logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[AT9100] Unitra AT9100 - Naprawa kanału, różnica głośności i pasma po wymianie tranzystorów

mlody_elektronik 29 Mar 2008 20:15 1485 4
REKLAMA
  • #1 4970572
    mlody_elektronik
    Poziom 27  
    Ocena: 17
    Witam!

To znów ja - kolega młodego elektronika... :)

już opisuję problem:

Dostałem Unitrę AT9100, ze spalonym kanałem w końcówce mocy. Zacząłem go naprawiać, wymieniłem końcowe tranzystory mocy (na BD911, BD912), problem jednak nie znikł. Po dalszej analizie ustaliłem, że padnięty był BD139 ( tranzystor sterujący) oraz BF457 - wymieniłem oba na BD139 gdyż nie miałem BF'a pod ręką. Wzmacniacz zaczął działać.

Problem polega na tym, że w porównaniu z kanałem oryginalnym, ten gra znacznie ciszej oraz wycina pasmo górne. Na wyjściu wzmacniacza różnica potencjałów wynosi 0V,a więc wszystko wydaje się być w porządku, aczkolwiek przypomniałem sobie że jeszcze wymieniałem tranzystor od temperaturowej stabilizacji punktu pracy. Jednak nie ruszałem potencjometru od prądu spoczynkowego. Może tu tkwi problem?

Może ktoś z Was użytkownicy miał też taki problem, gdzie może leżeć przyczyna?

PS. Zapomniałem dodać - kanał "robiony" znacznie mocniej się grzeje od oryginalnego, tranzystorów sterujących nie da się dotknąć (bez obciążenia grzeją się mniej), a radiator (na końcowych tranzystorach mocy) robi sie ciepły...

Pozdrawiam i liczę na pomoc!

Proszę poprawić post- zdania zaczynamy dużą literą a kończymy kropką. Przy tak długim poście warto porozdzielać to na parę zdań - przez to stanie się czytelniejszy. Regulamin pkt.15. [dzimi]
  • REKLAMA
  • #2 4970779
    Bogdan58
    Poziom 32  
    Ocena: 47
    Prąd spoczynkowy ustaw. Po wymianie tranzystorów, to podstawa. Najmniejszy prąd, przy którym nie będzie zniekształceń można traktować, jako "prawie" odpowiedni. Aby sprawdzić gdzie leży problem w innej pracy naprawianego kanału, można przełożyć wejścia końcówek mocy.

Pozdrowienia.
  • REKLAMA
  • #3 4970836
    mlody_elektronik
    Poziom 27  
    Bogdan58 napisał:
    Aby sprawdzić gdzie leży problem w innej pracy naprawianego kanału, można przełożyć wejścia końcówek mocy.

Pozdrowienia.

Co masz na myśli? Zmieniałem kanały, poprzez "odwrotne" podłączenie kanałów źródła sygnału, jednak kanał nadal gra ciszej i wycina pasmo górne. Jutro ustawię prąd spoczynkowy, ale nie sądzę żeby miał on wpływ na wycinanie górnego pasma?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 4970899
    Bogdan58
    Poziom 32  
    Ocena: 47
    Dokładnie o to chodziło. Teraz wiadomo, że problem leży w stopniu końcowym, a nie w przedwzmacniaczach. Tranzystor wejściowy stopnia końcowego dobrze byłoby dać oryginalny. Podobne tranzystory pracują we wzmacniaczach wizyjnych TV. Jak wymieniasz w jednym kanale np. na BF871, to w drugim dobrze jest zrobić takie same zmiany. Ma być symetria.

Pozdrowienia.

Nie mam teraz pewności, czy zrozumiałeś co z tymi kanałami? Chodzi o odlutowanie wejścia jednej końcówki mocy i przylutowanie wyjścia z przedwzmacniaczy kanału sąsiedniego.
  • #5 4973179
    mlody_elektronik
    Poziom 27  
    Problem rozwiązany! Ustawiłem prąd spoczynkowy - tranzystory nie grzeją już się tak ostro. Wycinanie górnego pasma oraz "cichsze granie" to jednak wina przed wzmacniacza, który udało się naprawić własną wiedzą ;)

Dziękuje za pomoc i Pozdrawiam!
REKLAMA