logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ustawić miernik uniwersalny do pomiaru rezystancji rezystorów we wzmacniaczu?

dinn 28 Mar 2008 23:06 1491 5
REKLAMA
  • #1 4967383
    dinn
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    witam! Jestem zielony w temacie elektroniki. kopiłem sobie niedawno miernik uniwersalny bo muszę naprawić swój wzmacniacz. wiem że mnie wyśmiejecie ale na co to mam nastawić żeby posprawdzać rezystęcje na rezystorach i takie tam.Bo gdy mierzę, to zawsze pokazuje wartość inną niż mam na schemacie (może to źle mierze). jeśli mi się uda dołączę zdjęcie miernika.
    proszę o odpowiedz, na pewno każdy z was to wie. :-)
    Jak ustawić miernik uniwersalny do pomiaru rezystancji rezystorów we wzmacniaczu?
  • REKLAMA
  • #2 4967407
    mietekn
    Poziom 35  
    Ocena: 161
    Układ do którego są przylutowane rezystory też ma rezystancje wiec by mierzyć powinieneś wylutować jedną końcówkę z obwodu.

Proponuje przenieść do "Początkujący Serwisanci"
  • REKLAMA
  • #3 4967425
    pituś
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    nastaw na oszar zaznaczony na zielono ze Ω znaczkiem
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 4967428
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 4969516
    max-energy
    Poziom 22  
    Ocena: 165
    Zapewne kable do pomiaru są koloru czarnego i czerwonego. Aby je poprawnie podłączyć czarny powinien "siedzieć" w otworze COM a czerwony musisz podłączyć odpowiednio do pierwszego gniazda gdy mierzysz natężenie prądu rzędu 10A, lub do drugiego gdy mierzysz napięcie, rezystancje, lub małe natężenie prądu do 200mA
REKLAMA