logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zawieszanie myszki MT1021 na USB - brak reakcji, dioda świeci, komputer nie widzi

narrowgothic 29 Mar 2008 15:48 3124 14
  • #1 4969454
    narrowgothic
    Poziom 10  
    Ocena: 24
    Witam.
    Znowu potrzebuje waszej pomocy. A właściwie nie tylko ja, ale mój znajomy również ale przejdę do rzeczy:
    Od paru dni mam problem polegający na tym, że co jakiś czas myszka mi się "zawiesza".
    Chodzi o to, że pracuje normalnie i w pewnym momencie jest "zwiecha" i mysz przestaje pracować.
    Przyciski nie działają, gałka odmawia współpracy, kursor również przestaje chodzić.
    Dioda w myszce świeci normalnie ale oprócz tego komputer nie widzi jej wcale.
    Aha myszka jest podłączona do portu USB bo na mojej nowej płycie mogę tylko podłączyć myszke pod USB ponieważ nie posiadam gniazda PS2 do myszy ale tylko do klawiatury.
    Co to może być? Jakieś rady, podpowiedzi?
    Prosze o szybką odpowiedz bo jest to dość uciążliwe.
  • #2 4969474
    zdzislaw111
    Poziom 26  
    Ocena: 45
    Witaj.
    Prawdopodobnie masz uszkodzony przewód myszy.
    W pewnym momencie podczas poruszania przewód traci kontakt .

Sprawdź naciągając lekko przewód wtedy powinieneś stracić kontakt z myszką.
  • #3 4969541
    narrowgothic
    Poziom 10  
    No właśnie chodzi o to, że to nic z takich rzeczy. Myszka jest sprawna kabel i samo wejście USB też. Porty w komputerze sprawdzone. Wszystko jest sprawne. Aha nie napisałem, że jeżeli wyjmę i włożę z powrotem wtyczkę myszka zaczyna chodzić. Gdy zrestartuje sie system jest tak samo.
  • #4 4969658
    kiemot
    Poziom 11  
    Ocena: 13
    Na jakim systemie pracuje kolega?
  • #5 4969689
    Brauniack
    Poziom 27  
    Ocena: 48
    Napisz jeszcze jaka to myszka?
  • #6 4969781
    narrowgothic
    Poziom 10  
    Na XP profesional z packiem 2, a co do myszki to media-tech trico mini mt1021 coś takiego, doczytać sie na pudełku nie moge:D
  • #7 4969825
    Brauniack
    Poziom 27  
    Sprawdz czy nie masz włączonego trybu oszczędzania energii na portach USB?
  • #8 4969859
    narrowgothic
    Poziom 10  
    A możesz mnie pokierować gdzie coś takiego sie znajduje?:)
  • #9 4969884
    Brauniack
    Poziom 27  
    Panel sterowania-system- sprzęt-menadżer urządzeń-kontrolery USB i tam poszukaj pozycji zarządzanie energią.
  • #10 4969893
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 4969922
    DARREK
    Poziom 18  
    Ocena: 29
    gdy padnie Ci myszka... to wtedy musisz wejść do panelu sterowania i dodaj nowy sprzęt. powinno nastąpić wykrycie myszki.. tzn. Mysz znów powróci do ruchu.

U mnie to działa jak myszka się "zwiesi"

Pozdrawiam
    DARREK®
  • #12 4969943
    kiemot
    Poziom 11  
    Ocena: 13
    Na pewno nie jest to problem zarządzania funkcją oszczędzania energii.
    Może warto zareklamować produkt u sprzedawcy i kupić coś lepszego. Generalnie polecam myszki A4tech, Logitech, Creative.
    Nie jest to duży wydatek a kupisz i masz pewność, że prędzej ją połamiesz niż sama się zepsuje.
  • #13 4970046
    Brauniack
    Poziom 27  
    Spróbuj podpiąć inną myszkę i zobacz jak będzie pracować ale fakt lepiej kupić inną taką jak koledzy pisali powyżej.
  • #14 4970076
    narrowgothic
    Poziom 10  
    Myszka jest nowa to po pierwsze. Po drugie podłączałem nie jedną inna do mojego kompa i TĄ co mam teraz do innych kompów, jest to samo, jednym słowem coś z moim komputerem. Zarządzanie energią nic nie daje. Jeszcze jakieś rady?? Prosze pomocy
  • #15 5831472
    jogi87
    Poziom 1  
    Witam mam taka sama myszke i mam podobny problem dlugo nie myslac wpisalem w google haslo myszka MT1021 zawiesza sie i trafilem tutaj. Moge sie pochwalic, ze sam rozwiazalem problem, a raczej znalazlem jego przyczyne.
    Jako, że te myszki maja bardzo cienki kabelek i slabo zakonczone koncowki zarowno USB jak i to co idzie przy myszce wystarczylo poruszac troche kablem i myszka sie odwiesila.
    Jedno jest pewne w niedlugim czasie trzeba bedzie ja wymienic pracuje na laptopie i skusila mnie ta myszka wygladem i wielkoscia, ale co chiny to chiny wczesniej pracowalem tylko na a4tech albo logitech i w to warto zainestowac.
    Malo tego dodam ze grubosc kabla ma znaczenie i warto zwrocic na to uwage przy zakupie bo ta myszka ma kabel jak sluchawki do MP3 albo i cienszy, a juz nie wspomne o wynalazkach ktore maja kabel na rolce
    Pozdrawiam, a MT1021 is shit

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy zawieszania się myszy Media-Tech Trico Mini MT1021 podłączonej przez USB do komputera z systemem Windows XP Professional SP2. Myszka działa normalnie, jednak w pewnym momencie przestaje reagować – kursor nie porusza się, przyciski nie działają, mimo że dioda świeci. Komputer przestaje ją wykrywać, a ponowne odłączenie i podłączenie USB przywraca funkcjonalność. Sprawdzone zostały porty USB, kabel oraz zarządzanie energią w systemie, które nie rozwiązały problemu. Użytkownicy sugerują uszkodzenie cienkiego kabla myszy, co powoduje chwilową utratę kontaktu. Zalecane jest testowanie myszy na innym komputerze oraz rozważenie wymiany na modele o lepszej jakości, np. A4tech, Logitech lub Creative, ze względu na niską trwałość kabla w modelu MT1021. Problem jest typowy dla tanich myszy z cienkim przewodem i słabymi zakończeniami USB.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA