logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie kolumny 6 OHM do wieży Panasonic SC-AK240?

rafal3rf 29 Mar 2008 09:13 1196 5
REKLAMA
  • #1 4967994
    rafal3rf
    Poziom 2  
    Witam.
    Posiadam panasonic sc-ak240 tylko kolumny z tego zestawu pierdzą i charczą. A więc czy opłaca sie kupić jakieś nowe kolumny pod ten sprzęt, na razie myślałem żeby wsadzić :

Czy te głośniki zagrają na moim "sprzęcie".
    Dodam ze wieża ma 6 OHM :idea:

Umieszczanie linków do aukcji internetowych, jako do nietrwałych jest niedozwolone.
    Zamiast nich można umieścić zdjęcie, lub nazwę i typ urządzenia jakiego dotyczą.
    Regulamin p.10.11
    Link usunąłem.
    (dj-MatyAS)
  • REKLAMA
  • #2 4970013
    Micharlito
    Poziom 35  
    Ocena: 67
    Kolego nie tędy droga wzmacniacz wymaga min 6ohm więc głośnik byś musiał wybrać 8ohm żeby wzmacniacza nie skrzywdzić. Głośnik ten jest typowo samochodowy mało uznanej i lubianej firmy. Kolejna sprawa wątpię w te 230W choćby razem czyli po 115W na kanał jak chcesz się dowiedzieć to zmierz sam moc. Oczywiście można budować ale po pierwsze nie na takich głośnikach bo to bez sensu dwa lepiej jeżeli już to kupić jakieś gotowe używane wyjdzie bez roboty a jak się nie ma doświadczenia to zakładam że nie wyjdzie ci dobrze ani zwrotnica ani strojenie a obudowa pozostawi wiele do życzenia. Można również wybrać jakiś zestaw ampli + kolumny
  • REKLAMA
  • #3 4971547
    rafal3rf
    Poziom 2  
    Kolumny z tego zestawu są 3 omowe więc raczej nie skrzywdzę tym wzmacniacza, a kolumny to jak dla mnie grają na 50-60Wat.
    Chce po prostu wsadzić jakieś głośniki do standardowych kolumn bo te są już wyżyłowane.
  • REKLAMA
  • #4 4972350
    Micharlito
    Poziom 35  
    Wzmacniacz 3ohm ? Czyżbyś miał 4 kolumny i musiał podpinać 2 kolumny pod 1 wyjście ? Wątpię w to jednak jeżeli uważasz że współpracuje z 3ohm to możesz kupić głośniki 4ohm. Preferujesz coś własnej roboty czy zakup używanych lub nowych oczywiście na nowe trzeba mieć trochę funduszy. No i jakimi właśnie funduszami dysponujesz ?
  • REKLAMA
  • #5 4973726
    rafal3rf
    Poziom 2  
    Skoro mają takie parametry seryjne to chyba współpracują ze sobą .
  • #6 4974188
    Micharlito
    Poziom 35  
    Powiem Ci tak z tego co widziałem wieża ma 2 kolumny a zazwyczaj w zdecydowanej większości wieże są na na 6ohm co pisałeś w 1 poście. Jedyny przyrost głośności dają ci przetworniki o wyższym SPL i większej średnicy al czy wieża będzie w stanie kontrolować duże głośniki to nie zapewniam. Teraz proszę odpowiedz na moje pytania powyżej
REKLAMA