Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Unitra AT9100 harczące głośniki

acekO_O 17 Lip 2007 23:55 3502 33
  • #1 17 Lip 2007 23:55
    acekO_O
    Poziom 9  

    Witam
    Nabyłem amplituner unitra at9100, niestety gdy pogłaśniam głośniki zaczynają harczeć (nawet gdy bass na minimum, na full basie sie wytrzymać nieda:/). Harczeć zaczyna juz przy 1/4 pogłośnienia. Zauważyłem, że końcówki mocy były wymieniane (teraz są kolejno od lewej BDP286, BDP285, BDP285, BDP286), niepokoi mnie również wygłąd ceramicznych białych rezystorów 5WR47 10% (2 z nich są zchropowaciałe tak, że cieżko z nich cokolwiek odczytać). Na wzmacniaczu znajdują sie 2 bezpieczniki 2,5A (wcześniej był 1,6A i 2,5A ale wymienilem na 2,5A). Czasem jak włącze amplituner to dzwięk przez chwile idzie czysty i nieharczy, lecz po chwili wraca wszystko do normy:/ Czytałem wiele na tym forum o at9100 lecz nieznalazłem konkretnej odpowiedzi na mój problem. Bardzo proszę o wyrozumiałoś i konkretne odpowiedzi ponieważ jestem zielony w tych sprawach...
    Bardzo proszę o pomoc:/

    0 29
  • Pomocny post
    #2 18 Lip 2007 01:02
    olaf x
    Poziom 30  

    po co zmieniales 1,6 na 2,5??
    jak bylo 1,6 to tak ma byc!
    czyzby palil przy 1,6? koncowka do remontu, albo prad zerowy nie ustawiony, pewnie sie pojaraly tranzystory wskutek naprawy przez laika, a dodatkowo nie poprawilo sytuacji 1,6->2,5

    0
  • #3 18 Lip 2007 01:27
    acekO_O
    Poziom 9  

    wymieniłem na 2,5A ponieważ na płytce pisze 2x 2,5A i dzięki temu oba głośniki mają jednakowy balans a przedtem jeden chodził ciszej od drugiego. A harczenie było i jest cały czas. Oczywiście dźwięk słychac ale przy pogłośnieniu towarzyszy mu harczenie

    0
  • Pomocny post
    #4 18 Lip 2007 07:36
    synthhhh
    Poziom 20  

    Witam
    W przypadku małych mocy nie ma różnicy pomiędzy bezpiecznikiem 1.6 a 2.5...

    Charczeć może z kilku powodów
    1.Ścierzki są nadpalone-niestykają
    2.Zimne luty
    3.Kondensatory elektrolityzne utraciły pojemność
    4.Przebice ma któryś z tranzystorów we wzmacniaczu różnicowym

    Ewentualnie może problem znajdować się w przedwzmacniaczu

    Lub poprostu podłąćzyyłeś sygnał pod wejście z wkładką gramofonową

    0
  • #5 18 Lip 2007 11:39
    acekO_O
    Poziom 9  

    1. Ścieżki są OK.
    2. Luty poprawiałem.
    3. Jak to sprawdzić? (mam zwykły miernik:/)
    4. Jak to sprawdzić?

    Cytat:
    Lub poprostu podłąćzyyłeś sygnał pod wejście z wkładką gramofonową


    Oj tego to już niewiem podpinałem kable tak jak były wcześniej...
    Postaram się zrobić dziś dokładne zdjęcie wszystkiego, może problem leży właśnie w złym podłączeniu kabli...

    Postanowiłem zakupić jeszcze kondensatory(wszstkie oprócz tego baniaczka dużego), tranzystory (BDP286, BDP285, BDP285, BDP286 postanowiłem wymienić na BDP912 BDP911 BDP911 BDP912, oraz te BD140 x2 i BD139 x4). Myślicie, że to coś pomoże?

    0
  • #6 18 Lip 2007 12:26
    Mery84
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Przyczyną charczącego basu może być (nie musi) kondensator 2x4700uF. Sprawdzić go możesz miernikiem z funkcją pomiaru pojemności kondensatorów lub specjalnym miernikiem do kondesatorów.
    Podłącz sygnał wejściowy pod AUX lub TAPE 1/2 w żadnym wypadku pod PHONO. Sprawdź czy na radiu sytuacja jest ta sama jeśli tak to winny jest stopień wzmacniacza jeśli nie to źle podłączyłeś sygnał wejściowy - albo złe wejście albo masz przesterowany sygnał wejściowy. Jeśli po korekcie podłączenia wejścia nadal będą problemy to do wymiany na pierwszy ogień pary we wzmacniaczu różnicowym: T101,102 i T201,202=BC307B wymieniasz na BC557. Sprawdzenie ich na miernik nie zawsze okazuje się pomocne bo często na miernik są ok a i tak będą trzeszczeć.
    Domyślam się że stopień końcowy jest sprawny skoro możesz regulować głośność. Sprawdź prądy spoczynkowe - powinny wynosić 26mA na rezystorach emiterowych.
    Nie rzucaj się od razu na wymianę całego stopnia końcowego bo nie koniecznie to jest przyczyną. Najpierw znajdźmy przyczynę a potem będziesz wymieniał elementy. Naprawa nie polega na wymianie 75% elementów tylko na wymianie jednego winnego.

    Ostatecznie jest też możliwość że winny jest przedwzmacniacz lub potencjometry (głośności, niskich, wysokich).

    Osobiście mam AT9100 z którego jestem bardzo zadowolony jeśli nadal będą problemy to pisz służę pomocą.

    @olaf x
    Popatrz najpierw w schemat zanim kogoś pojedziesz nominalne wartości bezpieczników końcówek mocy to właśnie 2,5A.

    0
  • #7 18 Lip 2007 13:19
    synthhhh
    Poziom 20  

    Witam wzmacniacz różnicowy to takie 2 malutkie tranzystory - zwykle BC XXX (malutkie czarne) prawdopodobnie T101 - 102

    Kondensator 2x4700 będzie wg. mnie sprawny - może nieznacznie utracił swe parametry ale żadko spotyka się wylane ELWY

    Co do kondensatorków to koszt jest niski i można się pokusić wymianą wszystkich od 0,1uF po 220uF (chodzi mi o końcówkę)

    + najlepiej jeszcze sprawdzić diode D101

    jeśli podałem do złego kanału to na drugim będą one miały oznaczenie z 2 na początku

    0
  • #8 18 Lip 2007 13:28
    Mery84
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Faktycznie ELWY żadko wylewają ale zważywszy na jej wiek może już być trochę podeschnięta co nie znaczy że jest. Tranzystory do różnicowego najlepiej wstawić BC557 koszt to 30gr sztuka x4 daje 1,20zl.

    0
  • #9 18 Lip 2007 15:25
    acekO_O
    Poziom 9  

    Witam
    Byłem w serwisie i powiedziano mi że końcówki mocy są zasłabe oraz że większość tranzystorów pasuje wymienić. Stwierdzono również iż kondensatory są dobre i nie od nich to harczenie. Jak zakupie te tranzystory i wymienie to dam znać czy wszystko działa ok :]

    0
  • #10 18 Lip 2007 16:08
    slawek1111
    Poziom 26  

    To ci jakieś baje nawciskali.Mam w domu tego wzmaka na tych właśnie końcówkach i nic mi nie pierdzi ani harczy.Osobiście przejżał bym zasilanie,może ci pada pomału.
    Pozdro

    0
  • #11 18 Lip 2007 16:26
    Mery84
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Zastanawiające mój AT9100 też stoi na BD911/912 i jakoś nie ma problemu z zamknięciem volume pod wodzą Altusów140.

    0
  • #12 18 Lip 2007 17:03
    acekO_O
    Poziom 9  

    Jak napisałem wyżej gdy amplituner jest zimny to po włączeniu pochodzi 2-5s i po tym czasie zacznie harczeć:/

    0
  • #13 18 Lip 2007 17:22
    olaf x
    Poziom 30  

    mery21, wcale nie pojechalem, fakt schematu nie mam na lapie, a nie chcialo mi sie isc do stacjonarnego, ale taki byl dla mnie wydzwiek posta- wymienione 1,6 na 2,5, skoro bylo 1,6 powinno zostac, nie wzialem pod uwage ze ktos mogl wstawic mniejszy, zazwyczaj kazdy drutuje....


    mimo wszystko nadal obstawiam polprzewodniki, choc bez sensu wymienic wszystkie hurtem dla zasady. najpierw wypadaloby sprawdzic prad zerowy, czy nie skacze nagle w gore po tych kilku sekundach, sprawdzic napiecia zgodnie ze schematem, a potem sie brac za ew. wymiany.

    0
  • #14 18 Lip 2007 17:46
    synthhhh
    Poziom 20  

    To najlepiej omijaj ten serwis z daleka...
    Na BD911 912 można zbudować wzmak 100w

    Radze także posprawdzać rezystory czasami wyglądają iż są OK a tak naprawdze są nadpalone, ukruszone itp. oraz jak już wspominałem wymień t101 i 102 to dla PEWNOŚCI koszt max 2 zł za 4.

    0
  • #15 18 Lip 2007 19:45
    acekO_O
    Poziom 9  

    Znalazłem rezystorek na wzmacniaczu który był spalony R214 tak więc wyniemiłem go i automatycznie po drugiej stronie R114. Efekt jest taki:
    Włączam amplituner i nieharczy tak jak wcześniej lecz dopiero gdy podgłośnie to po 1s zaczyna harczeć gdy wycisze i znów podgłośnie znów po 1s zaczyna harczeć...
    Już niewiem sam co o tym myśleć.

    0
  • #16 18 Lip 2007 19:54
    synthhhh
    Poziom 20  

    Aby wykluczyć winę przedwzmacniacz sprubuj podłączyć sygnał prosto pod końcówkę tzn pod R101 i R201
    Ale pamiętaj aby żródło dzwięku miało regulację głośności !!! bo w innym przypadku będzie RYCZEĆ jak cholera,
    profesjonalnie to się robi tak podłancza się generator i oscyloskop ale kto ma to w domu...

    0
  • #17 18 Lip 2007 20:18
    olaf x
    Poziom 30  

    skoro masz spalony rezystor w samej koncowce... bez przyczyny tak nie jest.
    jeszcze raz: sprawdz najpierw czy nie ma stalego na wyjsciu, prad zerowy,napiecia na tranzystorach.

    0
  • #18 18 Lip 2007 21:03
    dybas
    Poziom 37  

    Pozwolę sobie włączyć się do dyskusji. Czytając dotychczasowe posty, nie
    natrafiłem na wykluczenie uszkodzenia głośników. Jeżeli założymy, że są
    one sprawne, zostaje hipoteza o niewłaściwym punkcie pracy tranzystorów.
    W takim przypadku trzeba pomierzyć WSZYSTKIE elementy RC w torze.

    0
  • #19 18 Lip 2007 21:08
    Mery84
    VIP Zasłużony dla elektroda

    witam serdecznie pana dybasa :D
    Póki co autor tematu dostał conajmniej kilka wymagających sprawdzenia propozycji a nie wiemy nic o efektach.
    Co do proponowanego przez olafa x sprawdzenia stałego na wejściu to nie do końca jest to pewne bo ja np w moim przypadku w jednym kanale mam ok 200mV a w drugi niepełne 300mV przy eleganckim prądzie spoczynkowym i mimo tego wzmacniacz gra wyśmienicie.

    0
  • #20 18 Lip 2007 21:31
    bogdan-pe
    Poziom 21  

    Gdybyś trochę myślał i trochę wiedział, to zauwazyłbyś, ze prawie wszystkie rady skłaniają się do debilnej decyzji, by w końcu wymienić wszystko, a zostawić obudowę. Przecież tu już radzono by wymienić i rezystory i kondensatory (co się tak wszyscy uwzięli na te biedne elektrolity, naprawiam od lat wiele wzmacniaczy i wadliwość elektrolitów jest prawie na końcu i zazwyczaj absolutnie nie ma wpływu na odtwarzane sygnały. Naprawdę. A jeśli są dawno nie używane i się nie wylały, to muszą przez jakiś czas się ponownie formować (nowe ze sklepu też), a wysychają tylko niektóre typy starych ruskich, nasze na ogół nie) i pólprzewodniki. Nie tak się naprawia, ze na pałę wymienia wszystko po kolei. Jeśli będziesz słuchał takich rad, to na pewno wkrótce wzmacniacz wogóle przestanie działać. Zacznij od znalezienia schematu, przeanalizuj go, wyodrębnij poszczególne stopnie i sprawdzaj je po kolei. Bez miernika na pewno sie nie obejdzie, przynajmniej jego trzeba posiadać. Sposobów na sprawdzanie stopni jest b. dużo. Jeśli nie rozumiesz moich rad, to spakuj wszystko i zanieś komuś, kto przynajmniej wie jak działa tranzystor i co to jest klasa B wzmacniacza. A jeśli Ci poradzi wymienić elektrolity (albo jak ktoś napisał, że bezpieczniki mają wpływ na wzmacnianie-brrr), to uciekaj od niego tak szybko, jak tylko potrafisz a powyższych rad nawet nie czytaj, chyba, ze lubisz kabaret (ja usmiałem się jak norka). Pozdr.

    0
  • #21 18 Lip 2007 22:13
    synthhhh
    Poziom 20  

    Witam
    Znalazł się wielki zawodowiec który krytykuje wszystko tzn. większość wypowiedzie nie udzielając konkretnej podpowiedzi, a więc

    1.elektrolity NAPISAŁEM konkretnie iż można wymienić ale niekonicznie są one wadliwe (chodzi mi o małe pojemności od 0.1 do 220uF)
    2.rezystory mogą wyglądać NORAMLNIE ale mogą być przepalone

    3.OK przypuśćmy mam na stanie np BD911 i 912 i wezme pod uwagę iż uszkodzony jest BD911 i go wymienie a tu powłąćzeniu dymek i co wtedy znów trzeba wymienić 911 i 912 więć jeśli coś ma GRAĆ to NAJLEPIEJ zainwestować pare złoty więcej i wymienić oby dwa

    Z tym iż sposobów na sprawdzenie końcówki jest dużo się zgodze podstawa to generator i OSCYLOSKOP - przeciętny człowiek z pewnośćie NIE POSIADA takiego urządzenie w domu

    0
  • #22 18 Lip 2007 22:22
    Wojtek.zse
    Poziom 31  

    bogdan-pe co się tak irytujesz nikt mu nie kazał nic wymieniać tylko kolega olaf x proponował pomierzyć bo tak się chyba zaczyna szukanie usterek we wzmacniaczu ??
    Kolego Mery21 200mV i 300mV to na wyjściu troszke dużo - powinno być 10 razy mniej :) a najlepiej jakby wynosiło 0V.

    0
  • #23 18 Lip 2007 22:42
    acekO_O
    Poziom 9  

    Cytat:
    Czytając dotychczasowe posty, nie
    natrafiłem na wykluczenie uszkodzenia głośników

    Głośniki są sprawne w 100% - na innym sprzęcie grają super.

    Wszyscy piszą żeby sprawdzić moc spoczynkową, jak pisałem wyżej jestem zielony w tych sprawach wiec moje pytanie: może mi ktoś wytlumaczyć gdzie mam przylożyć końcówki miernika i czym regulować to napięcie i czy wzmacniak ma być włączony, czy ma chodzić jakaś muzyka?

    Wystawiam zdjęcia samego wzmacniacza może ktoś sie dopatrzy jakiś nieprawidłowości lub ewentualnie wskaże miejsce gdzie mam przylożyć końcówki miernika aby zmieżyć moc spoczynkową, bo jak wcześniej już wspominałem ktoś już w tym grzebał:/



    http://img67.imageshack.us/my.php?image=img0508eq3.png
    http://img67.imageshack.us/my.php?image=img050vc3.png
    http://img126.imageshack.us/my.php?image=img0510fh5.png
    http://img357.imageshack.us/my.php?image=img0514ne7.png

    Aktualnie sprawdzam rezystory na wzmacniaczu może coś jeszcze jest spalone...

    0
  • #24 18 Lip 2007 22:46
    Wojtek.zse
    Poziom 31  

    Prąd spoczynkowy mierzy się sprawdzając spadek napięcie na rezystorze emiterowym i potem z prawa Ohma bądź też bezpośrednio robiąc pomiar prądu w jednej z gałęzi zasilania wzmacniacza. Poczytaj na elektrodzie pisano na ten temat wiele razy. Do regulacji słuzą te potencjometry montarzowe. Tylko trzeba regulować bardzo sotrożnie bo małe zmiany położenia suwaka mogą powodować duże zmiany prądu !

    0
  • #25 19 Lip 2007 00:24
    acekO_O
    Poziom 9  

    A więc tak:
    Rezystorki są sprawne..
    Natomiast tam gdzie był ten jeden spalony okazało się, że końcówka mocy BDP285 jest spalona również dlateko jutro wymienie wszystkie cztery końcówki na BD911 i BD912 mam nadzieje, że to pomoże...
    Dalej jednak niewiem jak spradzić prąd spoczynkowy (

    Cytat:
    sprawdzając spadek napięcie na rezystorze emiterowym
    wiele mi to niemówi :/). Gdzie przylożyć końcówki miernika może ktoś wskazać na zdjęciu ?

    0
  • Pomocny post
    #26 19 Lip 2007 01:26
    olaf x
    Poziom 30  

    nie potrafie zaznaczyc na fotkach bo nie umiem tego, ale fotka druga, w gornej czesci cztery poziomo ulozone prostopadlosciany to rezystory emiterowe dwa lewego,dwa prawego kanalu. dla kazdego kanalu mierzysz spadek napiecia na obu naraz, czyli zewnetrzne nozki dwoch obok siebie powinno wykazac zgodnie ze schematem 26mV, czyli 0,026V. wielkosc ta sie reguluje ta podkowka z przecieciem na srubokret powyzej kazdej pary tych rezystorow, ostroznie, kazde wieksze drgniecie moze spowodowac znaczny skok pradu i spalenie sprawnej pary tranzystorow. jesli kierunek pokrecania powoduje wzrost napiecia na mierniku powyzej 26mV--> nie w ta strone pokrecasz. druga metoda pomiaru to wyjac bezpiecznik i w jego miejsce podlaczyc amperomierz na zakresie 100mA, pokrecajac ta podkowka ustawic 20mA.
    jesli masz spalony kanal - zmieniasz jedna pare tranzystorow koncowych, nie ma potrzeby w zasadzie zmieniac w drugim jesli jest sprawna, za to powinienes wylutowac i sprawdzic pozostale tranzystory w tym kanale oraz diode zenera. zazwyczaj leci wiecej niz para koncowa, tranzystory sprawdzasz na opornosc-poszukaj na elektrodzie lub pomiar wzmocnienie , czyli beta w miernikach ktore maja ta funkcje zgodnie z polaryzacja tranzystora, jesli wyjdzie zero lub nieskonczonosc jako beta z pewnoscia jest do wyrzucenia. do sprawdzenia wymontowuj delikatnie zeby nie zniszczyc sciezek z uzyciem odsysacza, albo przykladajac kabel wielozylowy nasaczony kalafonia- wciagnie cyne z punktu lutowniczego jak gabka i wyjmiesz element reka. pamietaj jesli choc jeden z tranzystorow przepuscisz i wmontujesz niesprawny, znowu poleci koncowka.

    0
  • #27 19 Lip 2007 01:42
    acekO_O
    Poziom 9  

    Wielkie dzięki za wytłumaczenie, juz wiem co i jak zrobić. Jutro podam raport z postępów

    0
  • #28 19 Lip 2007 01:47
    olaf x
    Poziom 30  

    przy zmianie tranzystorow koncowki mocy-posmaruj pasta silikonowa i nie zgub ani nie polam podkladek mikowych pod tranzystory mocy-musza izolowac elektrycznie radiator tranzystora o metalowej obudowy do ktorej sa przykrecone inaczej nastapi zwarcie elektryczne i dym z koncowki

    0
  • #29 19 Lip 2007 01:53
    acekO_O
    Poziom 9  

    OK będe pamiętał.
    Zastanawiam mnie jeszcze to, że jedna końcówka (BDP285) była spalona wraz z rezystorem, a dzwięk chodził co prawda harczał ale wtedy chyba powinna harczeć jedna kolumna a nie dwie:|

    0
  • #30 19 Lip 2007 02:01
    olaf x
    Poziom 30  

    mozliwe ze druga ma po prostu zle ustawiony prad ta podkowka drugiego kanalu, albo tez sfajczona choc oporniki cale. uruchamiaj po jednym kanale.

    sprawdzanie tranzystora- chocby tu
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic797797.html

    wskazane przy zmianie pary koncowej dobrac pare z podobnym beta tranzystorow....czyli pojsc np. z miernikiem do sklepu lub poprosic sprzedawce o selekcje pary z podobnym wzmocnieniem.

    0
TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo