacja nic specjalnego nie znalazłem.
  • REKLAMA
  • #4 4968051
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 4974874
    Paul119
    Poziom 14  
    Cytat:
    Pamiętaj tylko, że jeśli używasz jakiegoś pojęcia to musisz znać jego znaczenie, bo nauczyciel prawie na pewno będzie chciał zobaczyć czy znasz i rozumiesz działanie prezentowanego urządzenia.

No zawsze tak jest, że jak coś zrobisz i chcesz to oddać na ocenę to musisz wiedzieć do czego to służy i znać jego opis.
  • #6 4976473
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 4980927
    Paul119
    Poziom 14  
    Nie trzeba już, ale jak komuś to pomoże tu zamieszczam plik worda:
    Załączniki:
    • Kula plazmowa.doc (73.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 4983873
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy opisu eksperymentu z lampą plazmową (kulą plazmową) na lekcję fizyki. Zaleca się rozpoczęcie opisu od części teoretycznej, obejmującej naturę prądu przemiennego o wysokim napięciu (2-5 kV) i częstotliwości (30-100 kHz), a także zjawisko efektu naskórkowego. W opisie należy uwzględnić budowę lampy, zasadę działania polegającą na jonizacji gazu wewnątrz kuli oraz obserwowane efekty wizualne. Podkreślono, że lampa plazmowa ma głównie funkcję dekoracyjną i edukacyjną, bez praktycznych zastosowań technicznych. Ważne jest, aby znać i rozumieć używane pojęcia, gdyż nauczyciel może wymagać wykazania się wiedzą. Wskazano także, że po napisaniu opisu warto go zweryfikować pod kątem merytorycznym i poprawności. Autor udostępnił przykładowy plik z opisem, który został oceniony jako merytorycznie poprawny, choć zawiera fragmenty zapożyczone z innych źródeł.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA